ŠTO MISLITE O POVOLJNOJ KUPNJI KUĆE NA SICILIJI?

Dom u gradiću napuštenom zbog potresa možete si osigurati za svega jedan euro, no postoji i "kvaka"


Vedrana Sunko
11.07.2019.17:00
Dom u gradiću napuštenom zbog potresa možete si osigurati za svega jedan euro, no postoji i "kvaka"
Profimedia

sažeto

Sicilijanci gradić Poggioreale, kojeg su stanovnici napustili 1968. godine, nazivaju modernim Pompejima, a osim zgrada, nužno je obnoviti i njegu cijelu infrastrukturu


Vedrana Sunko
11.07.2019.17:00

Prije pola stoljeća pitoreskni sicilijanski gradić Poggioreale  pogodio je potres zbog kojeg ga je većina ljudi zauvijek napustila. Tako je taj grad postao grad duhova, zarobljen u vremenu prije potresa.

Bili su to nekad domovi bogatih poljoprivrednika i zemljoposjednika, a danas u njima vrijeme provode psi lutalice. 

Sicilijanci će ovo mjesto nazvati modernim Pompejima, otvoreni je to muzej koji se odupire prirodi. Po zamisli gradonačelnika novog Poggiorealea, gradića izgrađenog niz dolinu nakon potresa, područje bi uskoro moglo biti prepuno života, piše CNN.  

Od potresa iz 1968. godine ovo predivno selo je prazno. Želim ga izvući iz mrtvih i napraviti da ponovno bude sjajno, kao što je bilo i u prošlosti, kaže Girolamo Cangelosi.

Njegova ideja nije puko sanjarenje, pripremio je arhitekte, a jedino što mu nedostaje su sredstva kako bi svoj plan mogao provesti u djelo. Započeo je prikupljanje sredstava na globalnoj razini, prvo se obratio bivšim stanovnicima i njihovim obiteljima. Njih čak 5000 sada živi u SAD-u, 4000 ih je u Australiji.

Misli da može uvjeriti nostalgične bivše stanovnike da ulože u svoje stare domove, ali i privući novac ostalih turista koji bi htjeli dobiti predivan komadić Italije po povoljnoj cijeni. "Putujem svijetom kako bi se povezali sa lokalnim obiteljima koje su otišle davno, no još uvijek su duboko povezani sa svojim rodnim mjestom i žele pomoći", kaže. Nada se da će "turisti koji vole našu zemlju, mali graditelji stambenih naselja i migranti iz Poggiorealea koji sada žive u drugim zemljama, pomoći".  

Posljednji je to primjer talijanskog gradića bez stanovnika koji koristi ovaj radikalni način da bi se spasio od zaborava. Na nizu drugih lokacija takve stare kuće, onima koji se žele doseliti i nešto uložiti, prodane su po cijeni od jednog eura. Ovdje bi i ta ponuda mogla biti na stolu, dok su god investitori spremni dati i 50.000 eura koliko je potrebno da se stara zdanja renoviraju, kad se obnove ulice,  trgovi i infrastruktura. 

Onaj tko je spreman uložiti treba biti svjestan da kupuje komadić talijanske prošlosti. Grad, čije ime u prijevodu znači "kraljevski humak" osnovao je 1642. godine princ kojem je to područje darovao Ferdinand IV.

Legenda kaže da je to ranije bilo naselje kojeg je izgradio Elimo, trojanski heroj koji je pobjegao iz svog gorućeg grada i utočište pronašao u tim tihim i mirnim brežuljcima i šumama uz planinu Castellazzo.

 Poggioreale je tijekom stoljeća narastao u imućan grad s velikim trgom, crkvama i hramovima s pogledom na netaknutu dolinu. Bilo je to idilično mjesto, prije nego ga je pogodio potres. Podsjetnici na tu tragediju i dalje su prisutni. Ispod urušenih zidova stara su kola hitne pomoći iz 60-ih. Dio tog starog grada danas spasilačke službe i njihovi psi koriste kao vježbalište u slučaju potresa.  

Italija

nekretnine

Sicilija

grad duhova

napušteni grad

Poggioreale

newsletter

Prijavite se na Newsletter