Sjećate li se Grete prije Grete?

I prije 27 godina jedna je djevojčica također očitala bukvicu političarima u UN-u. Otkrivamo gdje je ona danas i vjeruje li i dalje u svoje riječi?


Valerija Bebek
27.09.2019.10:35
I prije 27 godina jedna je djevojčica također očitala bukvicu političarima u UN-u. Otkrivamo gdje je ona danas i vjeruje li i dalje u svoje riječi?
Youtube screenshot

sažeto

Imala je samo 12 godina kada je na UN-ovom summitu očitala lekciju iz ekologije svjetskim političarima, od tada se Severn Cullis-Suzuki posvetila zaštiti okoliša


Valerija Bebek
27.09.2019.10:35

Srednjoškolka koja je u godinu dana svojim aktivizmom i štrajkovima zavrijedila divljenje velikog broja ljudi prometnula se u glasnogovornicu o temi klimatskih promjena. Greta Thunberg ima samo 16, a njezina borba za zaštitu okoliša kulminirala je ljutitim i strastvenim govorom na UN-ovom summitu o klimi. U svom govoru izgrdila je političare zato što su joj 'ukrali snove i djetinjstvo praznim riječima, dok čovječanstvu prijeti masovno izumiranje'.

Ali puno prije društvenih mreža i interneta svjetski vođe dobili su jezikovu juhu od jedne isto tako pametne i osviještene djevojčice. Prije 27 godina jedna druga tinejdžerica očitala je bukvicu vođama UN-a.

Gretine tmurne poruke izazvale su i salve kritika kao i salve pohvala. New York Magazine nazvao ju je 'Ivanom Orleanskom klimatskih promjena' dok je The Guardian njen govor po povijesnoj važnosti svrstao uz bok Gettysburškom govoru Abrahama Lincolna kojeg je iznio za vrijeme Američkog civilnog rata i kojeg neki ocjenjuju kao najpoznatiji govor američke povijesti.

Stariji se možda sjećaju davne 1992. i 'djevojčice koja je ušutkala svijet na pet minuta' ta djevojčica bila je tada 12-godišnja Severn Cullis-Suzuki koja je održala sličan govor na UN-ovom summitu u Rio de Janeiru. Ton Cullis-Suzukina govora vrlo je sličan onome koji je ovog tjedna iznijela Thunberg.

Ekološki problemi isti, samo još gori

"Došli smo reći odraslima da morate promijeniti svoje načine", rečenica je s kojom je otvorila Severn, baš kao što je Greta oslovila odrasle "nećemo vam dopustiti da se izvučete s ovim". Obje djevojke poslale su poruke s nihilističkim fatalizmom.

"Bojim se izaći van na sunce zbog rupa u našem ozonu. Strah me disati zrak jer ne znam koje su kemikalije u njemu", kazala je 1992. Cullis-Suzuki. I gotovo 30 godina kasnije školarci koji štrajkaju nose natpise "Vi ćete umrijeti od starosti, ja ću umrijeti od klimatskih promjena".

Ekološki problemi o kojima je Severn govorila reflektirali su stanje radnih devedesetih - krčenje šuma, stanjivanje ozonskog sloja i izumiranje vrsta - bile su najveće brige onog doba. Danas, na žalost, ništa bolje nije, stanje je još gore.

Severn Cullis-Suzuki je Kanađanka koja je cijeli život nakon toga posvetila ekološkom djelovanju, aktivistica je, govornica, televizijska voditeljica i objavljivana autorica. Nakon govora, 1993. dobila je priznanje od Ujedinjenih naroda uz to joj je objavljena knjiga 'Tell the World' (recite svijetu), knjiga na 32 stranice o ekološkim koracima za obitelji.

Deset godina nakon govora u UN-u diplomirala je na Sveučilištu Yale iz ekologije i evolucijske biologije. svojim projektima surađivala je i s Kofi Annanom.

klimatske promjene

Greta Thunberg

Severn Cullis-Suzuki

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter