Epidemija ospica pred vratima

Djeca i odrasli umiru od bolesti za koju postoje sigurna i pristupačna cjepiva


Sanja Rapaić
03.01.2018.20:55
Djeca i odrasli umiru od bolesti za koju postoje sigurna i pristupačna cjepiva
Profimedia

sažeto

Početkom 2017. i Hrvatska se našla na listi deset europskih zemalja u kojima se, u prva dva mjeseca prošle godine, broj prijavljenih slučajeva ospica udvostručio u odnosu na isto razdoblje 2016


Sanja Rapaić
03.01.2018.20:55

Epidemija ospica u Srbiji ne jenjava. Od početka listopada u toj je zemlji registrirano oko 630 zaraženih. Mladić, koji nije bio cijepljen, podlegao je bolesti, a ospice su danas uzele i drugu žrtvu – dvogodišnji dječak iz Niša preminuo je od posljedica komplikacija nastalih poslije zaraze virusom morbila (ospica), koji mu je oštetio srce i pluća, a protiv kojeg nije bio cijepljen. 

Dijete oboljelo od ospica hospitalizirano je danas i u Ljubljani. Riječ je o prvom slučaju te zarazne bolesti u Sloveniji u ovoj godini, a iz ljubljanske klinike za zarazne bolesti potvrdili su da se dijete ospicama zarazilo tijekom boravka u Srbiji.

Crveni alarm u Švedskoj

Vijest o širenju te visoko zarazne bolesti jučer je potresla i Švedsku, u kojoj je prvi slučaj ospica zabilježen 10. prosinca u Göteborgu.


„Prema prvim informacijama, zaposlenik klinike za porode, Sveučilišne klinike Sahlgrenska, virusom je potencijalno zarazio pedeset i četvero dojenčadi. Sve bebe odmah su primile injekciju imunoglobulina, kao zaštitu od ospica, a bolnica je, od jučer, potpuno zatvorena za posjete, uz ograničeno kretanje osoblja, te se poduzimaju sve potrebne mjere kako bi se utvrdilo s kim je sve, od pacijenata, kolega i ljudi koji dolaze u posjet, zaraženi zaposlenik došao u kontakt. Detaljno se analizira i zdravstveno stanje svih 17 tisuća zaposlenika bolnice, imunitet/ procijepljenost, a sve one, kod kojih postoji sumnja na zarazu, odmah se izolira u posebne prostorije. Sve ostale zdravstvene ustanove u regiji dobili su upute da provjere procijepljenost djelatnika i ponude im besplatno cijepljenje, ako je potrebno. Sve ustanove ovdje dužne su osigurati poseban prilaz i prostor za izolaciju za sve pacijente koji traže zdravstvenu zaštitu, a imaju visoku sumnju na ospice. One pak koje imaju poteškoća u provedbi naputaka dužne su se same prijaviti državnoj epidemiološkoj službi“, kaže za naš portal dr. Mario Malnar, liječnik koji je prije nekoliko godina odselio u Švedsku.

Facebook


Dodaje kako je broj zaraženih u zapadnoj Švedskoj trenutno dosegao 12 slučajeva.

U Hrvatskoj se broj slučajeva ospica udvostručio

Početkom 2017. i Hrvatska se našla na listi deset europskih zemalja u kojima se, u prva dva mjeseca prošle godine, broj prijavljenih slučajeva ospica udvostručio u odnosu na isto razdoblje 2016.
S obzirom na to da epidemija ospica bjesni u našem susjedstvu, priopćenjem se nedavno oglasio i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) upozorivši kako je unos virusa ospica u Hrvatsku kontinuirano prisutan, a time i mogućnost nastanka epidemije, zbog pada društvene procijepljenosti.

Prije cijepljenja je od ospica godišnje umiralo petero djece

„Svake godine u Hrvatskoj imamo pojedinačne slučajeve ospica, uvezene iz drugih zemalja, no zahvaljujući visokim cijepnim obuhvatima, u većini slučajeva ne dođe do širenja infekcije u stanovništvu“, poručuju iz HZJZ-a. Upravo je održavanje visokih cijepnih obuhvata stanovništva glavna mjera za sprječavanje epidemije ospica.
Kritične točke u Hrvatskoj su Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska te Osječko-baranjska i Primorsko-goranska županija, u kojima je, u posljednjih nekoliko godina, prema podacima HZJZ-a, najmanje cijepljenih protiv ospica. Koliko je cijepljenje važno potvrđuje i podatak po kojem je, prije uvođenja obaveznog cjepiva, u Hrvatskoj godišnje od ospica obolijevalo 15.000 djece, od komplikacija ih je, u prosijeku, umiralo petero, a deset do petnaest je ostajalo trajno invalidno. Nakon što je, 1968., uvedeno obavezno cijepljenje, u samo nekoliko godina broj oboljenja je radikalno smanjen te je tako, u posljednjih desetak godina, u Hrvatskoj broj oboljelih ispod 20, s izuzetkom 2015. g. kada smo imali epidemiju s 206 oboljelih od ospica.
Zbog sve većeg broja necijepljenih osoba i u 14 europskih zemalja zabilježeno je više od 1400 slučajeva ospica, navodi Europska agencija za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).
„Neprihvatljivo je da djeca i odrasli umiru od bolesti za koju postoje sigurna i pristupačna cjepiva“, rekao je europski povjerenik za zdravlje, Vytenis Andriukaitis.

Od ospica u svijetu svake 4 minute umre jedna osoba

Virus ospica godišnje u svijetu zarazi između 30 i 40 milijuna ljudi, od čega 800.000 zaraženih, uglavnom djece, umre.
Smrtnost od ospica je oko 0,1 posto, tj. na tisuću oboljelih umre jedna osoba, no može biti i viša ako je među oboljelima visok udio pothranjenih ili osoba s oštećenjem imunološkog sustava, upozoravaju iz HZJZ-a. Prema posljednjim podacima u Europskoj uniji od ospica godišnje umre jedna osoba na svake 3-4 tisuće oboljelih. Pod najvećem rizikom od komplikacija i smrti su djeca do 2 godine.

Što su zapravo ospice?

Ospice su vrlo zarazna bolest čiji je uzročnik virus morbila, koji na površinama i predmetima može preživjeti 2 sata. Virus se širi kapljičnim putem (kašljanjem i kihanjem), odnosno izravnim kontaktom s bolesnikom tj. njegovim sekretima iz usta i nosa. Oboljeli je izvor zaraze 4 dana prije i 4 dana nakon izbijanja osipa, a čak 90 posto osoba koje su bile u kontaktu s bolesnikom, a nisu cijepljene ili nisu preboljele ospice, zarazit će se virusom. Inkubacija traje od 10 do 12 dana. Kao prvi simptom bolesti, javlja se vrlo povišena tjelesna temperatura, a potom curenje iz nosa, suhi kašalj te crvenilo i suzenje očiju. na sluznici usne šupljine, s unutrašnje strane obraza, pojavljuju se Koplikove pjege (sitna bjelkaste erozije sluznice i ranice), a nakon par dana i specifičan osip na koži, koji se najprije pojavljuje iza ušiju i po licu, te se širi od glave, preko trupa do ekstremiteta. Osip traje 4-5 dana, nakon čega izblijedi. Virus djeluje tako da značajno smanjuje imunitet oboljele osobe, pa sve druge infekcije mogu izazvati pogoršanja. Najčešće komplikacije, koje se javljaju kod 17 posto oboljelih, su upala pluća, koja je i vodeći je uzrok smrtnosti od ospica, a moguće su i upala uha, upala moždanih ovojnica i mozga  (meningoencefalitis).

Uz procijepljenost djece može se izbjeći epidemija ospica

Specifičnog lijeka protiv ospica nema te se bolest liječi simptomatski. Dobra vijest je što se obolijevanje od ospica može spriječiti, a najučinkovitija mjera prevencije je cijepljenje, koje se provodi kombiniranim cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. U Hrvatskoj se prva doza cjepiva daje nakon navršene prve godine života, a druga prilikom upisa u prvi razred. No, iako se cjepivo protiv ospica u svijetu koristi već pola stoljeća, te se pokazalo kao vrlo sigurno i učinkovito, loša vijest je da je u Hrvatskoj, zadnjih pet godina, procijepljenost djece, prvenstveno u predškolskoj dobi, u padu.  Do prije šest godina protiv ospica, rubeole i zaušnjaka bilo je cijepljeno 95 posto djece, a sada ih je 89,7 posto', upozorili su epidemiolozi na okruglom stolu 'Cijepljenje – činjenicama protiv mitova'.

Upravo zahvaljujući rutinskom cijepljenju djece, ospice se rijetko pojavljuju u SAD–u, incidencija je tek 100 do 300 bolesnika godišnje, dok je samo u prvih osam mjeseci 2017. u zemljama EU/EEA od ospica oboljelo gotovo 10.000 ljudi, od čega je 30 osoba umrlo. Posljednjih se godina u Europskoj Uniji godišnje prijavi od 5 do 30 tisuća oboljelih od ospica te je Europska komisija izdala preporuku o minimalnom 95 postotnom cijepnom obuhvatu. U 2016. g. obuhvat cijepljene djece protiv ospica, rubeole i zaušnjaka nakon navršene  prve godine života na razini RH je 89,6 posto, dok je obuhvat revakcinacije pri upisu u 1. razred OŠ u RH 96 posto.

Neke se ipak ne smije cijepiti

Postoje posebne grupe djece koja se ne mogu cijepiti. To su najčešće djeca s posebnim potrebama i sniženim imunitetom, pod liječenjem ili s nekim od neuroloških oštećenja. No, cijepljenjem zdrave djece u dovoljnom opsegu štitimo sve naše sugrađane, pa tako i one koji se nisu smjeli cijepiti, te one kojima je, zbog bilo kojeg razloga, imunitet pao, na način da ne dozvoljavamo širenje infekcije, jer tada nema onih na koje virus može prijeći. No, kolektivni imunitet ne štiti ako je postotak procijepljenih u populaciji nedovoljan, što je, na žalost, sada stanje u RH.

 „Ako, po povratku iz inozemstva obolite, s visokom temperaturom praćenom gustim osipom po licu i tijelu, javite se liječniku radi pravovremenog postavljanja dijagnoze i zaštite osjetljivih osoba u kontaktu. Dolazak liječniku treba najaviti telefonom, da se izbjegne čekanje s drugim bolesnicima u čekaonici, s obzirom na to da grupiranje osoba u čekaonicama pogoduje širenju infekcije virusom ospica“, poručuju iz HZJZ-a.

bolest

zdravstvo

cijepljenje

ospice

smrtnost

javno zdravstvo

vakcinacija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter