100posto FOTO REPORTAŽA

Donosimo atmosferu iz prekrasnog nacionalnog parka Prokletije u kojemu smo proveli pet nezaboravnih dana


Vid Barić
24.02.2018.18:00
Donosimo atmosferu iz prekrasnog nacionalnog parka Prokletije u kojemu smo proveli pet nezaboravnih dana
Vid Barić

sažeto

O čitavoj smo avanturi opsežno pisali u reportaži objavljenoj početkom tjedna, a sada donosimo i foto esej kako bi vam barem pokušali predočiti divljinu prekrasnog nacionalnog parka Prokletije


Vid Barić
24.02.2018.18:00

Nedavno smo posjetili kosovsku Gjeravicu na zapadu te najmlađe europske države, gdje je skupina Hrvata zajedno s lokalcima organizirala vrhunski Lynx freeride kamp kojega posjećuju skijaši iz snowboarderi iz čitavog svijeta u potrazi za dubokim snijegom i netaknutim planinskim linijama za vožnju.

O čitavoj smo avanturi opsežno pisali u reportaži objavljenoj početkom tjedna, a sada donosimo i foto esej kako bi vam barem pokušali predočiti divljinu prekrasnog nacionalnog parka Prokletije u kojemu smo proveli 5 nezaboravnih dana snowboardajući, družeći se s ljudima te jednostavno uživajući u prirodi. Inače, Gjeravica je drugi najviši vrh planinskog lanca Prokletije i najviši vrh Kosova sa 2.656 metara nadmorske visine.

Ako niste čitali našu reportažu, kontekst je ovdje, a sada uživajte u fotografijama:

Vid Barić

Gjeravica je doista ogromna, a svako toliko se dade naići na kakvo zatrpano seoce. To su vikendice Kosovara iz dijaspore, ljudi koji rade u Švicarskoj i Njemačkoj, a zarađenu lovu ulažu u prostor za kojega se nadaju kako tek ima postati pravi turistički hit.

Vid Barić

Ratrak je za freeride biznis prenamijenjen u Zagrebu, a čitavu je akciju odradio Dino Barac koji se i osobno došao uvjeriti u uspješnost vlastitog projekta. Radi se o ugodnoj, naoko svemirskoj putničkoj kabini koja može primiti oko desetak putnika.

Vid Barić

Ratrak čitav dan prevozi skijaše i snowboardere na prostoru nepristupačne i egzotične Gjeravice te ih kupi na pickup pointu jednom kada su odradili vožnju. Na fotografiji Sebastian Fleiss, jedan od organizatora čitave priče i nekadašnji hrvatski snowboard reprezentativac, predlaže smjer kretanja ratrakisti Hamdi.

Vid Barić

Linije u snijegu od vožnje kao jedan od rijetkih znakova civilizacije na divljoj Gjeravici.

Vid Barić

Hamda stiže po ekipu nakon još jedne odrađene runde.

Vid Barić

Hotel u kojemu smo spavali je bio toliko zatrpan snijegom da se doimao zakopanim u rupu. Zbog toga ga je i bilo nemoguće fotografirati u totalu, a prozori se od količine snijega nisu mogli otvoriti.

Vid Barić

Grupa snowboardera analizira pravac kojim će se upravo spustiti.

Vid Barić

Naš domaćin Sebastian Fleiss, jedan od rijetkih "lokalaca" na Gjeravici.

Vid Barić

Kućica koja je instalirana na ratrak "izumljena" je u Zagrebu. Napravljena je od kompozitnog materijala od stirodura i laminata od stakloplastike. Taj materijal Barac proizvodi u Dugom selu, a koristi mu za njegov core business, odnosno proizvodnju hladnjača.

Moramo reći kako je uspješno utoplila i snowboardere na putu ka planinskim vrhovima.

Vid Barić

Snowboarderi iz ratraka promatraju potencijalne pravce za vožnju.

Vid Barić

Još jedna od odrađenih "linija".

Vid Barić

Ratrakist Hamda je totalno zaj*** lik. Zovu ga još i Super Hamda.

Vid Barić

Prekrasne Prokletije.

Vid Barić

Vid Barić

Vid Barić

Ostatak fotografija pogledajte u galeriji.

Kosovo

reportaza

Sebastian Fleiss

Gjeravica

foto esej

Super Hamda

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter