Svi vide bliske pokojnike

Gotovo svi umirući pacijenti pred kraj života imaju umirujuće snove i vizije, iako se fizički pomalo isključuju unutra su još itekako živi


Lada Novak Starčević
18.03.2019.08:55
Gotovo svi umirući pacijenti pred kraj života imaju umirujuće snove i vizije, iako se fizički pomalo isključuju unutra su još itekako živi
iStock

sažeto

Snovi su češći što je smrt bliža, te se kroz njih javljaju i teme poput putovanja ili rješenja nekih problema koje imamo s pokojnicima


Lada Novak Starčević
18.03.2019.08:55

Tim liječnika iz bolnice Hospice Buffalo u New Yorku otkrio je nove detalje o ljudskim osjećajima prije umiranja. Godinama su dokumentirali snove tisuće smrtno bolesnih pacijenata i ustanovili su da ljudi, kojima se kraj bliži, uglavnom sanjaju ugodne snove i ljude koji im najviše nedostaju. 

80 posto njih je imalo umirujuće snove i vizije, piše Pittsburgh.cbslocal.com.

"Vidim u snu svaki dio lica voljenih ljudi, vidjela sam mamu i tatu, ujaka i šogora i bilo mi je jako drago, bila sam sretna", rekla je jedna pacijentica. Uglavnom je sanjala svoju pokojnu sestru. U snu joj je govorila da 'ostane s njom, da je ne ostavlja', ali je ona rekla da 'ne može, ali da će ubrzo biti zajedno'. 

Dr. Christopher Kerr nije uvijek vjerovao da se može pretpostaviti kad će netko umrijeti, no još na početku liječničke karijere je promijenio mišljenje.

"Dao sam pacijentu infuziju, ne bi li tako dulje poživio, ali medicinska sestra mi je, bez da ga je i pogledala, rekla da će on brzo umrijeti bez obzira na sve", priča dr. Kerr, koji ju je upitao zašto to govori, a ona mu je objasnila da se pacijentu stalno priviđa pokojna majka, i da to znači da nema puno vremena.

"Mi ne učimo kako se nositi s tom stranom smrti, snovima i vizijama, zato sam htio doznati malo više o tome i shvatio sam da su ti snovi uvijek umirujući i da imaju terapeutski učinak", rekao je i dodao da ga smrt više ne plaši jer zna da postoji nešto puno veće. 

Svi se slažu da su ti snovi drugačiji i stvarniji od svih snova prije. 

Fizički se pomalo isključujemo, ali čini se da smo unutra još itekako živi, smatra liječnik i dodaje da su snovi češći što je smrt bliža, te da se kroz njih javljaju i teme poput putovanja ili rješenja nekih problema koje imamo s pokojnicima. Jedna je pacijentica dr. Kerru tako opisala da joj je u snu došao pokojni suprug kojeg je 'ukorila jer je nije slušao kako se treba paziti za života', na što joj se on nasmiješio, a nju je to smirilo pred smrt. 

Dr. Kerr je objasnio i da, kad djeca umiru, često sanjaju kućne ljubimce koji su uginuli, jer ne znaju druge umrle osobe.

smrt

umiranje

klinička smrt

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter