Ladanje (41)

Dok se kolektivno zgražamo što je dr. Jusup razapet, pitajmo se gdje su bili oni koji su to znali i nisu mu pomogli?


Lada Novak Starčević
28.04.2019.11:00
Dok se kolektivno zgražamo što je dr. Jusup razapet, pitajmo se gdje su bili oni koji su to znali i nisu mu pomogli?
Screenshot/NovaTV

sažeto

Dr. Jusup, kažu svi njegovi poznanici otprije, bio je dobar i pošten čovjek, predan liječnik... Ali sada je sjena tog čovjeka. I netko je to morao glasno reći


Lada Novak Starčević
28.04.2019.11:00

Sjećate se kad ste prijateljici u srednjoj rekli da ju dečko vara. Gotovo se mogu kladiti da vam nakon toga i nije više bila neka prijateljica. I zapravo ste za sve krivi bili vi. Jer nije problem kad on svake subote nakon što svoju dragu otprati kući i ode u klub pa pred svima ljubi neku desetu. Ne. Problem je ako vi to kažete onoj koje bi se to trebalo ticati. Ili, ne daj bože, njemu.

Zašto se petljaš. Pusti. Njihove stvari.

I uvijek je tako. Ne samo s banalnim tinejdžerskim ljubavima.

U Obrovcu radi liječnik koji, potpuno je jasno i na prvu, nije sposoban obavljati svoj posao. Nekoć je bio odličan liječnik, no bio je rat, svašta je prošao. Razbolio se… Navodno je već godinama jako problematičan.

'Kako se možete sprdati s bolesnikom?'

Većina Hrvata za njega je čula neki dan. Urlao je, psovao u kameru, hvalio se sa svojom 'medicinskom sestrom' koja to nije, slao u ku*ac HZZO pred kamerama. Doznali smo da mu mjesecima pacijenti bježe glavom bez obzira. Napustilo ga je oko 900 pacijenata. Ali...

Nakon svega ispada da je manji problem što se tako nešto godinama neometano dešava. Prosječnom Hrvatu puno je gore zašto se po tome kopa. I oni koji su se u početku sprdali sad se pitaju o moralnosti.

Zašto je ovaj čovjek stavljen na stup srama. Je li to zaslužio branitelj koji je spašavao ranjenike i izvlačio poginule po Velebitu?!

'Jadan čovjek, kako se možete sprdati s bolesnikom?! Novinari su ološ, lešinari, samo da je razvući nekog po naslovnici i uništiti mu život...', viču komentatori sa svih strana. I oni koje je sve to silno zabavljalo na početku.

Da, istina je. Dr. Jusup, kažu svi njegovi poznanici otprije, bio je dobar i pošten čovjek, predan liječnik, dugogodišnji vijećnik HSLS-a. Ali sada je sjena tog čovjeka. I netko je to morao glasno reći. Kad već nisu rekli oni koji su trebali.

Svi su znali, a svi su šutjeli

Opet je je kriv glasnik. Kod nas je uvijek za sve kriv glasnik. To je kao neki ovdašnji folklor.

Bolje je prešutjeti kao stotine ovih koji su pokupili kartone, znajući što se događa u maloj ordinaciji u Obrovcu, u kojem svi sve znaju. Gotovo cijeli grad je znao jer se, ne lažimo se, u tako malim mjestima, uvijek sve zna. Ali svi su šutjeli. Jer uvijek je lakše šutjeti.

Razotkriti zlo, nepravilnosti, nepravdu, glupost… Sve to samo nosi probleme. Uvrede onih koji ne žele da se talasa.

HZZO je dr. Jusupu u međuvremenu otkazao ugovor, komora medicinskih sestara objavila je da žena koja radi u ordinaciji nema licenciju za rad.

I umjesto da se svi kolektivno zgražamo nad glasnicima, zar se ne bi trebali glasno zapitati: Gdje su bile institucije grada, udruge branitelja, crkva i svi ostali kad su vidjeli da je čovjeku potrebna pomoć? Zar mu nisu trebali pomoći? Oni koji su znali, trebali su mu prije pomoći. Sve se guralo pod tepih. Jer je lakše tako.

I potpuno je jasno da je kriv sustav koji nema nimalo kontrole. Počnimo se već jednom zgražati nad problemom koji to je. Prestanimo kriviti one koji nam otvaraju oči.

Ladanje

liječnik

Obrovac

dr. Jusup

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter