Podignuta optužnica protiv 'tate Slavena'

'Hvala bogu da se nešto pokreće. I dalje mi je nevjerojatno da je mogao varati bolesne zbog prljavog novca'


Lada Novak Starčević
01.03.2019.18:30
'Hvala bogu da se nešto pokreće. I dalje mi je nevjerojatno da je mogao varati bolesne zbog prljavog novca'
Danijel Soldo / CROPIX

sažeto

Od Slavena Vujića nismo uspjeli dobiti komentar, a njegovi bivši sljedbenici kažu da nakon svega više nikome ne vjeruju


Lada Novak Starčević
01.03.2019.18:30

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici je 27. veljače podiglo optužnicu protiv Slavena Vujića (44) i 39-godišnjeg hrvatskog državljanina te pravne osobe zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te članka 279. stavak 1. KZ-a u vezi čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Vujića se tereti da je od 5. siječnja 2015. do 10. veljače 2017. kao predsjednik udruge za pomoć djeci sa senzornim poremećajima iz Zagreba i druge udruge za pomoć djeci i mladima s teškoćama u razvoju iz Igrišća; ovlašten za zastupanje, a bez rješenja nadležnog ureda državne uprave o odobravanju prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći; pozivao na uplatu dobrovoljnih priloga na račun udruga.

Po obavljenim uplatama dobrovoljnih priloga fizičkih i pravnih osoba i drugim priljevima na račun, Vujić je, ovlašten za raspolaganje sredstvima na računima navedenih udruga, a u namjeri pribavljanja znatne nepripadne materijalne dobiti za sebe i druge, a ne za ostvarenje ciljeva i obavljanje djelatnosti udruga, s računa udruga podizao i zadržavao za sebe novčane iznose, obavljao plaćanja u svoju korist korištenjem bankovnih kartica udruga te na ime navodnih pozajmica podizao i zadržavao za sebe novac.

Goran Mehkek / CROPIX

Ujedno je, tereti ga se, neosnovano isplaćivao na račun okrivljene pravne osobe novac nakon čega je drugookrivljenik kao direktor te okrivljene  pravne osobe; u namjeri da prikrije opisanu neosnovanu isplatu sredstava na račun navedenog trgovačkog društva; sastavio račune u kojima je neistinito naveo da je to društvo dvjema navedenim udrugama prodavalo raznu robu, priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici.

Vujića se tereti da je oštetio prvu udrugu za iznos od 218.086,49 kuna, a drugu udrugu za iznos od 205.694,52 kuna.

Sad je na potezu sud koji odlučuje hoće li postupak biti pokrenut.

Prvotna ideja zvučala je plemenito

Podsjetimo, prvotna ideja 'tate Slavena' zvučala je vrlo plemenito. Planirao je dvorac Dioš u Končanici prenamijeniti u mjesto gdje bi bolesna djeca i njihovi roditelji mogli dobiti besplatan smještaj kada im zatreba. No, unatoč brojnim donacijama građana koji su htjeli pomoći ideju, projekt nikad nije zaživio, a ispostavilo se i da su radovi na dvorcu vođeni bez ikakve dokumentacije. Novac je, tvrdili su suradnici, nestao u Vujićevom džepu. 

Od njega ni danas nismo uspjeli dobiti komentar, kao niti posljednjih mjeseci otkad je krenula sumnja u njegovo poštenje. Utihnuo je i na Facebooku, gdje je donedavno bio prilično aktivan. U jeku svoje popularnosti radio je uživo javljanja svake večeri za svoje brojne poklonike.

U ljeto 2017. nakon brojnih je napada napisao na Facebooku da 'zlo koje vlada ovim svijetom nije blagonaklono gledalo na uspostavu nečeg što se zove Grad anđela'.

"O većini optužbi ne mogu reći ništa jer sam vezan izjavom o tajnosti izvida. Sigurno je jedno: nikakvi milijuni nisu nestali. U dvije godine isplaćeno je preko 70 bruto plaća, kupljeno je opreme, upregnut je terapijski rad s gotovo nikakvom državnom podrškom. Obnovljen je dio dvorca.

Zar doista je zaboravljeno da smo podigli mjesta za igru djece u čekaonici trajektne luke i na trajektima? Zar je zaboravljeno da smo hrabro krenuli osigurati skrb u nemogućim uvjetima za djecu u Splitu? Zar doista nitko nije uzeo u obzir da sam svoju kuću, vrijednu 90.000 eura, ustupio zajednici? Toliko toga smo napravili i zar doista nitko nije dozvao u svoje misli i srce sve te divne stvari koje smo napravili družeći se preko ove stranice i uživo?

Kao čovjek imam puno grijeha i moja prošlost sadrži djela kojima se ne ponosim. Ovaj rad i Grad anđela, sve to skupa je nešto najbolje što sam u životu napravio. To je moje iskupljenje, to je put mog obraćenja.

Zeljko Hajdinjak / Cropix

Ne bježim od nikakve odgovornosti. Trebalo mi je vremena da se priberem, da osnažim. Gdje se griješilo, ima se odgovarati. No isto tako, laž koja se nakotila se ima prokazati. I prokazati ću je u vremenu koje dolazi. Odgovori koje javnost traži svakako donosi vrijeme...", branio se Vujić.

Posvetio se književnosti i otvorio tvrtku

Njegov alter ego Jo Lajko, pod čijem pseudonimom odnedavno piše knjige, na Facebooku je objavio da je u Beču. Vujić je, naime, u travnju otvorio tvrtku Lajko Services Ltd., čije je sjedište u čuvenoj londonskoj ulici na adresi 120 Baker Street. Bavi se marketingom, napisao je i nekoliko knjiga na engleskom jeziku, a ima i klub za prodaju knjiga JoL's Club. S pisanjem ima iskustva jer je u vrijeme dok je pomagao autističnoj djeci napisao dirljivu autobiografsku knjigu 'Vidim te'.

Iako Vujić i dalje ima poklonike, neki roditelji koji su mu vjerovali, a kasnije ga razotkrili, jedva su dočekali optužnicu.

"Hvala bogu da se nešto pokreće iako sve ovo predugo traje. I dalje mi je nevjerojatno da je mogao varati bolesne zbog prljavog novca. Bio je toliko uvjerljiv u svojoj dobronamjernosti. Više nikome ne vjerujem nakon ovoga", rekla nam je gospođa koja mu je i sama donirala novac. 

prevara

optužnica

autizam

tata Slaven

Slaven Vujić

Grad anđela

malverzacije

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter