'Osmijeh je ključ uspjeha'

Dejan se školovao za automehaničara i skupljao čaše u klubu, a uz puno truda postao je direktor u luksuznom hotelu u Brelima


Lada Novak Starčević
11.06.2019.17:00
Dejan se školovao za automehaničara i skupljao čaše u klubu, a uz puno truda postao je direktor u luksuznom hotelu u Brelima
Bluesun hoteli

sažeto

'Dobar barmen treba prepoznati želje gostiju prije nego što ih kažu, biti uljudan, otvoren za sva moguća pitanja'


Lada Novak Starčević
11.06.2019.17:00

Makaranin Dejan Ančić (35) danas je direktor u luksuznom hotelu s pet zvjezdica, a školovani je automehaničar. Njegova priča o uspjehu pomalo je neobična, ali i dokaz da je uz puno truda i ljubavi sve moguće.

"Ugostiteljstvo me u srednjoj školi nije zanimalo, ali mi je trebao neki sezonski posao. Bilo je otvoreno radno mjesto skupljanja čaša u diskoteci i tako sam dobio svoj prvi sezonski posao. Svidjelo mi se, a nakon trećeg razreda već sam dobio mogućnost da vodim jedan od šankova", priča nam Dejan.

Budući da je završio školu za automehaničara, nakon mature se zaposlio u jednoj garaži. No, već nakon mjesec dana shvatio je da to nije to što želi.

Falila mi je komunikacija s ljudima, užurbanost, gužva, upoznavanje novih ljudi. Rekao sam šefu da nažalost odlazim.

Brzo je počeo raditi u malenom kafiću u Makarskoj gdje je odradio osam mjeseci, a nakon toga sam prešao u veći bar. Tu se izvježbao i počeo raditi koktele. 

Dobar barmen treba prepoznati želje gostiju prije nego što ih kažu, treba biti uljudan, kulturan, otvoren za sva moguća pitanja… Sve mu je to odlično išlo.

I onda se spletom okolnosti prije 11 godina otvorilo radno mjesto u hotelu Berulia u Brelima. Tadašnji direktor ga je pozvao da dođe k njima raditi.

Krenuo sam sa skupljanjem tanjura, poliranjem bešteka. Mora se proći redoslijed u svemu. Nakon desetak dana zvali su me da dođem raditi u bar.

Odradio je prvu sezonu i svi su opet bili zadovoljni. Sljedeću sezonu odmah je počeo voditi šank, to mu je bio izazov. Uz to su počeli raditi koktel partije, a njega je uvijek privlačilo pripremanje i stvaranje barskih mješavina.

Privatni album

Njegova kvaliteta, želja i volja za učenjem nisu prošli nezapaženo. Osim što mu je pružena mogućnost dodatnog obrazovanja, Dejan kao osobito važan segment svog napredovanja i motiviranosti za posao vidi u povjerenju koje mu je dano.

Kaže kako nije sve u novcu, dapače, radna okolina i poštovanje poslodavca i kolega su nekad i važniji, te je njemu kao radniku bilo iznimno bitno da vidi kako ga cijene, te da ima kvalitetnu radnu okolinu i da vidi stabilnu budućnost tvrtke. 

Volim ovaj posao, uživam u svakom danu, a pružena mi je mogućnost rada, školovanja. Prošao sam tri dodatna stupnja školovanja i brojne edukacije, a svaka je za sobom povlačila i napredovanje.

Kaže da i dalje uči svaki dan. Uči o poslu, o sebi i o radu s drugima, a njegovo bogato iskustvo dovelo ga je do mjesta predavača na Bluesun akademiji.

"Predavao sam barsko poslovanje. Nove smo kolege učili kako raditi u baru, kako se odnositi prema gostu, kako ga privući, animirati, educirati o onome što naručuje", govori Dejan, te dodaje kako je posao predavača sjajna prilika da se usavrše i vlastite vještine. 

Bluesun omogućuje djelatnicima da iskažu svoju kreativnost. "Ukoliko netko ima neku zamisao ili kulinarsku ili barmensku, ovdje će Vam omogućiti da je prezentirate. Ako je dobra – ide u prodaju", naglašava Dejan.

I baš to se dogodilo u njegovu slučaju. Na natjecanju barmena Havana, upotrijebio je svoje znanje i kreativnost te ih povezao kroz sastojke koji su osvojili žiri. Kombinaciji ruma, sirupa od bazge, triple seca, soka višnje maraske i tonika dao je ime La Berulia, prema srednjovjekovnom nazivu Brela i predložio nadređenima da ga uvrste u hotelsku koktel kartu.

Njegov prijedlog je i prihvaćen, a La Berulia 2016. postaje najprodavaniji koktel u hotelu.

Osim što je predan poslu, sve svoje slobodno vrijeme posvećuje obitelji, supruzi i dvjema kćerima.

Po završetku školovanja za F&B menadžera, 2017. godine Dejan je postao voditelj restorana i barova, a u sezonu 2018. ušao s novom funkcijom – direktora hrane i pića hotela SENTIDO Bluesun Berulia.

Privatni album

Četiri godine zaredom osvajao je nagrade za najboljeg djelatnika. Zamolili smo ga da nam otkrije svoju tajnu.

"Ključan je osmijeh, prvo osmijeh, ništa bez osmijeha. Ugostiteljstvo nije puko usluživanje gostiju već pružanje zadovoljstva osobama koje dolaze kod nas. Oni dođu k nama, mi ih vrhunski uslužimo i oni su zadovoljni. Vjerujte, nema veće sreće nego kada istog gosta sretneš ponovno sljedeće ili možda već iste godine. Znaš zašto se vratio, znaš da si uspio, da smo svi uspjeli, da je svaka minuta truda vrijedila i da sam prije deset godina donio najbolju životnu odluku", zaključuje Dejan.

uspjeh

konobar

Makarska

Dejan Ančić

SENTIDO Bluesun Berulia

koktel majstor

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter