obljetnica ulaska 'Anđela smrti' u Auschwitz

Dr. Mengele logoraše je podvrgavao monstruoznim eksperimentima, a najgore su prošli jedni blizanci


Daniel Radman
26.05.2018.11:15
Dr. Mengele logoraše je podvrgavao monstruoznim eksperimentima, a najgore su prošli jedni blizanci
Profimedia

sažeto

Mengele je uspio pobjeći u Južnu Ameriku, dvaput je izbjegao uhićenje, i mirno je živio do 1979. godine


Daniel Radman
26.05.2018.11:15

Josef Mengele, nacistički "Anđeo smrti", prije 75 godina stigao je u koncentracijski Auschwitz-Birkenau gdje je započeo rad zbog kojeg je ostao upamćen kao jedan od najvećih monstruma u povijesti. U približno godinu i pol dana, koliko je proveo u Auschwitzu, Mengele se smatra odgovornim za smrt čak 400.000 ljudi. Službeno, postao je glavni liječnik na odjelu u kojem su bili zatočeni Romi 30. svibnja 1943., a šest dana prije stiglo mu je rješenje o premještaju.

Mengele se tijekom Drugog svjetskog rata dokazao na terenu, bio je liječnik u SS odredima u Francuskoj i Njemačkoj, pa je za nagradu premješten u zloglasni logor. Zatražio je premještaj kako bi se, kao stručnjak za genetska istraživanja, mogao posvetiti znanosti, a s obzirom da je imao nacističko zaleđe, zahtjev mu je odobren.

Makar će neki reći da nije bio zagrižen za nacističku ideologiju, već da ga je vukla suluda ambicioznost, dokazi govore suprotno. Još 1934. postao je član zloglasnih odreda SA, 1937. formalno se pridružio nacističkoj stranci NSDAP, a godinu potom počeo je služiti u SS-u.

Paralelno s uključenjem u Hitlerov NSDAP, Mengele je počeo raditi na frankfurtskom Institutu za nasljednu biologiju i rasnu higijenu na kojemu se bavio područjem eugenike te je radio na istraživanjima kojim bi se, na osnovu spoznaja o genetici, poboljšala ljudska rasa. Dakako da su takve teze išle u prilog nacističkoj ideologiji koja je pokušala dokazati da su Židovi, Romi i Slaveni niža rasa, a Mengele je svoju reputaciju stekao proučavajući blizance.

Kad je u Auschwitzu napokon i dobio priliku da svoje monstruozne ideje provjeri u praksi, bio je potpuno nemilosrdan. Svjedoci kažu da je prilikom sortiranja zarobljenika s oduševljenjem izabirao one na kojima će izvršavati pokuse, dok je većina doktora isti zadatak obavljala s velikom nelagodom.

Profimedia

Sam sebe je nazivao "ujak Mengele", a svojim pacijentima, među kojima su nerijetko bila djeca, ubrizgavao je razne kemikalije, namjerno bi ih zarazio bolestima, injektirao im tintu u oči da vidi mogu li promijeniti boju, radio potpuno bespotrebne operacije - vadio je organe sasvim zdravim ljudima - bez ikakve anestezije. Možda i najmonstruoznijim činom smatra se pokušaj da od dvoje blizanaca napravi "sijamske", a oboje pacijenata su nakon nekoliko dana skončali od gangrene.

Što je najtragičnije, Mengele je otišao iz Auschwitza u siječnju 1945. i po završetku rata uspio je pobjeći u Južnu Ameriku. Lani je bivši obavještajac izraelskog Mossada izjavio kako su dvaput bili vrlo blizu uhićenja zloglasnog liječnika, no "Anđeo smrti" umro je u Brazilu, 1979. godine, od posljedice moždanog udara koji ga je zadesio dok je plivao u oceanu.

100posto vremeplov

zločin

Drugi svjetski rat

pokusi na ljudima

Josef Mengele

Auschwitz-Birkenau

eugenika

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter