Svi su gore

Dok Hrvati hrle u Irsku, Irac Alan došao je živjeti u Zagreb


Valerija Bebek
16.03.2017.21:45
Dok Hrvati hrle u Irsku, Irac Alan došao je živjeti u Zagreb
Ronald Gorsic / CROPIX

sažeto

Hrvati i Irci su slični, vole život i uživaju u njemu, kaže Alan Honan


Valerija Bebek
16.03.2017.21:45

Alan Honan (47) dolazi iz Limericka, koji je treći najveći grad u Irskoj. U Zagrebu živi i radi već sedam godina.

"Moj brat Sean, koji je osnovao školu engleskog jezika u Zagrebu, živio je ovdje sedam godina prije mene. Često sam ga posjećivao i sviđao mi se način života ovdje. Mnogo smo pričali o tome da pokrenemo nešto zajedno“, objašnjava Alan, koji radi kao profesor engleskog u školi svog brata.

"Sean me pozvao i preselio sam se ovdje, otvorili smo hostel, kojeg smo vodili četiri godine. I dalje radimo zajedno u školi već sedam godina“, rekao je Alan. Kaže da su brat i on dobar tim, a bratski odnos im je uvijek bio stimulans za razvoj i napredovanje.

"U hostelu je bilo mirno zimi, pa sam krenuo podučavati engleski, i od tada sam učitelj u ovoj školi. Škola je drugačija, jer se jezik uči kroz govor i uživam u tome kada vidim ljude kako napreduju u govoru engleskog“, objašnjava hrvatski Irac.

Sličnosti i razlike Hrvatske i Irske

U školu dolaze Hrvati, ali i mnogi stranci. Alan kaže da mu je divno je upoznati ljude koji ne znaju pričati engleski, a onda nakon nekoliko mjeseci vodi razgovore s njima na tom jeziku.

Ronald Gorsic / CROPIX

Kada ide uspoređivati Irsku i Hrvatsku nameću se sličnosti jer su malene zemlje, i slične su religije, za sebe kaže da nije religiozan, ali je primijetio kako je i tu i tamo upravo religija dio nacionalnog karaktera.

Obje su zemlje bile kontrolirane od strane većih zemalja u prošlosti, dakle obje su zemlje koje su težile samostalnosti veliki dio svoje povijesti. Imamo taj sličan tip povijesti. Ljudi su slični, vole život i uživaju u njemu. Obje zemlje graniče s morem – Irska je otok, Hrvatska ima dugu obalu, mnogo otoka. Dakle obje zemlje imaju duboku povezanost s morem.

Hrvati su opušteniji

Za Hrvate kaže da su mnogo opušteniji od Iraca. "Možda to ima veze sa suncem koje sjaji deset mjeseci godišnje, dok u Irskoj pada kiša deset mjeseci godišnje“, pretpostavlja Irac. Svoju zemlju je napustio već s 18 godina, nakon srednje škole. Vratio se kad je imao 20 i tada je započeo distribucijsko poslovanje, bavio se time četiri godine.

Nakon toga se prvo preselio u Izrael. Dugo je lutao dok nije napokon pronašao svoje mjesto. Prije Zagreba živio je u Londonu 15 godina. Zagreb ga je naučio da bude strpljiv.

Zagreb teče svojim ritmom. Trebalo mi je vremena, trebalo mi je oko godinu dana da nakon života u Londonu, gdje se sve događa brzim tempom, uđem u ritam života ovdje. Dakle, da, naučio sam biti strpljiv.

Na pitanje što mu najviše nedostaje iz domovine, ne zna odgovoriti, ništa mu ne pada na pamet. Kada se sjeti proslave Svetog Patrika u Irskoj, prvo mu na pamet padaju pubovi. U većini gradova u Irskoj imaju veliku paradu.

"Poput karnevala je, dakle mnogo bendova i sličnoga, i svi idu kasnije u pub. To je događaj na razini grada, najveći u godini. Zapravo, dan svetog Patrika nije bio slavljen u toj mjeri, dok nije došao iz Amerike, Irci su tamo prvi počeli slaviti tako. Oni su na neki način uveli komercijalizaciju svetog Patrika“, objašnjava. 

Zagreb

100posto priča

Irska

Dan svetog Patrika

Irac

Alan Honan

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter