ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE

Djedovi i bake štete zdravlju unuka i povećavaju rizik da oni dobiju rak


Ružica Matić
15.11.2017.21:15
Djedovi i bake štete zdravlju unuka i povećavaju rizik da oni dobiju rak
Profimedia

sažeto

Unucima redovito daju slatkiše i ostalu nezdravu, visokokaloričnu hranu, te izlažu djecu dimu cigareta i pasivnom pušenju


Ružica Matić
15.11.2017.21:15

Djedovi i bake su potencijalni rizik za zdravlje svojih unuka i čak mogu povećati mogućnost da djeca dobiju rak, rezultat je novog znanstvenog istraživanja o utjecaju djedova i baka na životni stil i navike unuka. Istraživanje je napravilo Sveučilište u Glasgowu na osnovu podataka iz 56 studija provedenih u 18 zemalja.

Unucima redovito daju slatkiše i ostalu nezdravu, visokokaloričnu hranu, te izlažu djecu dimu cigareta i pasivnom pušenju, što u kasnijoj dobi znatno povećava rizik da oni obole od raka, navodi se u istraživanju. Oni imaju dobre namjere i slatkiše djeci često daju kao nagradu, no zapravo štete njihovom zdravlju, dodaje se.

Djedovima i bakama na teret se stavlja i da djecu previše hrane. Pozitivno je što će djeca kod njih uglavnom pojesti domaći, kuhani obrok, no taj je obrok najčešće napravljen od nezdravih namirnica, zaključili su znanstvenici.

„Dosad djedovi i bake nisu bili u fokusu kampanja usmjerenih na zdravlje djece, već samo roditelji, ali to je nešto što se očito treba promijeniti s obzirom na veliku ulogu koju imaju u životima svojih unuka“, rekla je voditeljica istraživanja dr. Stephanie Chambers sa Sveučilišta u Glasgowu, piše Independent

istraživanje

unuci

djedovi i bake

Sveučilište u Glasgowu

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter