Stvarno se nisu šalili

Facebook je počeo s uklanjanjem jednog od najvećih zaštitnih znakova na mreži, to bi moglo dodatno zakomplicirati život influencerima


Valerija Bebek
28.09.2019.19:00
Facebook je počeo s uklanjanjem jednog od najvećih zaštitnih znakova na mreži, to bi moglo dodatno zakomplicirati život influencerima
Profimedia

sažeto

Prva zemlja u kojoj će testirati nov način rada je Australija, a uskoro bi se moglo proširiti na ostatak svijeta


Valerija Bebek
28.09.2019.19:00

Istina, najavljivali su taj potez, ali često bi tehnološki divovi najavili neku promjenu pa odustali od njene provedbe. Ovog puta, čini se, nije tako. Facebook je počeo s eksperimentom sakrivanja vidljivih 'lajkova' i reakcija na neku objavu. Nakon što su godinama marljivo gradili taj način interakcije između onoga tko objavljuje sadržaj i njegovih 'prijatelja' na društvenoj mreži, Facebook je krenuo u suprotnom smjeru.

Isprva su to bili samo 'lajkovi', odnosno palac gore - oznaka da se nekome nešto sviđa. Od samog osnutka grupe kazali su, a to su i obećali, da nikada neće uvesti gumb za -ne sviđanje- dislike button.

U međuvremenu programirali su, uveli i naviknuli nas na cijelu paletu oznaka, uz palac gore, tu je i srce, tužni smajlić, onaj koji plače, pa čak i srditi emotikon. I sada, nakon što smo svi savladali kako nije u redu stisnuti 'lajk' tamo gdje netko objavi da mu je član obitelji preminuo, oduzimaju korisnicima taj najljeniji oblik komunikacije. Odnosno, oduzimaju korisnicima mogućnost da se hvale time koliko su lajkova dobili.

Posljednju riječ imaju korisnici

Točnije Facebook je započeo testiranjem skrivanja lajkova i to prvo na području Australije. Dakle, broj lajkova će tijekom testiranja biti skriven, odnosno prikazivat će se samo to da je neki sadržaj lajkao 'određeni prijatelj i ostali'.

Profimedia

Testiranjem bi se trebalo utvrditi utječe li nov pristup brojenja lajkova na cjelokupno stanje korisnika, ako se pokaže da su korisnici zadovoljni i bez brojanja oznaka, ovaj način trebao bi se proširiti i na ostatak svijeta.

Onaj tko objavi nešto i dalje će moći kliknuti na 'lajkove' i provjeriti tko je tamo ostavio svoj trag, ali broj lajkova neće biti vidljiv u News Feedu. Neki stručnjaci nagađaju da bi se ovim novim načinom mogao smanjiti osjećaj anksioznosti i depresije kod nekih korisnika, budući da se sve više mentalnih poteškoća povezuje s aktivnošću na društvenim mrežama.

Instagram je prvi počeo s testiranjem ove opcije, prvo na području Kanade, a nakon što su korisnici rekli da im se sakrivanje broja lakova sviđa i da se bolje osjećaju ta se mogućnost širi na veće područje.

Facebook je već uveo slične novosti u domeni događaja, tako je već neko vrijeme na 'eventima' sakriveno tko je sve označio da će na događaj doći ili da ga zanima. Odnosno zainteresiranom korisniku vidljiv je ukupan broj onih koji bi došli, ali vidljivo mu je samo ako je netko od njegovih prijatelja 'attendao' taj događaj.

Facebook

lajk

skrivanje oznaka

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter