Tihi ubojica s teškim posljedicama

Bolest od koje sve češće oboljevaju i djeca. Donosimo vam najčešće simptome pošasti suvremenog doba


100posto
21.11.2019.19:00
Bolest od koje sve češće oboljevaju i djeca. Donosimo vam najčešće simptome pošasti suvremenog doba
Foto: iStock

sažeto

Dijabetes je tiha i opaka bolest koja može imati zaista ozbiljne posljedice ako se ne otkrije na vrijeme


100posto
21.11.2019.19:00

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se u studenom, a prilika je to kada liječnici podsjećaju na simptome te bolesti prije negoli ona zaista uzme maha. Tihi simptomi koji mogu uputiti da nam je razina šećera u krvi prevelika često dolaze puno prije negoli pacijent potraži pomoć i dobije pravu dijagnozu, a samim time i terapiju.

Dijabetes koji nije pod kontrolom može imati teške i dalekosežne posljedice za zdravlje pa osluškujte svoje tijelo.

Često mokrenje

Jedan od simptoma dijabetesa može biti i češća potreba za odlazak na WC. Ako preko noći morate mokriti više od pet puta i remeti vam se normalan san, trebalo bi provjeriti radi li se o problemima u urinarnom traktu ili je stvar nečeg drugog.

Stalna žeđ

Ako ste stalno žedni, nemojte raditi grešku i piti sokove te ostala pića s puno šećera jer će to pogoršati problem. Najbolje bi bilo pomoći si vodom.

Nagli pad težine

Ako gubite naglo na težini, a pritom niste na dijeti, moglo bi to pokazivati na problem sa šećerom u krvi. Stvar je u tome što se ne apsorbiraju sve kalorije iz šećera u hrani pa tijelo ne prima onoliko koliko bi trebalo.

Stalni umor

Ako ste baš stalno umorni i cijeli dan, bez obzira na količinu sna i odmora, imate osjećaj kao da vas je 'vlak pregazio' moglo bi se raditi o tome da vaše tijelo ne stvara dovoljno energije pa nemate goriva da izdržite dan i sve njegove obaveze.

Mutni vid

Glukoza se nakuplja u oku pa se u ranim fazama dijabetesa očna leća ne može fokusirati. Kada se razina šećera stabilizira, vid se vraća u normalu.

Skloniji ste urinarnim i vaginalnim infekcijama

Zbog šećera u krvi urinarni trakt i vagina mogu postati prepuni bakterija koje se stalno vraćaju. Ako se infekcije ne mogu zaliječiti, stvar bi mogla biti i u dijabetesu.

Loše raspoloženje

Visoki šećer može izazvati simptome slične depresiji, a osoba se može bez objašnjenja osjećati tužno i bezvoljno.

dijabetes

newsletter

Prijavite se na Newsletter