Ribafish nastavlja avanturu svog Roka

Dao bih sve na svijetu da ga mogu još jednom zagrliti. Ne mogu, no zato svijetu mogu vratiti ono što mi je ostavio u nasljedstvo - kako voljeti i biti svoj


Lada Novak Starčević
26.06.2019.11:00
Dao bih sve na svijetu da ga mogu još jednom zagrliti. Ne mogu, no zato svijetu mogu vratiti ono što mi je ostavio u nasljedstvo - kako voljeti i biti svoj
Privatni album

sažeto

Projekt RokOtok kojim će plivajući povezati sve hrvatske nastanjene otoke kreće 6. srpnja na plaži Lapad u Dubrovniku


Lada Novak Starčević
26.06.2019.11:00

RokOtok je nastao u spomen na Roka, dječaka koji je sa svojim ocem isplanirao upoznati i obići sve hrvatske otoke, ali je avantura naglo prekinuta u njegovoj dvanaestoj godini.

Njegov otac Domagoj Jakopović Ribafish odlučio je nastaviti avanturu i u nju uključiti drugu djecu i roditelje kako bi zajedno ostvarili Rokov nikad završen životni projekt.

Doživio sam najgoru noćnu moru roditelja

"Doživio sam najgoru noćnu moru jednog roditelja. Dao bih sve na svijetu da ga mogu još jednom zagrliti. Ne mogu, no zato svijetu mogu vratiti sve ono što mi je ostavio u nasljedstvo, ono što sam ispravno naučio tek kroz njega – a to je kako voljeti, biti potpuno svoj, uživati u trenutku i smijati se.

Rok je i dalje živ kroz svako dobro djelo, ludu avanturu, igru, potragu, prolazak kroz cilj koji ostvarim – jer on me naučio kako se radovati, iskreno, bez zadrške, kako samo djeca znaju.

Sva znatiželjna, zaigrana djeca velikog srca, ponekad zbunjena, ponekad genijalno lucidna, sva su ona za mene poput mog Roka i želim im, baš kao i nekoć njemu, barem jedan dan na ljetovanju učiniti nezaboravnim i ispunjenim", rekao je Ribafish.

Privatni album

Ideju za ovaj jedinstveni projekt kojim želi povezati sve nastanjene hrvatske otoke, njih pedeset, dobio je pišući knjigu RokOtok.

Ako sam sam i ne radim ništa nije dobro, izgubim se

"Kad sam sam, kad nema nikog, kad je praznina i ne radim ništa sam kao morski pas. Izgubim se, krenu te anksiozne misli i nije dobro. Zato si stalno dajem te neke zadatke i u njima vidim Roka", ispričao nam je iskreno.

U prvoj etapi ove plivačko - edukativne avanture koja počinje 6. srpnja na plaži Lapad u Dubrovniku s koje će se otisnuti prema Koločepu, obići će sedamnaest otoka. Krajem srpnja planira doplivati na Čiovo, krajnju točku ovogodišnje rute.

Zadao si je ozbiljan zadatak, i kako sam kaže, odstupanja od zadane rute moguća su samo u slučaju vremenskih nepogoda.

"Dvadeset sati dnevno sam u pogonu. Umoran sam i dosta nervozan, ali znam da će kad uđem u more sve biti savršeno. Cilj je visok i jako važan pa ništa mi zbog njega nije teško", rekao nam je Riba.

Privatni album

Cilj projekta je micanje djece od ekrana i podizanje svijest o važnosti vremena koje roditelji, kroz sport i učenje provode s djecom te razvijati i poticati dječju radoznalost, interese i istraživački duh.

Sve ove tehnikalije, svi ti aparati, malo utječu na razgovore s djecom, na bliskost, odvlače na krivu stranu. Naravno da nije rješenje svu elektroniku iskopčati i baciti u more, ali nekakvo doziranje bi bilo savršeno.

Kroz igre i aktivnosti s roditeljima, Ribafish planira djecu učiti o kulturnoj i prirodnoj baštini svakog otoka koji posjeti.

Dijelit će djeci i svoju knjigu o razgovorima s pokojnim sinom, koja je u završnoj fazi tiskanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

S obzirom na financijsku i organizacijsku zahtjevnost projekta, Ribafish pozivam sve koji žele podržati ovaj projekt kroz pomoć u organizaciji i volontiranju na otocima da se jave na mail Udruge [email protected]. Oni koji žele i mogu pomoći kroz donacije, mogu to učiniti na broj računa Udruge RokOtok: IBAN: HR3224840081135112591.

plivanje

Domagoj Jakopović Ribafish

RokOtok

Rok Jakopović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter