Na svojoj koži

Dino otkriva sve što ste željeli znati o suspenzijama


Valerija Bebek
22.02.2017.21:50
Dino otkriva sve što ste željeli znati o suspenzijama
Antonio Bronić

sažeto

U timu sa suprugom Zoranom tri puta godišnje organizira suspendiranje u prirodi


Valerija Bebek
22.02.2017.21:50

Suspenzije su jako prisutne u svijetu piercinga i body arta. Dino Helvida, 27, zainteresirao se za njih odmah na početku svog profesionalnog puta. Kako kaže bio je na nekoliko suspension evenata u regiji. “Suspendirao sam se par puta, oduševio se i počeo učiti o njima” Dino se profesionalno se bavi pirsanjem, suspenzijama i body artom.

Svoje prvo letenje opisuje kao jako uzbudljivo, stresno prije samog čina, ali prelijepo. Suspenzije su radili u šumi, bez muzike. “I sam boravak u prirodi bez suspenzija je poseban. Suspendiranje u netaknutoj prirodi je teško opisati riječima.

Danas odbijam raditi suspenzije u zatvorenom prostoru jer preferiram prirodu. Dosta je drugačije i značajnije dok ste povezani s prirodom oko sebe”, kaže Dino.

Bilo je to prije sedam godina, kaže da ga je taj prvi put bilo jako strah. Nije znao što da očekuje.

Karlo Jakić

“Imao sam strah od neuspjeha i strah od toga što će drugi reći ako ne uspijem, a prešao sam veliki put do tamo. To je ljepota suspenzija, radite nešto novo, prvi put u životu, i ne znate što da radite, prisutni ste”, opisuje mladi Zeničanin. Kaže kako su za njega prve suspenzije bile test. Gledao je na to kao na pomicanje granica svog tijela. Pirsali su ga i uspio se podići.

Osjećaj kao niti jedan drugi

"To je jako teško opisati riječima. Suspenzija se treba doživjeti. Najbolje što mogu da vam opišem je prisutnost, mir, povezivanje sa sobom ili svemirom. Moj prijatelj je rekao i kako je to osjećaj kao kada zagrlite osobu koja vam puno znači ili ste u nju zaljubljeni, po meni to najbolje opisuje“, kaže Dino.

Svaki idući put je ista stvar. Naravno, dosta ovisi od samog čovjeka. Ljudi se mijenjaju i nisu isti svaki put kada rade suspenziju. Za njega je suspendiranje prikačivanje na oblak energije koji je konstantno prisutan oko nas. Poslije suspenzije je miran i napunjen.

Karlo Jakić

"U jednom trenutku dok visite pirsirani kroz meso, zakačeni na kuke, ljuljajući se s plafona. Osjećaj koji niste osjetili ni na jednom alkoholu, ni na jednoj drogi, ni u jednoj onaniji, niti u jednom seksu. Osjećaj, ili radije kombinacija osjećaja toliko nova i jedinstvena, rekao je njegov prijatelj koji se također suspendira.

Protrebno znanje iz alpinizma

Nakon pozitivnih iskustava, Dino je počeo izučavati i obučavati se za organizatora suspendiranja. Posljednjih pet godina organizira vlastite događaje. Uvijek i isključivo u prirodi. Suspendirati se može svatko kada god želi i koliko god želi. Dino kaže da imaju stroga pravila kojih se drže.

"Potrebna su prethodna znanja o alpinizmu i penjanju da bi znali postaviti siguran rigging. Ja se penjem redovno pa znam što je dovoljno čvrsto, gdje možemo postaviti rigging point za suspendiranje“, objašnjava. Sva oprema mora biti gradirana na više od dvije tone, zbog sigurnosti. Kuke koje koriste su sterilne i napravljene isključivo za suspendiranje, postoje tvrtke koje ih proizvode, jer vani to je veliko i razvijeno tržište.

Karlo Jakić

"Imamo jako visoke standarde kroskontaminacije i sterilizacije. Dakle, dosta truda, znanja i pripreme uloženo je u sam čin suspendiranja u našem timu. U kojem smo, za sada, moja žena Zorana Unković i ja“, objašnjava Dino. Njih dvoje organiziraju otprilike tri okupljanja godišnje.

'Divno je ukrašavati ljude i gledati njihove osmjehe'

Dino se profesionalno počeo baviti piercingom i body artom u lokalnom tatto i piercing salonu u rodnoj Zenici. Tamo je dobio prvu obuku koju nadograđuje i proširuje i danas.

"Divno je ukrašavati ljude i gledati njihove osmjehe i energiju dok se vesele nečemu što su oduvijek htjeli uraditi, ali nisu skupili hrabrosti ili su bili spriječeni“, opisuje.

Prvi pirs u životu napravio je sam sebi, a nakon toga drugim klijentima koji su znali da se uči.

"Naravno, trema je bila prisutna. Puno strahova prolazilo mi je kroz glavu. Kasnije kad sam ih napravio više je bilo sve lakše i lakše“, opisuje. Na sebi je imao mnoge pirsinge od proširenih resica, nosnica, obraza do genitalnih pirsinga i implanata. "Sada imam samo dva i sretan sam s njima. Istražujem svoje tijelo i igram se“, kazao je.

Suspenzije koje rade on i njegova supruga nikada neće postati trend, tvrdi Dino, i dodaje da to ni bit suspenzija ni njegova želja. Kaže da u svijetu postoje suspension konvencije na kojima se u danu suspendira osamdesetak osoba, što pokazuje da su suspenzije i bliže i popularnije nego prije sedam godina, kad aje počeo.

Karlo Jakić

100posto priča

piercing

body art

Dino Helvida

suspenzije

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter