Foto: Raj na zemlji

Dok cvrčci cvrče, turisti se izvijaju i vježbaju u prvom joga kampu u Dalmaciji


Valerija Bebek
24.07.2018.08:00
Dok cvrčci cvrče, turisti se izvijaju i vježbaju u prvom joga kampu u Dalmaciji
100posto

sažeto

Instruktorica joge Smiljana je u Bolu na Braču preuzela obiteljski kamp i posvetila ga jogi


Valerija Bebek
24.07.2018.08:00

Aktivan odmor i dodatni sadržaj ono je što sv eviše traže naši turisti. Tako je i prvi joga kamp u Dalmaciji postao veliki hit među stranim, ali i domaćim turistima. Smili's Yoga Kamp Kanun se nalazi u Bolu na otoku Braču, na zapadnoj strani mjesta s pogledom na Zlatni rat.

"U predsezoni i postsezoni nudimo joga retreate, a u sezoni se nudimo tri puta tjedno otvorene satove i privatne satove. Svi su dobrodošli, a satovi se prilagođavaju polaznicima", rekla nam je vlasnica kampa Smiljana Primorac.

Joga učiteljica Smiljana, dugo je živjela u Njemačkoj i kako kaže, imala je viziju da jogu dovede na otok i u Bol. Kamp je preuzela od svojih roditelja i kroz njega je realizirala svoju viziju tako da je stvorila jedan malo drugačiji oblik odmora.

100posto

100posto

Jogu je Smiljana počela podučavati na otoku još 2006. Godinama je dolazila u četiri mjesta na Braču kako bi što više ljudi imalo priliku vježbati i upoznati se s tom tehnikom.

"Odaziv na joga retreate i radionice je velik jer turisti sve više traže aktivan odmor na kojem mogu i nešto novo naučiti", kazala je Smiljana. Ovih dana Smile Smili, odnosno Smiljana, dovela je u goste svjetski poznate goste joga učitelje iz SAD-a. John Friend i Desi Springer održali su vikend Bowspring radionicu na koju su došli sudionici iz Austrije, Španjolske, Švicarske, Njemačke i Hrvatske.

"Johna sam upoznala prije 15 godina kada je podučavao Anusara jogu za koju sam se također educirala te mi je uvijek bila želja da ga ugostim. Kasnije sam upoznala Barbaru Jukopila, također joga učiteljicu, koja je s njima bila u kontaktu i koja je jako htjela da John i Desi ponovno dođu u Hrvatsku. Udružile smo snage i organizirale event", objašnjava kako je na dalmatinski otok dovela joga majstore čak iz Amerike.

100posto

100posto

Polaznici seminara naučili su novu Bowspring posturu tijela te kako je koristiti u svakodnevnom životu, ne samo dok vježbaju. Takva postura doslovno liječi sve problematične i bolne dijelove tijela kao što su donji dio leđa, ramena, koljena, objašnjava nam sugovornica.

"To je metoda kojom možemo upoznati novi put prema zdravlju. Ima terapeutski učinak na za zdravstvene probleme, ozljede vezane za mišiće ili kosti, a pogotovo se preporučuje onima s bolovima u donjem dijelu leđa, problemima s kukovima, ozljedama koljena ili ramena", kazala je Smiljana.

Bowspring je joga 21. stoljeća - vježba za um i tijelo koja nam pomaže da se lakše nosimo s modernim stresom, objasnio je američki predavač John. "Hrvatska je prekrasna zemlja s prekrasnim čistim morem i zrakom. Uživali smo u domaćoj hrani i kupanju u čistom moru. Bračke plaže jedne su od najljepših koji smo vidjela na svijetu", kazao je Frend za 100posto. 

100posto

100posto

Ove godine na radionici su bile same žene, misle zato što mnogo muškaraca smatra da je joga rezervirana više za žene. "Bowspring čini um i tijelo zdravijim i vitalnijim, bez potrebe odlaska u teretanu. Hrvati su jako snažni, i žene i muškarci. Visoki su i imaju jake konstitucije. Vole Bowspring jer mogu koristiti svoju snagu u svoju korist te naučiti kako biti otvoriti tijelo i biti agilniji u pokretu", objasnio je John. 

Već su predavali u Hrvatkoj u dva navrata u Zagrebu i Dubrovniku 2014. Htjeli bi povećati svjesnost o prednostima Bowspringa kod muškaraca.

"Jako smo sretni da smo se vratili u Hrvatsku nakon četiri godine. S obzirom da su snažni i imaju želju biti uspješni, Hrvati su ponosni na način kako rade stvari. Osjetili smo ovih dana koliko je cijeli narod ponosan na svoju nogometnu reprezentaciju i osvojeno drugo mjesto. Iako je momčad izgubila u finalu, svi su se veselili i slavili u cijeloj zemlji, a to puno govori o kulturi. Nadamo se da ćemo se već sljedeće godine vratiti u Hrvatsku. Volimo vašu zemlju i ljude. Veseli nas pratiti kako Bowspring pomaže Hrvatima da se osjećaju zdravije i sretnije", zaključio je instruktor John. 

100posto

100posto

Brač

joga

kamp

Smiljana Primorac

Bowspring

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter