Za 100posto piše dr. Mazalin

Gastritis ne bira žrtve, ali voli one koji žive stresno, loše se hrane, puše, piju alkohol i previše kave. Čak i uzimanje nekih lijekova može biti okidač


Milan Mazalin
09.04.2019.12:00
Gastritis ne bira žrtve, ali voli one koji žive stresno, loše se hrane, puše, piju alkohol i previše kave. Čak i uzimanje nekih lijekova može biti okidač
iStock

sažeto

Oštećenje sluznice kod gastritisa je u početku površinsko, ali s vremenom mogu biti zahvaćeni i dublji slojevi želučane stjenke


Milan Mazalin
09.04.2019.12:00

Gastritis se, pojednostavljeno, može opisati kao upala želučane sluznice. Javlja se tijekom cijele godine, ali je učestalost veća upravo u ovo proljetno te jesensko vrijeme.

Oštećenje sluznice kod gastritisa je u početku površinsko, ali s vremenom mogu biti zahvaćeni i dublji slojevi želučane stjenke. Tada govorimo o eroziji, dok oštećenja dublja od jednog milimetra nazivamo čir ili ulkus.

Javlja se kod svih, neovisno o spolu, starosti ili profesiji. Ipak određene skupine su izložene većem riziku.

To su prije svega, ljudi s lošim prehrambenim navikama, koji se hrane neredovito, jedu jaku i začinjenu hranu, konzumiraju puno kave, alkohola i puše te koriste neke lijekove (prije svega nesteroidne antireumarike).

Zatim osobe koje su izložene stalnom stresu (menadžeri, zdravstveni radnici, novinari, ali u današnje vrijeme i mnoge druge profesije, posebice nezaposleni). U pojačanom riziku su i starije osobe, kod kojih dolazi do degeneracije želučane sluznice.

S obzirom na vrijeme trajanja, gastritise se dijeli na akutne i kronične.

Akutni se obično jave neposredno nakon nekog ekscesnog ponašanja ili situacije, kao što su veća konzumacija alkohola, kave, žestoke hrane, nekih lijekova ili jačeg stresa. Oštećen je obično samo površinski sloj sluznice pa tegobe, uz dijetetske mjere, nakon para dana prestaju.

Dugotrajnije izlaganje navedenim rizičnim faktorima, a naročito ako je prisutna i bakterija Helicobater pylori, dovode do pojave kroničnog gastritisa. Tu se radi o većim, dubljim i dugotrajnijim oštećenjima sluznice želuca, koje mogu dovesti i do znatno težih bolesti, kao što su čir, anemija, a čini se i karcinom.

Simptomi gastritisa su često različiti i netipični. Jačina tegoba ne mora uvijek odgovarati opsegu nastalih promjena pa se nekada tek kod detaljne dijagnostike, kao što je gastroskopija, može odrediti stvarno stanje.

Najčešći simptomi su: bol i pritisak u gornjem dijelu trbuha, mučnina, povraćanje, štucanje, podrigivanje, a u težim slučajevima povraćanje krvi i crna stolica.

Gastritis  je posljedica narušene ravnoteže između čimbenika obrane želučane sluznice i agresivnih čimbenika (želučana kiselina i enzimi).

Postoje različita mišljenja što sve pridonosi oštećenju želučane sluznice. Dugo se smatralo da su glavni uzrok stres, način života, prehrana, cigarete i pića koja sadrže kofein i alkohol. Svi ti čimbenici dovode do pojačanog lučenja želučane kiseline.

Novija istraživanja otkrila su i veliki značaj bakterije Helicobacter pylori. To je spiralna bakterija nađena u želucu, koja zajedno s želučanom kiselinom oštećuje sluznicu želuca i dvanaesnika, uzrokujući upale i ulkuse. Neposredno nakon otkrića bakterije smatralo se da je ona osnovni uzročnik gastritisa i ulkusa.

Ipak kasnijim praćenjem bolesti utvrdilo se da je Helicobacter pylori svakako važan, ali ne i jedini uzročnik pojave bolesti, te da je bit nastanka oštećenja nemogućnost sluznice da se obraniti od agresivnog djelovanja kiseline. To znači da ulogu igraju i svi ranije spomenuti faktori rizika.

Posebnu skupinu čine oštećenja sluznice uzrokovane lijekovima. Tu se prvenstveno misli na široko (i često nekritično) korištene nesteroidne antireumatike.

To su lijekovi protiv bolova i temperature, koje mnogi koriste samoinicijativno i bez konzultacije sa stručnjacima, riskirajući ponekad i vrlo ozbiljne kompilacije. U sprječavanju tih pojava, dobrodošla je oštrija kontrola i traženje liječničkog recepta pri izdavanju takvih lijekova u ljekarnama.

Damir Krajač / CROPIX

Ali nije samo ta skupina lijekova mogući uzročnik oštećenja želučane sluznice. Među mnogima moglo bi se spomenuti preparate željeza, kortikosteride, neke antibiotike, lijekove protiv osteoporoze, neke lijekove za srčane bolesti kao i mnoge druge. Stoga je neophodna konzultacija s liječnikom kod uzimanja bilo kakvih lijekova. Njemu treba, bez ustezanja, reći o svim pojavama koje se primijete tijekom uzimanja nekog lijeka.

Uvijek treba imati na umu da isti lijekovi na različite ljude, mogu imati različito djelovanje.

Dijagnostika bolesti želuca  se bazira na endoskopiji, rendgenskim snimanjima i testiranju na H.pylori. Najbolja metoda je endoskopija (gastroskopija), koja nam omogućuje vizualni pregled sluznice probavnog trakta, a ujedno i uzimanje uzorka za testiranje na Helicobacter pylori i histološko određivanje eventualnih malignih promjena (karcinom želuca). Rendgensko snimanje za pacijenta je lagodnija metoda, ali zbog svoje nepreciznosti se sve manje primjenjuje.

Ako želimo samo potvrditi prisustvo H. pylori možemo se koristiti testovima iz uzorka krvi, stolice ili izdahnutog zraka. Kod dijagnostike ulkusa vrlo je važno odrediti prisutnost bakterije Helicobacter pylori, jer o tom ovisi izbor lijekova.

Liječenje gastritisa ovisi o uzročnom faktoru, težini i karakteru tegoba te o histološkom nalazu želučane sluznice. Zahvaljujući vrlo djelotvornim lijekovima za liječenje ulkusne bolesti, nekad vrlo često kirurško liječenje, danas se koristi tek u iznimnim slučajevima.

Glavni princip djelovanja lijekova je neutralizacija oslobođene želučane kiseline (antacidi) ili smanjenje produkcije kiseline u želucu (antagonisti H2 receptora) i inhibitori protonske pumpe. Ukoliko je dokazan Helicobacter pylori u terapiju se uz ove lijekove uvode i antibiotici (obično 2). Zbog sve veće rezistencije na antibiotike, eradikacija te bakterije postaje danas sve složeniji zadatak.

U liječenju ulkusne bolesti u prošlosti se velika pažnja posvećivala dijetalnoj prehrani. Ona se uglavnom nije pokazala naročito efikasnom.

Osnovni savjet bio bi izbjegavanje one hrane za koju osjetimo da nam smeta. Svakako je preporučljivo prestati s pušenjem jer ono usporava izlječenje ulkusa, a češće su i ponovne pojave bolesti.

Uz to bi ipak preporučio izbjegavanje alkoholnih pića, kave te vruće i jako začinjene hrane, kao i lijekova čija pretjerana uporaba može oštećivati želučanu sluznicu.

iStock

U svjetlu današnjeg načina života, savjeti za mnoge bolesti, ne mogu završiti bez spomena na stres. Stres nesumnjivo doprinosi pojavi gastritisa pa će umanjivanje njegova utjecaja znatno olakšati izlječenje. Nažalost nema jednostavnog i opće primjenjivog savjeta kako izbjeći stres.

Ipak pokazalo se da se zdravom i pravilnom prehranom, dovoljnim spavanjem i odmaranjem te redovitom fizičkom aktivnošću lakše nosimo s tegobama koji nam donosi stresni način života.

Teško možemo promijeniti svijet, ali možemo pokušati gledati na svijet s vedrije strane, naći veselje u svom okruženju i ne davati problemima veći značaj nego što ga oni uistinu zaslužuju.

zdravlje

dr. Milan Mazalin

želudac

gastritis

newsletter

Prijavite se na Newsletter