'Sve su to vještice'

Ekskluzivno otkrivamo tko je žena koja je Balkance naučila što je to feminizam


Ines Madunić
29.10.2017.22:20
Ekskluzivno otkrivamo tko je žena koja je Balkance naučila što je to feminizam
Facebook

sažeto

Sarajka Hana Ćurak autorica je popularne feminističke meme stranice 'Sve su to vještice', a nama je ispričala što za nju znači feminizam 


Ines Madunić
29.10.2017.22:20

Žene nemaju smisla za humor, a tek feministkinje... Ovo ste mišljenje sigurno čuli, ako ne i izgovorili tisuću puta. A ako tražite argument koji će ga pobiti, samo idite na Facebook stranicu Sve su to vještice. Već dvije godine tamo se pojavljuju urnebesni memeovi sa Simone de Beauvoir, Virginijom Woolf i bell hooks u glavnim ulogama, nađe se tu i drugova Marxa, Bukowskog, bilo je Jovanke Broz, Lepe Brene, Anais Nin, razgovarali su Meryl Streep i Srećko Horvat...

Omiljenu stranicu balkanskih feministkinja – i onih koji se tako osjećaju ili će to tek postati – osmislila je  i uređuje 23-godišnja Hana Ćurak. Ova studentica političkih znanosti iz Sarajeva jedne je vruće kolovoške noći peglala i gledala tv kad joj je prekipjelo. Ne doslovno. Nije bila, kaže, ni ljuta ni ogorčena. Samo je došlo vrijeme da svoja razmišljanja podijeli sa svijetom, odnosno internetom. I rodile su se "Sve su to vještice".

"Ono što je tome prethodilo bila je činjenica da je postojalo puno bosanskih meme stranica na Facebooku koje su bile muške, vodili su ih muškarci i sve su šale na njima bile borderline šovinističke. Valjda sam im htjela pokazati da sam duhovitija od njih, i uspjelo mi je", kaže Hana, koju smo sreli u Zagrebu, gdje je na Vox Feminae festivalu imala radionicu izrađivanja memeova. U glavnoj ulozi, naravno, francuska filozofkinja i feministička ikona Simone de Beauvoir, koju Hana od milja zove Simona.

Bruno Konjević / Cropix

"Ona je za mene majka feminističke misli zbog njezinog djela 'Drugi spol'. Htjela sam da ona bude glavna zvijezda i zbog te slike koju sam vidjela u svim njezinim biografijama. Njezin pogled je nevjerojatan i mislim da  se svaka žena barem jednom našla u situaciji u kojoj je imala taj njezin izraz lica", kaže Hana.

Njezine 'Vještice' postale u popularne ne samo među feministkinjama, nego i među ženama koje o feminizmu  možda nisu razmišljale niti o njemu čitale, ali su se pronašle u situacijama o kojima Simona ćaska s kolegicom Virginijom Woolf. Nije to samo "čisti feminizam", nego i muško-ženski odnosi, profesionalni izazovi, ženska prijateljstva... Gotovo je nemoguće da ste žena, k tome još i s područja Balkana, a da vam se barem pola tih memeova nije dogodila u stvarnom životu. Upravo to je za Hanu poanta feminizma i feminističke borbe.

"Na našem području postoji određena klasa ljudi koja si može priuštiti da uopće razmišlja o feminizmu, i on predstavlja neki visoki stadij, nešto do čega se dolazi nakon godina obrazovanja i ubiranja plodova društva. Za mene to nije feminizam, odnosno ne bi trebao biti. Feminizam treba početi od svake kuće, najvažnija je ta osobna borba. Ako žena za bilo što smatra da je vrijedno borbe u privatnoj sferi – npr., ako taj dan neće oprati suđe, ili neće složiti čarape po veličini – to je feminizam. Neka feminizam bude i onda kad ti netko nešto prigovori, a ti mu duhovito odbrusiš. Na taj način možemo napraviti razliku", smatra Hana.

A mnoge djevojke i mladići u posljednje vrijeme ne žele se identificirati kao feministkinje i feministi – postala je to prljava riječ. Hana s tim nema problema, iako postoje problemi unutar feminizma koje prepoznaje i o kojima razmišlja.

"U feminizmu postoji puno stvari koje se trebaju kritizirati, prvenstveno zbog nekih vanjskih utjecaja, kao što su tzv. identitarizam, odnosno usmjerenost na društvene identitete, i općenito osjećaj naše millennial generacije da su jako pametni, obrazovani i bitni. Sve to je dobro pogurano neoliberalizmom. Vidimo to, recimo, u tome kako se feminizam koristi u popularnoj kulturi. I neka postoji taj celebrity feminizam, ali veliki problem je neznanje. Zato riječ 'feminizam' ima negativan prizvuk", kaže Hana. Vrlo često u ljevičarskim krugovima odbacuje se feminizam među mladim "drugovima", koji bi prema svim parametrima trebali biti feministi  - ali nisu.

"Oni su došli najbliže razumijevanju ideje feminizma, a onda su ustuknuli. On bi trebali biti naši suborci. Želim osnažiti muškarce da prijeđu preko tih balkanskih patrijarhalnih matrica koje ih koče", kaže Hana.

Osvrnula se i na  problematiku političke korektnosti i slobode govora, koja se u posljednje vrijeme relativizira.

"Čujem u posljednje vrijeme od kolega i poznanika koji su libertarijanci ili se malo pale na desnicu kako se žale jer mi imamo slobodu govora, a oni ne. Mislim da su to neki memeovi koji se javljaju u društvu, a koji proizlaze iz neznanja i nepoznavanja politike kao takve. Potpuna je glupost reći da ti ide na živce politička korektnost, a onda sutra raspiruješ mržnju protiv nekoga", rekla nam je Hana, koja za svoje 'Vještice' već priprema neke nove memeove. Trenutno čita Gillesa Deleuzea, pa fanovi –budite spremni.

intervju

feminizam

meme

Hana Ćurak

Sve su to vještice

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter