'Dragi roditelju, u koga će ti izrasti dijete?!'

Djevojčice već u prvom razredu dolaze u školu s previše nakita, u najskupljim krpicama i sa stavom 'Baš me briga, kad mogu'


100posto
18.11.2018.12:00
Djevojčice već u prvom razredu dolaze u školu s previše nakita, u najskupljim krpicama i sa stavom 'Baš me briga, kad mogu'
iStock

sažeto

Odgajateljica predškolske djece smatra da su neke od najvećih zamki odgoja popustljivost i premalo vremena koje odrasli provode sa svojom djecom


100posto
18.11.2018.12:00

Ivana Vana Stanisavljević, odgajateljica predškolske djece, na svom se blogu često bavi problemima današnje djece. Ona smatra da su neke od najvećih zamki odgoja popustljivost i premalo vremena koje odrasli provode sa svojom djecom. Kaže da su u većini slučajeva za dječju agresiju i loše ponašanje odgovorni roditelji.

"Uvjerila sam se da nevinija i čistija bića od djece ne postoje i da kao takva imaju velike šanse izrasti u zdrave ljude, ako se roditelji njima bave, bez batina, zaključavanja u mračne prostorije, prijetnje ostavljanja, ukidanja obroka i raznoraznog drugog neprimjerenog šikaniranja i kažnjavanja, bezgraničnog gledanja u ekran tableta ili telefona.  Što možemo očekivati od roditelja, a još važnije od njihove djece, koja se na ovakve i slične načine bave svojom djecom? Pa, baš to - da imaju potrebu da već nakon pete godine, možda i ranije, to još uvijek proučavam, stvaraju nekakve klanove, sklonost k napadanju slabijeg, ignoriranju neke tamo djece", kaže Stanisavljević.

Nedavno je napisala zanimljiv tekst o djeci 'šminkerima' koja žive u poremećenim obiteljskim odnosima i sama izrastaju u 'pogrešne' ljude. Uz odobrenje autorice prenosimo ga u cjelosti:

"Roditelji-šminkeri posebna su kategorija, nastala posljednjih desetak godina, u porastu konstantnom, pri tome sve se manje tiče robnih marki, a sve više poremećenih odnosa, modela učenja i ubijanja djetinjstva i onoga što ono sa sobom nosi, tj. stvaranje malih snobova još od ranoškolskog uzrasta i sve ih je više u predškolskom periodu. Sigurno ste ih primijetili, a ako su oni izvan vašeg domašaja, možete ih prepoznati po njihovoj djeci.

Da krenemo od najmlađih naraštaja. Djevojčice i dječaci dolaze u nemalom broju obojane kose u vrtić. Tu strahotu ne umanjuje činjenica da se boja ispire. Dolaze i s pramenovima, srebrnim preljevima, dječjim umjetnim noktima, jer su lakirani nokti kod djevojčica predškolskog uzrasta već passe. Gledaju to druga djeca, zbunjena, požele slično i samo najuporniji roditelji uspijevaju odoljeti trendu. Djevojčice na sebi redovno imaju previše čipkaste hulahopke i sve češće su u štiklama za djevojčice?! 

Je li bitan podatak da među roditeljima koji ovaj trend podržavaju ima ozbiljnih, načitanih intelektualaca, priznatih u svom poslu, umanjuje ovu strahotu? Ne, naprotiv. Što se događa u njihovim glavama onog trenutka kada uđu u te uvrnute trgovine i požele to za svoju djecu? Iskreno, problem i rješenje problema ili blaže rečeno, rješenje i odolijevanje ovakvim izazovima stvar je koju samo roditelj može riješiti, dok on još pospješuje uvrnutost!

Curice u petom razredu ravnaju kosu peglom i nose previše novca

Djevojčice u prvom razredu osnovne škole dolaze s mnogo nakita na sebi, ok i u najskupljim krpicama, sa stavom 'Baš me briga, kad mogu', kraj citata. Osobno sam čula prvašića da ovo izgovara. Dakle, daleko od toga da je samo fizički izgled degradiran i da se djetetu oduzima pravo da bude dijete, prlja se, nosi komotnu odeću, smije se i šali, već je i stav tužan i ružan. Bahat, bezobziran, u početku prema vršnjacima, pri tome nevjerojatno kako ovi opasni imaju njuh prepoznati pristojnu djecu, i kasnije svu tu grozotu neodgoja i nepoštovanja prenose na nastavnike, starije ljude, u prijevozu, parku. U kinu ili kojim slučajem kazalištu dižu noge na sjedala ispred sebe, preglasno komentiraju, telefoniraju i prave kvazi zvijezde, a naše bolesno društvo ih još njeguje.

U petom razredu osnovne škole djevojčice ravnaju ili uvrću kosu s peglom za kosu! Nose bezobrazno mnogo novca, jer je blam ponijeti bilo što od kuće za užinu, ostaju do 22h i kasnije vani. Svađaju se u početku s okolinom, a onda sve češće s onima koji su ih takvima napravili. Ni tada slijepi roditelj ne vidi da crveno za uzbunu zvoniiiii, već krivce i odgovorne traže u sustavu, okolini, pravilima…

Ilustracije radi, poznanik mi je rekao da se u Grčkoj družio s ljudima različitih profila i da je većina djecu oblačila normalno, kupovale su se udobne tenisice, prihvatljivih cijena. Kaže, 'Tako obične tenisice su kupovali mnogo bogatiji od moje obitelji, a kada smo došli kući odjednom je mojoj kćeri postala najvažnija marka i cijena tenisica koje će nositi'. 

Majko, jesi li stvarno nosila štikle i umjetne nokte u devetoj godini?

Majko nad majkama, zašto svoje dijete mučiš i uskraćuješ mu djetinjstvo, jesi li bila voljena kao dijete, jesu li te mazili, pričali s tobom? Jesi li stvarno nosila štikle u devetoj godini i umjetne nokte i trepavice? Jesu li te protiv volje udali za nekoga ili si sama birala pijanca, a možda ti je samo dosadno u tvom životu prepunom novca, a praznom na svakom drugom mjestu. Što god da je razlog tvog nezadovoljstva, nemaš pravo uništavati dječji život i radost i direktno utječeš na još nekolicinu djece, jer je tvoje bahatao, umjesto voljeno i prihvaćeno!

O, oče nad očevima, jesi li bio željeno dijete ili su te cijeli život gurkali? Je li ti tata provodio vrijeme po kladionicama, a mama uvijek s vama ostajala sama ili si u izobilju rastao, pa je to jedino mjerilo bogatstva koje poznaješ? Jesu li te u nečemu što si silno želio napraviti tvoji roditelji podržali ili baš ništa nisi želio? U čemu si stvarno dobar osim imanju novca i moći, jesu li to tvoji najveći dometi? Možda su te silno voljeli i učili da cijeniš rad, a ti si baš ovakvu kontru udario, u to sumnjam. Koji god da je poriv u tebi, da se ponosiš praveći od vlastitog djeteta gubitnika, ne smiješ to raditi, protiv ljudskosti je!

Već mi je zlo, dalje niz nastavite sami, jer sam, na žalost, sigurna da imate ovakve i slične primjere u svom okruženju.

I što dalje, dragi roditelju, koga misliš točno modelirati i u koga će ti izrasti dijete?!"

odgoj djece

razmažena djeca

šminkeri

newsletter

Prijavite se na Newsletter