KOLIKO NOVCA TREBA ZA ODLAZAK U IRSKU?

Iskustva Hrvata: 'Idealno je da imaš 1500 eura jer bi mogao gladovati već za mjesec dana, ali da sam toliko imala ne bih ni selila'


Lada Novak Starčević
05.10.2018.21:00
Iskustva Hrvata: 'Idealno je da imaš 1500 eura jer bi mogao gladovati već za mjesec dana, ali da sam toliko imala ne bih ni selila'
REUTERS

sažeto

Svi s kojima smo razgovarali slažu se da bez kune (odnosno, u ovom slučaju eura) nije pametno odlaziti u potragu za boljom budućnosti


Lada Novak Starčević
05.10.2018.21:00

Najmanje 250.000 Hrvata odselilo je u inozemstvo u posljednjih pet godina. Najčešće destinacije za iseljenike su Njemačke i Irska.

U Irsku je lani uselilo više od 5000 osoba s hrvatskom putovnicom, a ne vidi se kraj egzodusu.

Većina građana odlazi pritisnuta ovrhama i dugovima, no važno je znati da je i za 'bijeg' u bolje sutra ipak važno ponijeti nešto novca sa sobom. 

U Irskoj je prosječno skuplje nego kod nas voće i povrće, alkohol, cigarete, izlasci, usluge poput frizera, zubara, automehaničara te kuće i stanovi.

Namirnice u trgovačkim centrima i benzin su sličnih cijena kao i kod nas. U Irskoj su jeftiniji novi i rabljeni automobili, obuća i odjeća za djecu, knjige, te režije.

Moguće je da vam poslodavac osigura privremeni smještaj

Troškovi tjedne kupovine u samoposluživanju za obitelj sa četiri do pet članova različitog uzrasta u Dublinu su od 150 do 190 eura, a dodatna kupovina tokom tjedna najčešće iznosi od 20 do 40 eura, kaže ispitivanje među obiteljima našeg porijekla, prenosi Irish Recruiter.

Prilikom preseljenja u Irsku moguće je da će vam poslodavac osigurati prvi smještaj na kraće vrijeme ili barem dati preporuku gdje odsjesti u prvih nekoliko tjedana.

Ukoliko sami organizirate privremeni smještaj nude vam se opcije od hotela, B&B-a (Bead and Breakfast), hostela...

Za smještaj na kraći rok popularni su: HomestayHome Stay Irelandairbnb.

U pravilu se više isplati stanovati u kući, jer se time dobiva i okućnica što je posebno pogodno većim obiteljima. Za samce postoji popularna opcija dijeljenja veće kuće ili stana sa drugima, tzv. house sharing, kojim se smanjuju troškovi.

Lokacija vašeg novog smještaja je izuzetno važna jer izravno utječe na kvalitetu života. Osim udaljenosti od posla, u obzir treba uzeti blizinu trgovina, liječnika, kvalitetnih škola... Ovisno o tome gdje stanujete, određivati će vam se čak i cijena police auto osiguranja.

Prosječna plaća za radnike iznosi oko 1650 eura

Osim mjesečnog najma ili otplate stambenog kredita, u Irskoj se dvomjesečno dobivaju računi za struju, plin i odvoz kućnog otpada.

Prosječna plaća za radnike iznosi oko 1650 eura. To je često početna plaća naših ljudi dok se ne snađu. Iskusni irski gastarbajteri kažu da je puno jednostavnije (i jeftinije) ako ste našli posao iz Hrvatske pa došli na 'gotovo' nego ako tražite posao na licu mjesta. No, takvu priliku najčešće dobiju oni s deficitarnim zanimanjima, a ponajviše zaposlenici u IT sektoru.

Budući da je u Irskoj teže naći smještaj nego posao, računajte da će to biti najveći problem. 

Svi s kojim smo razgovarali slažu se da bez kune (odnosno, u ovom slučaju eura) nije pametno odlaziti u potragu za boljom budućnosti.

Evo što savjetuju naši sugovornici, koji su se redom odlično snašli u Irskoj:

DAMIR, CORK

Obično kad dođete prvi smještaj gdje ćete biti prva dva tjedna najčešće je preko Homestay-a ili Airbnb-a pa je skuplji (oko 500 eura). Za boravak tamo ne morate imati posao, niti plaćati depozit. No, možete dobiti 'proof of address' od landlorda s kojim ste već pola posla obavili za PPS (porezni broj i osnova za zapošljavanje). Kad nađete sobu cijena je obično oko 300 eura mjesečno po osobi plus jos toliko depozita. Dodatak za irski mobitel je 20 eura. Za hranu ćete prvi mjesec potrošiti oko 150 eura, naravno ako jedete normalno i ne kupujete skupu hranu. Za transport, posebno u prvo vrijeme dok intenzivno tražite posao potrošit ćete još 150 eura.

IVA, DROGHEDA

Bez barem 1500 eura po osobi bih rekla bolje ne dolaziti. Bez obzira koliko si se raspitao ili saznao informacija, uvijek će biti kikseva. Ipak to nije tvoj grad niti država. U početku ćeš vjerojatno kupiti nekoliko (pre)skupih stvari dok ne otkriješ jeftiniju trgovinu. Suprug i ja smo zato odabrali manje mjesto jer je ipak lakši život. Imali smo 1000 eura i stvarno smo se prvi mjesec krpali. Ja sam našla posao za sedam dana, a muž za dva tjedna. Niti jednom nismo izašli navečer i trošili, lunjali smo po vani, ali na cugi nismo bili. Sa 3000 eura par je ovdje ultra siguran da će početak biti ugodan, ali da sam imala toliko novca ne bih vjerojatno niti pomišljala na odlazak iz Hrvatske. 

Valerija Bebek

IVAN, DUBLIN

Iz iskustva ekipe s kojom sam dolazio, za dobivanje posla treba u prosjeku od tjedan do 20 dana. Dok napravite tax certificate i riješite se emergency poreza proći će jos 10-ak dana. Tako će već proći prvi mjesec, a 10-ak dana kasnije već će vas čekati plaćanje najma za smještaj. Tako ćete za prvih mjesec i pol vjerojatno potrošiti oko 1500 eura, ako ste pazili. Za to vrijeme možda ste već počeli raditi, ali ćete morati pričekati plaću. S ovim iskustvom bih savjetovao da svakako svatko tko dolazi ponese 2000 eura. Ako posudi može slobodno reći da će vratiti za šest mjeseci jer je to s plaćom ovdje realno.

ERIK, DUBLIN

Došao sam sa šogorom i još dva prijatelja. Stavili smo sav novac koji smo imali na hrpu, imali smo 4000 eura. Srećom smo svi brzo našli posao jer se lova 'zdrobila' za mjesec i pol. Moja preporuka je svakako ponijeti barem 1500 eura po osobi da možete mirno provesti taj prvi, ipak najstresniji mjesec. I, naravno, najvažnije je držati fige da ne uleti nešto nepredviđeno kao primjerice vađenje zuba. Jedan poznanik se morao vratiti jer mu se nešto zakomplicirao karijes. Umirao je od bolova, a ovdje su zubari preskupi.

MARKO, KILKENNY

Došao sam sa 250 eura, platio sam smještaj (istina jadan s još nekoliko ljudi) 150 eura, a za ostalih 100 eura sam živio mjesec dana. Posao sam našao doslovno drugi dan. U Kilkennyju nema troška javnog prijevoza jer ne postoji. Sad živim u duplexu koji plaćam 500 eura, imam ga cijelog za sebe. Uskoro dobivam dvije cimerice što će mi smanjiti troškove pa ću možda napokon moći i do puba. Možda najbitnija informacija je da nisam u Dublinu, a plaće su iste kao tamo. Dublin je preskup, doslovno sisa novac.

ANA, DUBLIN

S koliko para je dobro otići van? S milju eura vjerujem da bi bilo jako lijepo. Koliko imaš proporcionalno manje para, toliko će ti biti proporcionalno manje lijepo. Znam ljude koji su živjeli u najjadnijim hostelima i preživjeli sa 300 eura prvi mjesec. Ako ideš po pubovima, teško možeš i sa 2000. Ali ako imaš želju nešto napraviti i stvarno krenuti iznova, malo se stisneš. Jedeš jeftino, malo smršaviš, ali jeb..., znaš zašto.

DINO, DROGHEDA

Naravno da je ludost ići sa 150 eura, nekad toliko košta samo avionska karta, ali isto tako govoriti da se bez 2000 eura ne treba ni pomišljati na odlazak je bezveze. Ako se ide na blef, solo bez ikakve veze nekima ni 5000 eura ne bi bilo dosta. Organiziranost mora biti na prvom mjestu. Ako se ne organiziraš vrlo lako je da ćeš se iz Irske vratiti brzo kući i onda ćeš pljuvati po Irskoj. Ja sam ponio 800 eura i bilo mi je taman da preživim. Zato sad na računu imam puno više i napokon sam sretan čovjek.

Irska

Dublin

gastarbajteri

migracija

troškovi života

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter