Boli li Hrvatice ili su samo preosjetljive?!

Dok žene masovno svjedoče o šivanju međice nakon porođaja 'na živo', ugledni ginekolog tvrdi da sve dobivaju lokalnu anesteziju


Lada Novak Starčević
15.10.2018.17:00
Dok žene masovno svjedoče o šivanju međice nakon porođaja 'na živo', ugledni ginekolog tvrdi da sve dobivaju lokalnu anesteziju
iStock

sažeto

Dr. Lepušić kaže da rodiljama možda od straha krvne žile kontrahiraju pa se anestetik ne distribuira


Lada Novak Starčević
15.10.2018.17:00

Šivanje nakon pucanja ili epiziotomije međice nakon poroda gotovo redovito boli Hrvatice. Iako liječnici tvrde da je lokalna anestezija tijekom tog šivanja normalna praksa, stotine je iskustava koje govore suprotno. Puno je žena koje samo zbog te boli odustaju od idućih trudnoća.

"To je užasna bol, gora nego porod... Na drugom porodu sam čak liječnika zamolila da mi da lokalnu, ali on mi je objasnio kako će me više boljeti ta injekcija nego tih par šavova, a na trećem porodu čak nije ni bilo na toplo jer nisu bili sigurni da li će šivati ili ne pa su se tek nakon nekih pola sata i više ipak odlučili na šivanje, naravno na živo i to uz upozorenje da se ne trzam prilikom uboda igle jer može ne daj Bože negdje krivo zabosti."

"Nakon mukotrpnog rađanja još pola sata šivanja s djetetom u naručju. Nisam ni doživjela svoje djete jer me toliko boljelo kao da opet prolazim trudove i rađanje. Doktorica koja me šivala je, zbog ne znam kojih razloga bila živčana. Osjetila sam svaki ubod igle. Znam samo da ovo više nikada ne želim prolaziti. I nakon četiri godine imam strah."

"Ja sam 2 poroda šivana na živo, drugo šivanje me itekako boljelo. Još kad sam vidjela onu kuku, doslovno kuku, sa čime to rade... Šok i nevjerica. Treći porod kad su mi išli dati injekciju prije šivanja prepala sam se što radi, jer sam bila uvjerena da se to radi na živo... Doktorica je ostala u šoku kako to da mi prije nisu davali inekcije."

Ovakvih iskustava ima toliko da bi se moglo ispisati stranice i stranice njih.

'Moguće je da se rodiljama zbog straha ne distribuira anestetik'

Zamolili smo za komentar dr. sci. Dubravka Lepušića, ginekologa u bolnici Sestara milosrdnica, o tome kako je moguće da žene imaju toliko loša iskustva.

Nije svaki čovjek isti pa nije ni reakcija svakog čovjeka na bol ista. Lokalnu anesteziju mora dobiti svaka žena prije šivanja nakon porođaja.

Liječnik tvrdi da u njegovih 38 godina iskustva rada u Vinogradskoj bolnici nije nikada doživio da netko 'šiva na živo dok je još vruće'.

CROPIX/arhiva

Unatoč tome, desetak žena, koje su s nama podijelile svoja iskustva, tvrdi sa stopostotnom sigurnošću da prije šivanja međice nisu dobile nikakvu injekciju.

"Daje se lokalna anestezija, injekcija Lidokaina. Nitko ne bi htio biti u situaciji da mu skaču po krevetu, to nikome nije u interesu", rekao je Lepušić i dodao da je moguće da se rodiljama zbog straha krvne žile kontrahiraju pa se anestetik ne distribuira.

Dr. Lepušić smatra da je veliki problem u nepovjerenju u liječnika i da često rodilje niti ne čuju što im se govori. Također, dodao je da su nekad žene jednostavno osjetljive na dodir.

Nakon svega je nejasno - kako to da žene šivanje nakon porođaja boli, a prema svemu što kaže struka ne bi trebalo?

porođaj

Dubravko Lepušić

kiretaža

ginekologija

šivanje na živo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter