Incestuozna veza

Hitlerova omiljena sestra Angela ostala mu je odana do kraja, čak i nakon što se upustio u dubiozan odnos s njenom kćerkom koja je pronađena mrtva pod sumnjivim okolnostima


Mia Mitrović
11.10.2019.11:20
Hitlerova omiljena sestra Angela ostala mu je odana do kraja, čak i nakon što se upustio u dubiozan odnos s njenom kćerkom koja je pronađena mrtva pod sumnjivim okolnostima
Gettyimages

Mia Mitrović
11.10.2019.11:20

Za razliku od drugih diktatora koji su voljeli 'šarati', a u svojoj vladavini su spavali sa stotinama, čak i tisućama žena, Hitler nije bio promiskuitetan. Osim Eve Braun koju je oženio neposredno pred smrt, toliko je blizak bio samo s još jednom ženom u svom životu.

Riječ je o njegovoj polusestri Angeli Hitler, njegovoj kućepaziteljici i navodno, predmetu njegovih incestuoznih žudnji. Hitler i Angela odrasli su zajedno, a govorka se da je u kasnijoj životnoj dobi slične osjećaje razvio i prema njezinoj kćeri.

Disfunkcionalna obitelj

Angela Hitler starija je Adolfova polusestra. Rođena je 28. srpnja 1883. u austro-ugarskom gradiću Braunau. Angela je kći Hitlerova oca Alojza i njegove druge žene, Frankiske Matzelsberger. Imala je i starijeg brata Alojza mlađeg koji s rodio godinu dana prije nje. Njihova majka umrla je kada je Angela imala dvije godine, a Alojz je potom 1885. oženio svoju treću suprugu, Hitlerovu majku Klaru Poölz.

S Klarom je Hitlerov otac dobio još šestoro djece od kojih je samo dvoje preživjelo djetinjstvo, Adolf i njegova sestra Paula. U svojoj zloglasnoj knjizi Mein Kampf, Hitler na nekoliko mjesta spominje djetinjstvo. Piše da je njegova obitelj živjela tihim i mirnim obiteljskim životom te da su njegovi otac i majka o njemu brinuli s podjednakom ljubavi i brigom.

Ipak, neki dokazi upućuju da Hitlerovo djetinjstvo nije bilo toliko idilično kako opisuje u knjizi. Hitlerov otac Alojz od svoje je djece zahtijevao apsolutnu poslušnost, a zajednički dnevnik koji su vodili Angela i Alojz mlađi prikazuju obitelj kao disfunkcionalnu i nasilničku.

i Hitlerova mlađa sestra Paula u svom dnevniku opisuje kako ju je njen brat Adolf redovito tukao, baš kao i njen otac Alojz.

""Ponovno sam osjetila bratovu tešku ruku na svom licu", napisala je u dnevniku pa povjesničari smatraju da je teror Trećeg Reicha zapravo započeo unutar četiri zida kuće Hitlerove obitelji.

Usprkos tome što ga je smatrala pomalo razmaženim, Hitlerova starija polusestra Angela voljela je svog mlađeg brata. Iako je Hitleru 'prava' sestra bila jedino Paula, s Angelom je bio najbliskiji.

Ujo Alfie

Usprkos tome što je odigrala značajnu ulogu u njegovom životu, o Hitlerovoj se polusestri zna malo. Udala se 1903. za poreznika iz Linza Lea Raubala, iste godine kada je umro njen otac. zajedno su dobili troje djece, lea Rudolfa, Angleu (Geli) i Elfiedeu (Friedlu). Već 1910. Angela je postala udovica i morala je sama brinuti o troje djece.

O njenom životu u periodu Prvog svjetskog rata zna se malo jer u tom periodu nije imala nikakav kontakt s bratom. nakon rata, preselila je u Beč. neki izvori navode da je radila kao domaćica u samostanskoj školi, no većina se slaže da joj je radno mjesto bilo Mensa Academia Judaica, studentski dom za židovske učenike.

Prema izvješću psihoanalitičara Waltera C. Langera u studentskim neredima Angela je branila židovske studente od napada studenata koji su bili zadojeni arijanstvom. Nakon Prvog svjetskog rata Hitler se vratio u München, a u svojoj 33. postao je čelnik Nacionalsocijalističke njemačke radničke partije.

Kada ga je posao doveo u Beč, posjetio je Angleu i obnovio veze s njom i njenom obitelji. Nisu se vidjeli deset godina. Nekoliko godina kasnije, Angela ga je posjetila kada je bio utamničen u zatvoru u Landsbergu.

nedugo nakon toga Hitler je 1928. pozvao Angelu i njene kćeri, Geli i Elfriedu da se presele u njegovu omiljenu planinsku kuću Haus Wachenfeld Obersalzberg u blizini Berchtesgadena te joj ponudio posao kućepaziteljice.

Geli je tada imala 17 godina i bila je prelijepa mlada žena. Njen 'ujo Alfie', kako ga je zvala, bio je očaran njenom ljepotom. Često ju je vodio u kino i u kavane, i plaćao joj satove glazbenog. Kako je rasla Hitlerova popularnost, tako je rasla i njena.

Odana do smrti 

Nakon dvije godine, na molbu svog brata, Angela se na zahtjev svog brata preselila u raskošniju vilu u Berchtesgadenu. Geli je predložio da ostane živjeti s njime u njegovom luksuznom stanu u Minhenu. Pristala je, a ujak je počeo kontrolirati sve aspekte njena života.

Njihov odnos obavijen je velom misterije. Neke glasine upućuju da se radilo o zabranjenoj ljubavi, skandaloznim seks sastancima i odnosu koji je bio prožet patološkom ljubomorom. Hitler je navodno ludio od ljubomore prema mladićima koji su se udvarali Geli. Ona je pak bila ljubomorna na Evu Braun

kada je navršila 23, Geli se odlučila vratiti u Beč kako bi se zaručila, no Hitler joj je to zabranio. Nekoliko dana kasnije, 19. rujna 1931. pronađena je mrtva u svom stanu s prostrjelnim rana u prsima. Službeno, počinila je samoubojstvo, no glasine da ju je zapravo ubio ujak i dalje kolaju.

Getty images

Nakon kćerine smrti, Angela je nastavila raditi za svog brata, no nikada nije blagoslovila njegovu vezu s Evom Braun. neki smatraju da je to bio razlog n jena preseljenja u Dresden. Tamo se 1936. drugi puta udala, no u tom braku nije imala djece.

Kada su saveznici napali Dresden, Hitler je organizirao Angelino preseljenje nazad u Berchtesgaden kako bi ju spasio od Sovjeta. Njen drugi muž ubio se kada je njemačka kapitulirala 1945. Kada se ubio i Hitler, Angeli je ostavio svoj novac, no nije sigurno je li ga ikada dobila.
Kao i njegova mlađa sestra Paula, i Angela je branila svog brata. Inzistirala je na tome da ni ona, a ni Adolf nisu ništa znali o holokaustu. Ostala je odana bratu sve do svoje smrti od moždanog udara 30. listopada 1949.

Adolf Hitler

sestra

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter