Najveći haaški misterij

Iako je pokopan prije 12 godina, ne zna se gdje je nestao Miloševićev mozak, a i Kennedy i Einstein imaju sličnu sudbinu


100posto
30.11.2018.18:00
Iako je pokopan prije 12 godina, ne zna se gdje je nestao Miloševićev mozak, a i Kennedy i Einstein imaju sličnu sudbinu
Reuters

sažeto

'Zbog strogih nizozemskih zakona o privatnosti nismo mogli provjeriti je li u Haagu ostao samo njegov mozak ili još neki djelovi tijela', kaže bivša glasnogovornica Carle del Ponte


100posto
30.11.2018.18:00

Tijelo bivšeg predsjednika Srbije već 12 godina počiva ispod lipe u Požarevcu i to bez mozga, jer je izvađen i zadržan u Haagu. Nalazi se na nizozemskom forenzičkom institutu, javlja srpski Alo, pozivajući se na izvore BBC-ja.

Da je tijelo Slobodana Miloševića u Srbiju prenijeto bez mozga, otkrio je Christian Chartier, koji je u vrijeme Miloševićeve smrti bio glasnogovornik haškog suda.

Sjećam se da je Miloševićevo tijelo u ožujku 2006. vraćeno u Srbiju bez mozga. Ne znam šta je bilo poslije, je li mozak vraćen obitelji, ili je ostao u institutu, ili je uništen.

Florence Hartman, bivša glasnogovornica Carle del Ponte dodatno produbila ovu misteriju. "Zbog strogih nizozemskih zakona o privatnosti nismo mogli provjeriti je li u Haagu ostao samo mozak ili još neki djelovi tijela. Takvu informaciju mogu dobiti samo nizozemske i srpske državne institucije i članovi obitelji", rekla je.

Kennedyjev mozak nestao iz arhiva

Milošević nije jedini čiji mozak je obavijen velom tajne. Jedna od stvari koje su se godinama tajile je da je mozak ubijenog američkog predsjedika Johna F. Kennedyja, koji je izvađen iz tijela tijekom obdukcije, nestao.

Njega su nedugo nakon ubojstva 1963. godine stavili u čelični kontejner koji je potom smješten u prostorije tajne službe i kasnije prebačen u Nacionalni arhiv. Tri godine kasnije otkriveno je da je mozak nestao i nikada nije pronađen.

Profimedia

Najnovija teorija autora Jamesa Swansona, u knjizi End of Days: The Assassination of John F. Kennedy, navodi da je mozak ukrao predsjednikov mlađi brat Robert.

On tvrdi da je razlog tome prikrivanje istine o predsjednikovoj misterioznoj bolesti, kao i uzimanje brojnih lijekova i nedozvoljenih sredstava poput speeda.

Neki teoretičari zavjere tvrdili su kako je netko ukrao mozak jer bi on mogao poslužiti kao dokaz da ga Lee Harvey Oswald nije upucao s leđa, već je netko drugi pucao sprijeda.

Razni dijelovi tijela poznatih su ukradeni, izlagani u muzejima ili prodavani na aukcijama za tisuće dolara.

Niti danas se ne zna gdje su Einsteinove oči

Kada je Albert Einstein umro od puknuća aneurizme u abdomenu 1955. godine, patolog dr. Thomas Harvey je iz bolnice u New Jerseyu ukrao njegov mozak. No, brzo je uhvaćen.

Einsteinovo tijelo je, prema njegovoj želji, kremirano u New Jerseyu i raspršeno iznad rijeke Delaware. Jedini dio tijela koji nije kremiran jest njegov mozak, i oči za koje se niti danas ne zna gdje su.

National Geographic pisao je kako je osramoćeni patolog dobio otkaz u bolnici Princeton, te je odselio u Philadelphiju. Sa sobom je ponio i mozak te ga je narezao na 240 komada pa čuvao u celulozi u dvije velike staklenke.

Većinu je sačuvao, a dio je poslao institucijama diljem zemlje. Patolog je bio tolio fasciniran organom genijalca da je čak naručio portret mozga, a njegova je bijesna supruga, pisalo se, rekla da će ostatke baciti u smeće. Harvey je mozak čuvao u kašeti jabukovače ispod frižidera. Do danas je nejasno zašto mu je dozvoljeno da zadrži ostatke mozga kojeg je ukrao.

Profimedia

Liječnik je preminuo 2007. godine, a ostatke mozga koji su još uvijek bili u njegovom vlasništvu donirao je bolnici Princeton. Ostaci ostataka mozga kratko su bili izloženi u Nacionalnom muzeju zdravlja i medicine u Marylandu, a sada ih još ima samo u The Mutter Museumu u Philadelphiji.

Lopovi ukrali glavu poznatog kompozitora

Mozak Vladimira Iljiča Lenjina također je izvađen nakon njegove smrti 1924. godine, a završio je u rukama znanstvenika s moskovskog Instituta mozga.

Glavu austrijskog kompozitora Josepha Haydna, preminulog 1809. godine, ukrala su iz njegovog groba dvojica muškaraca zainteresiranih za frenologiju, u to vrijeme popularnu znanstvenu disciplinu koja na temelju oblika lubanje određuje čovjekove mentalne sposobnosti i karakterne osobine. Nakon razdoblja popularnosti u 19. stoljeću frenologija je potpuno odbačena u znanosti.

Ni Ludwig van Beethoven nije ostao na miru nakon smrti 1827. Jedan od doktora koji su sudjelovali u autopsiji uzeo je kosti iz uha njemačkog kompozitora, kao i pramenove kose, a kada su posmrtni ostaci kasnije ekshumirani, ukradeni su i dijelove njegove lubanje.

U prostorijama Međunarodne Mozartove fondacije u austrijskom Salzburgu nalazi se lubanja za koju tamo tvrde da je pripadala poznatom kompozitoru, ali to nije definitivno utvrđeno. 

smrt

Slobodan Milošević

Haag

obdukcija

John F. Kennedy

Albert Einstein

newsletter

Prijavite se na Newsletter