Nevjerojatna čuda medicine

Doktori danas transplantiraju lica, maternice i penise, ali nikad nećete pogoditi koji je organ bilo najteže transplantirati


Robin Mikulić
27.11.2018.18:00
Doktori danas transplantiraju lica, maternice i penise, ali nikad nećete pogoditi koji je organ bilo najteže transplantirati
istock

sažeto

U svega 20 godina medicina je postigla neviđene uspjehe, a od ove godine zabilježena je prva uspješna transplantacija penisa


Robin Mikulić
27.11.2018.18:00

Na današnji dan 2005. godine medicina je postavila kamen temeljac kad su u pitanju transplantacije. Oralni i maksilofacijalni kirurg, doktor Bernard Devauchelle, predvodio je tročlani tim stručnjaka koji je zauvijek promijenio život Isabelle Dinoire.

Pacijentica je podvrgnuta kompliciranoj i iznimno zahtjevnoj operaciji nakon što joj je lice do neprepoznatljivosti unakazio vlastiti pas. Bila je to, doduše, tek parcijalna transplantacija lica, no i dalje se smatra jednom od onih koje su svojim revolucionarnim tehnikama transplantacijsku medicinu gurnule u budućnost.

Isabelle se nakon operacije probudila s novim nosom, ustima i bradom. Priča o tome zašto je operaciju trebala možda je čak još i luđa od same zahtjevnosti operacije. Gospođa Dioire nakljukala se tabletama, zaspala, a kad se probudila uopće nije bila svjesna da joj je pas otkinuo pola lica. To je shvatila tek nakon što je pokušala zapaliti cigaretu.

Čim je stigla u bolnicu, zaprimio ju je doktor Duvauchelle kojem je trebalo 15 sati za transplantaciju lica. Operacija je prošla sjajno, no Isabelle se godinama kasnije požalila kako nije sigurna čije lice gleda kad se pogleda u ogledalo.

No, to nije bio njezin jedini problem. Zbog jakih lijekova koje je pila kako njezino tijelo ne bi odbacilo njezino novo lice, znala je da bi mogla oboljeti od potencijalno fatalnih bolesti. Preminula je u rujnu 2016. godine nakon duge borbe s rakom.

Godinama prije ovog slučaja, transplantacije lica smatrale su se etički problematičnima budući da se lice ne smatra vitalnim organom te su etički odbori redovito kirurzima zabranjivali pothvate ove vrste. Nakon gospođe Dioire ovaj je tip operacije postao prihvaćeniji u svijetu o čemu svjedoči čitav niz takvih uspjelih transplantacija. Trenutačno vodeći kirurzi na svijetu, koji vrše ovakve operacije, dolaze iz Francuske, Turske i Kine.

Transplantacija maternice

Prvi put u povijesti do ove je operacije došlo još davne 1931. godine u Njemačkoj. Pacijentica je bila Lili Elbe, danska transrodna osoba ovjekovječena u zapaženom filmu koji se prije par godina prikazivao i u našim kinima. Umrla je tri mjeseca nakon zahvata zbog komplikacija.

Do prve uspješne transplantacije maternice došlo je tek 2011. godine i to u Turskoj. Primateljica organa je bila tada 21-godišnja Derya Sert koja se rodila bez maternice. Operacija se smatra uspješnom zbog toga što je žena uspjela imati čak šest menstrualnih ciklusa. Dvije godine nakon toga ostala je i trudna, što je doktorima bila prava potvrda uspjeha. Sert, nažalost, nije uspjela iznijeti trudnoću.

Kasnije operacije koje su išle u ovom smjeru najčešće bi uključivale transplantaciju maternice s majke u kćer, dakle, donor je još uvijek bio živ. Prva uspješna trudnoća nakon ovog zahvata zabilježena je 2014. godine u Švedskoj.

Transplantacija penisa

Ove godine zabilježena je prva uspješna transplantacija penisa, skrotuma u dijela abdominalnog zida. Riječ je o jednoj od najkompleksnijih dosad izvedenih operacija.

Pacijent je bio mladi američki veteran koji je u Afganistanu izgubio obje noge i genitalije. Operacija je trajala 18 sati, što se može činiti dugo, ali je zapravo ništa kad se u obzir uzmu godine studioznih priprema koje su liječnici vršili kako bi bili sigurni da će pomoći čovjeku. Testise mu ipak nisu transplantirali zbog etički razloga. Liječnici su se bojali kako bi genski materijal donora, a ne primatelja na kraju završio u genskom materijalu bebe.

Treba ipak reći da su prije toga, 2015. i 2016., obavljene dvije transplantacije penisa, ali su bile mnogo manjeg obujma pa se ova u medicinskim krugovima smatra revolucionarnom.

U Americi je inače samo tijekom rata u Iranu na sličan način bez genitalija ostalo otprilike 1400 vojnika. Ovaj anonimni pacijent tek je prvi od 60 koji bi treba uživati blagodati suvremene medicine.

Njegov tim liječnika očekuje da će pacijent kroz određeno vrijeme moći normalno mokriti te doživljavati orgazme. Operacija je obavljena u glasovitoj američkoj bolnici Johns Hopkins.

Transplantacija grkljana

Ovo je dosad najkompleksnija operacija ikad izvedena od početka povijesti medicine. Transplantacija grkljana, štitnjače i dušnika izvršena je na 52-godišnjoj Amerikanki koja je više od desetljeća provela bez glasa. I ne samo to, gospođa nije mogla čak niti samostalno disati.

Sama je operacija trajala 18 sati i to u rasponu od dva dana, 2010. godine. Svega par dana nakon operacije, već je normalno govorila.

Čak i sami doktori bili su zapanjeni uspjehom. Riječ je, naime, o grkljanu, nevjerojatno kompleksnom organu razgranatog živčanog i krvožilnog sustava koji utječe na mogućnost govora, ali i disanja. Da bi uspjeli u svom revolucionarnom podvigu, morali su okupiti internacionalni tim vrsnih otorinolaringologa, koristiti najsuvremeniju tehnologiju kao i nove tehnike oporavka.

Rehabilitacija trajala je dva mjeseca, a tim liječnika i pripadajućeg medicinskog osoblja broji je 24 ljudi.

Transplantacija glave

Dosad se u nekoliko navrata pisalo o navodno uspješnim transplantacijama glave, ali službeni izvori svaki bi put tim pričama stali na kraj sa zaključkom da je to jednostavno neizvediv postupak. Pod uvjetom da želite da vam pacijent preživi, naravno.

Ova se tema ponovno aktualizirala ove godine, iako se operacije neuspješno izvodi još od početka prošlog stoljeća, nakon što je Talijan Sergio Canavero pompozno najavio da će on biti prvi čovjek koji je uspio u nemogućem. Svoje tvrdnje, jasno, nije realizirao, a evo nekoliko razloga zašto.

Prvi i najvažniji razlog, kralježnica. Do ovog trenutka, naime, nije dokumentiran niti jedan jedini slučaj spajanja potpuno odvojene kralježnice. Jednostavno je previše živaca, govorimo o milijunima, koje bi trebalo dobro pospojiti da bi sve skupa imalo smisla.

Recimo, uspješna transplantacija ruku provodi se tek godine sa zadovoljavajućim rezultatima. To znači da pacijent s transplantiranim rukama povrati dio svojih motoričkih sposobnosti.

Drugi problem je mozak. On, za razliku od srca, nepovratno umire već nekoliko minuta nakon što ostaje bez krvotoka.

Na kraju, da sve ovo i uspije, ostaju psihološki problemi s kojima se nose svi primatelji organa. Recimo, nakon jedne uspješno provedene transplantacije penisa tražio je od svojih liječnika da mu transplantirani organ ponovno odstrane jer se on psihički s njime ne može nositi. Problem žene s transplantiranim licem smo već naveli, a zamislite tek pacijenta koji će nakon narkoze probudi u tuđem tijelu!

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter