Nova karijera 'Tate Slavena'

Dok čeka završetak istrage piše ljubavne romane, evo kako se opisuje: 'Danju konzultant, a noću sav u romantici'


Lada Novak Starčević
04.10.2018.21:00
Dok čeka završetak istrage piše ljubavne romane, evo kako se opisuje: 'Danju konzultant, a noću sav u romantici'
Danijel Soldo / CROPIX

sažeto

Njegov prvijenac 'Cloudy, obscure love' (Tmurna, neobična ljubav), koji je napisao pod pseudonimom Vito Baggio, romantična je priča novinara i mlade Sirijke


Lada Novak Starčević
04.10.2018.21:00

Slavena Vujića (43), poznatijeg kao 'Tata Slaven', sumnjiči se da je zlouporabio položaj i ovlasti, zbog čega mu prijeti do deset godina zatvora. Naime, Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici pokrenulo je još u veljači istragu protiv Vujića te poduzetnika Gorana Gorupa (38), direktora tvrtke GOR INFO d.o.o. zbog malverzacija s doniranim novcem koje su, sumnja tužiteljstvo, dosegle vrtoglavih 731.312,44 kune. Trenutno se ispituju posljednji svjedoci te se istraga privodi kraju.

"Imam sutra još jednog ili dva svjedoka, a onda ide financijsko vještačenje", potvrdila nam je Ines Horvat Jelenić, državna odvjetnica ŽDO-a u Velikoj Gorici.

Dok istraga traje, Vujić se okrenuo novoj karijeri. U travnju je otvorio tvrtku Lajko Services Ltd., čije je sjedište u čuvenoj londonskoj ulici na adresi 120 Baker Street. Bavi se marketingom, napisao je i tri knjige na engleskom jeziku, a ima i klub za prodaju knjiga JoL's Club. S pisanjem ima iskustva jer je u vrijeme dok je pomagao autističnoj djeci napisao dirljivu autobiografsku knjigu 'Vidim te'.

Screenshot/Amazon

Sada je pod umjetničkim imenom Jo Lajko napisao knjige '50 habits of highly susccessful authors' (50 navika uspješnih pisaca) i 'Reach your readers' (Privucite svoje čitatelje), a kao Vito Baggio piše ljubavne romane. Njegov prvijenac je 'Cloudy, obscure love' (Tmurna, neobična ljubav), romantična priča o vezi novinara i mlade Sirijke.

Evo kako se autor opisuje na jednoj od svojih novih stranica: "Vito Baggio proveo je deset godina maštajući da se rodio nekoliko stoljeća ranije, negdje u talijanskoj provinciji. Odrekao se života sa strujom i vodovodom i čitao je puno knjiga. Noću radi kao SEO konzultant, a noću je sav u romantici!"

Screenshot/Facebook

U dijelu o životu bez struje i vode vjerojatno je aludirao na svoj život u dvorcu Dioš, kojeg je prozvao Gradom anđela. Tamo je 2016. proveo nekoliko mjeseci, govoreći da je on 'ludi domar u napuštenom dvorcu' i redovito se na društvenim mrežama izravno javljao svojim brojnim pratiteljima pričajući o svojoj 'misiji'.

Imao je brojne velike ideje, ali sve su neslavno propale

Vujić je imao brojne poklonike kad se predstavio javnosti kao nekad uspješni poduzetnik koji je dao otkaz te prodao sve kako bi pokrenuo udrugu Senzori čiji je cilj pomoći djeci sa senzornim poremećajima s kojima se bori i njegov sin. 

Ideja mu je bila derutni dvorac prenamijeniti u mjesto gdje bi bolesna djeca i njihovi roditelji mogli dobiti besplatan smještaj kada im zatreba. No, unatoč brojnim donacijama građana koji su htjeli pomoći, projekt nikad nije zaživio, a ispostavilo se i da su radovi na dvorcu vođeni bez ikakve dokumentacije. 

Screenshot/Facebook

Prema sumnjama tužiteljstva, Vujić je kao odgovorna osoba dviju udruga, Senzori i Grad Anđela, iskoristio svoj položaj i ovlasti, ali i prekoračio ih ne bi li sebi i drugima pribavio korist.

Na račun Senzora je sjelo 990.094,35 kuna, no novac je s računa brzo krenuo dalje jer je Vujić, uvjereni su tužitelji, na nizu maloprodajnih mjesta platio raznu robu. Ujedno je s računa za sebe podigao i gotovinu, a određeni iznos sa Senzora proslijedio je na svoja dva računa - na zaštićeni račun prebacio je 29.000 kuna, a na ovršni 10.000 kuna.

Ali raspolaganju novca sa Senzora tu nije kraj jer je, iako nije smio, ovlastio za raspolaganje još dvije ženske osobe koje su plaćale robu po trgovinama i podizale gotovinu. Šteta je u tom navratu bila 400.163 kune.

S doniranim novcem je, čini se, raspolagao kako je htio

Državno odvjetništvo smatra da je Tata Slaven od 20. svibnja 2016. do 23. svibnja 2017. opetovano bez rješenja nadležnog ureda državne uprave pozivao na uplatu donacija pa je i njegova druga udruga Grad Anđela 'zaradila' 420.748 kuna. I tim novcem je, čini se, raspolagao kako je htio jer je i Grad Anđela olakšan za 250.687 kuna.

Kada su te silne malverzacije krenule na vidjelo ekipa 100posto suočila ga je s navodima njegovih dojučerašnjih partnera, no 'tata Slaven' je odbio razgovarati i pozvao je policiju. Više pogledajte u VIDEU.

Požalio se da ga nitko ne pozdravlja u rodnom kraju

Vujić, koji je oduvijek bio jako aktivan na Faceboooku, na svom javnom profilu je posljednjih mjeseci prilično tih. Javio se ovog ljeta kako bi se požalio da ga u njegovom rodnom mjestu mnogi ne pozdravljaju.

"Spuste pogled, misle da se ne primijeti. Primijeti se i ružno je. A zašto mi se ti ljudi, odreda braća i sestre, ne žele javiti i pozdraviti me? Zato što su stvorili svoj sud, bez da su pričali samnom, bez da su me pitali išta. Zanimljivo je kako su samo malobrojni primijetili da sam šutio i nisam se branio velikim riječima. Pitam se, koliko uopće poznaju svoju vjeru? Otpuštaju duge onako kako im odgovara, misleći valjda da mogu zavarati Boga?...

Zanimljivo je da su nestali brojni koji su me ubijali porukama i pozivima. Neki kojima je napravljeno, Božjom milošću, puno u njihovim potrebama. Neki si zaboravili da sam stajao uz njih kad su bili vrlo sami...

To što ne branim sebe, ima sigurno svoje razloge. Branim nešto puno važnije, nešto što se gradi. Nešto što svakog dana ima svoje izazove i savladavam ih sam, u bitkama daleko od ove lažne tišine. Nemam nikakve potrebe braniti svoje ime, kad je djelo od njega puno važnije. To ne znači da ga jednom neću braniti; no to svakako neću raditi da budem priznat i nagrađen od svijeta još jednom. Danas se malo tko sjeća da sam primio nagradu Ponos Hrvatske, valjda za neka djela. Pamti se zlo, pamti se optužba, pamti se medijski linč od strane medija kojima inače ne vjerujete, ali ovome čudesno povjerovaste. Licemjerja li!...", napisao je Vujić, koji se žali da ga nitko nije ništa pitao, ali se ipak ne javlja niti na jedan broj na koji smo ga pokušali dobiti.

Okrenuo je priču - 'Nekad je dobra djela bolje raditi u tišini'

Na Facebook stranici svog Doma anđela, što je zapravo njegova obiteljska kuća u Igrišću, piše da i dalje nudi besplatan smještaj obiteljima koje dolaze u Zagreb radi terapija, operacija i pregleda, ali da je 'nekad dobra djela bolje raditi u tišini'.

Jedino gdje sada nije skroman je njegov novi profil Jo Lajko, gdje ima oko 3500 prijatelja, redom obožavatelja pisane riječi. Svi su stranci, koji očito ne znaju ništa o njegovom humanitarnom radu.

Screenshot/Facebook

Screenshot/Facebook

"Vujić se sad predstavlja kao neki stručnjak u promociji knjiga te govori kako u tome ima 10 godina iskustva. Dakle opet se izdaje za nešto što nije. Tješi činjenica što se je sada obrušio na odrasle ljude, a ostavio je djecu sa posebnim potrebama i njihove roditelje na miru", rekla nam je jedna od njegovih bivših razočaranih suradnica.

Dodala je da ona, kao i brojni drugi roditelji koje je Vujić oštetio, jedva čeka odluku DORH-a te se nada da će istina napokon izaći na vidjelo.

tata Slaven

Slaven Vujić

Grad anđela

Udruga senzori

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter