Hoće li se napokon otkriti gdje je nestala Maddie?

Evo pet najvjerojatnijih scenarija što se desilo kobne noći kad se 5-godišnjakinji na spavanju izgubio svaki trag


Lada Novak Starčević
15.03.2019.11:40
Evo pet najvjerojatnijih scenarija što se desilo kobne noći kad se 5-godišnjakinji na spavanju izgubio svaki trag
Wikipedia

sažeto

Upravo izlazi Netflixov ekskluzivni dokumentarac koji bi trebao baciti novo svjetlo na priču koja je šokirala svijet


Lada Novak Starčević
15.03.2019.11:40

Prošlo je gotovo dvanaest godina otkako je iz apartmana u portugalskom turističkom resortu Praia de Luz netragom nestala Britanka Madeleine McCann (5). 

Njezini roditelji, liječnici Kate i Gerry, sa svoje troje djece bili su tamo na trotjednom odmoru sa skupinom prijatelja. Nakon što bi uspavali mališane otišli bi na večeru u hotelski restoran, udaljen oko 180 koraka od apartmana. Svakih pola sata netko od odraslih provjerio bi jesu li djeca u redu.

Kobne noći Kate je došla u apartman, a Maddie nije bila u krevetu. Njezin omiljeni plišanac i dekica bez koje nije mogla zaspati bili su u sobi. 

Danas na Netflixu izlazi ekskluzivni dokumentarac 'Nestanak Madeleine McCan'. U osam epizoda autori će pokušati rasvijetliti sve okolnosti koje su dovele do tragedije čija pozadina se ne zna ni danas. 

Reuters

Do sad je izneseno pregršt teorija o tome što se dogodilo s djevojčicom, a Independent je izdvojio pet najizvjesnijih scenarija koji su se mogli dogoditi u noći njenog nestanka.

1. Roditelji su krivi

Četiri mjeseca nakon što je Maddie nestala iz apartmana njezini roditelji dospjeli su na popis osumnjičenih. Prema ovoj pretpostavci djevojčica je umrla zbog prevelike doze lijekova za spavanje koju su joj prepisala dvojica liječnika kako bi njezini roditelji mogli mirno uživati u večeri.

McCannovi su tada sakrili njezino tijelo i prijavili nestanak tvrdeći da je riječ o otmici, a potom su nekoliko tjedana kasnije tijelo sakrili u pretinac za rezervnu gumu u iznajmljenom automobilu te ga odvezli na nepoznato mjesto.

Reuters

Ovakav scenarij bio je izgledan za portugalsku policiju čiji su psi tragači, osposobljeni da tragaju za ljudskim tijelom i tragovima krvi, najušili nešto u iznajmljenom Renault Scenicu 24 dana nakon nestanka djevojčice. Vlasi pronađene u automobilu poslane su u Britanski institut za forenziku. Nakon što su objavljeni nalazi, McCannovi su postali osumnjičeni, no ubrzo se pokazalo da psi mogu pogriješiti čak u 70 posto slučajeva, a potom je objavljena analiza DNK tragova koja je pokazala da samo 15 od 19 komponenenti odgovara Madeleininom DNK-u.

Službeno, Kate i Gerry McCann prestali su biti optuženi za nestanak djevojčice u srpnju 2008. godine.

2. Pljačka koja je krenula u krivom smjeru

Provalnici su ušli u apartman, a budući da se djevojčica probudila te ih zatekla na djelu, ubili su je ili oteli.

Tim istražitelja Scotland Yarda još uvijek nije isključio takav scenarij – iako bi se moglo očekivati da on ​​uključuje panično ponašanje kradljivaca koji bi u takvom scenariju napravili niz pogrešaka te za sobom ostavili tragove, no ipak ništa nije pronađeno.

Reuters

Međutim, u prvim godinama istrage istražitelji su identificirali četvoricu lokalnih stanovnika Praia da Luza koji su mogli sudjelovati u ovom scenariju. Lokacija njihovih mobitela u vrijeme nestanka djevojčice zabilježena je nedaleko od apartmana. Četvorka je ispitana 2014. godine no za sada nema nikakvih čvrstih dokaza da su sudjelovali u nestanku djevojčice. Stoga su sve četiri optužnice odbačene.

3. Oteo ju je lokalni pedofil

2009. godine objavljeno je izvješće po kojemu je nestanak povezan s poznatim lancem pedofila. Prema jednom izvoru na području Algarve u tom je trenutku postojalo 38 poznatih pedofila, a ljetovalište je došlo na glas kao magnet za pedofiliju. U četiri godine, prije objave izvješća, na području Algarve zabilježena su četiri slučaja splonog zlostavljanja djece, među njima su bila i djeca turista. Svi događaji dogodili su se po istom sceariju, na način na koji je Madeleine nestala. Pedofil bi ušao u apartman te zlostavljao djete koje je bilo samo.

Pet slučajeva zabilježeno je prije nestanka Madeleine, a dva nakon nestanka, jedan samo mjesec dana prije nestanka djevojčice. Velika vjerojatnost je da je lokalni serijski pedofil ušao u apartman s ciljem zlostavljanja djeteta, no nešto je pošlo po zlu zbog čega se odlučio ili na otmicu ili na ubojstvo. Svi osumnjičeni u ovom scenariju su ispitani no nitko nije optužen.

Velik zaokret i ponovna aktivacija ovog scenarija dogodila se prije tri godine godine kada je u javnost dospjela informacija da je bivši zastupnik Sir Clement Freud, koji je imao kuću za odmor u Praia da Luzu i družio se s obitelji McCann, bio pedofil koji je desetljećima seksualno zlostavljao djevojčice.

4. Oteli su je trgovci bijelim robljem

Prema ovoj teoriji Madeleine se nalazi negdje između Belgije i Afrike. 2008. godine policija je istraživala pedofilski lanac smješten u Belgiji za koji se sumnjalo da ju drži. Prema drugoj teoriji, oteta je te brodom prevezena u Maroko. U nekoliko je navrata, na području Maroka, u vrijeme njezina nestanka, zaprimljena je dojava o djevojčici koja liči na Madeleine čiji su roditelji sami obišli mjesto ne bi li prikupili bilo kakve informacije.

Reuters

Maroko se uklapa i u teoriju da je djevojčica prodana u ropstvo. Nalazi se na krijumčarskom putu prema pustinjskoj zemlji Mauritaniji koja je posljednja koja je zabranila ropstvo. Prema nekim informacijama znatan broj ljudi još uvijek se nalazi u ropstvu u toj zemlji, a na tom području djeluju bande koje iz Mauritanije prodaju djecu bogatim bliskoistočnim obiteljima.

5. Madeleine je izašla iz apartmana i onda se desila nesreća

Djevojčica se probudila usred noći, izašla iz apartmana te krenula prema restoranu u kojem su se nalazili njezini roditelji, no desila joj se fatalna nesreća.

U slučaju da je zalutala u mraku te skrenula samo 180 metara s puta, mogla je završiti na gradilištu. U tijeku je bila izgradnja ceste. Prema nekim procjenama radnici su dan prije njezina nestanka iskopali rovove dubine od metar i pol. Postoji mogućnost da je djevojčica upala u rov te od udarca umrla ili se onesvjestila, a već sljedeći dan rovovi su zatrpani.

Prema drugoj teoriji Madeleine je hodala cestom te ju je pregazio pijani vozač koji je potom sakrio tijelo. Lokalno stanovništvo sasvim sigurno zna za mjesta na koje se može sakriti tijelo bez da bude pronađeno i do 10 godina.

Kate McCann svojedobno je istaknula da je Madeleine znala kako otvoriti vrata koja vode u vrt te ih zatvoriti iza sebe. Tijekom odmora u Portugalu, djevojčica je znala put koji vodi do lokalnog bazena gdje su njezini roditelji večerali. Stoga se postavlja pitanje zbog čega bi lutala u mraku i skrenula s tog puta?

nestanak

Netflix

Madeleine McCann

Praia de Luz

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter