Osmosatno radno vrijeme je zastarjelo

Idealan omjer je 52 minute rada i 17 minuta odmora, sad još samo treba nagovoriti šefove


100posto
24.08.2018.08:10
Idealan omjer je 52 minute rada i 17 minuta odmora, sad još samo treba nagovoriti šefove
Profimedia

sažeto

Znanstveni zaključak polazi od činjenice da je mozak mišić, koji se kao i svaki mišić umara uslijed konstantnog stresa


100posto
24.08.2018.08:10

Razgovor s kolegama, odlazak na kavu ili cigaretu, kratka šetnja tijekom radnog vremena - sve je to zapravo dobro za vaš posao. Istraživači Sveučilišta Hirošima tvrde da se u takvim slučajevima ne radi o odugovlačenju posla, već da je opuštanje dobro jer povećava fokus i usredotočenost radnika. Činjenica je da više rada ne garantira i veću produktivnost jer naša sposobnost za obavljanje poslova opada tijekom vremena.

Osmosatno radno vrijeme osmislio je socijalni reformator Robert Owen 1810. godine u vrijeme kada su tvornice radile 24 sata, a radnici su često radili od 10 do 15 sati. Tada je izmislio slogan 'Osam sati rada, osam sati odmora, osam sati spavanja', a kompanija Ford motor 1926. postala je prva koja je uvela trajanje smjene od osam sati i udvostručila plaću zaposlenih.

No, osmosatno radno vrijeme danas je zastarjeli koncept. 

Istraživač ciklusa sna Nathaniel Kleitman kaže da postoji 'osnovni cikuls odmaranja' budući da ljudsko tijelo funkcionira na 20-minutnom periodu u tijeku noći između dubokog i laganog sna. To se isto događa tijekom dana, zbog čega nam je potrebno više pauza kako bismo bili produktivni.

Idealan omjer rada i odmora bio bi 52 minute rada i 17 minuta odmora. Znanstveni zaključak polazi od činjenice da je mozak mišić, koji se kao i svaki mišić umara uslijed konstantnog stresa. 

Ljudi koji su ovako održavali balans imali su zavidan nivo fokusiranosti na posao. Dobre su čak i duže pauze od ureda jer one ponovno pokreću kognitivnu energiju za rješavanje velikih problema za koje su potrebne mentalne vještine.

radno vrijeme

pauza

newsletter

Prijavite se na Newsletter