Ladanje (12)

Danas je IN imati 'zahtjevno' dijete. Jesam li ja uopće prava majka ako nisam žrtva svojih klinaca?!


Lada Novak Starčević
09.09.2018.11:00
Danas je IN imati 'zahtjevno' dijete. Jesam li ja uopće prava majka ako nisam žrtva svojih klinaca?!
Privatni album

sažeto

Grčevi, neprospavane noći, muke po hranjenju, najbolnije nicanje zubi ikad, najteže privikavanje u vrtić - to se sve događa samo onima s 'teškim' sudbinama. Nama koje se ne znamo žaliti - ne


Lada Novak Starčević
09.09.2018.11:00

Moja djeca su dobra i pristojna, porođaj bih rado ponovila, a kad dobijem otkaz uvijek se nekako snađem... Naravno, to sve nema nikakve veze sa mnom i mojim ponašanjem nego jednostavno - imam sreće.

Klinci odlaze spavati kad im kažem, relativno pristojno sjede za ručkom i ne urlaju (barem ne preglasno) u dućanu kad nešto ne mogu dobiti. Kad smo u gostima se lijepo igraju i kad im kažem da idemo gotovo uvijek kreću bez većeg pogovora. U kinu mirno sjede tijekom cijelog filma, samo ponekad slučajno prosipaju kokice.

Ponekad mi je neugodno to i reći glasno, ali - djeca su mi stvarno dobra.

Jer odmah se nađe neki pametnjaković - 'to je zato jer su nezahtjevna'. Eto, imam i dijagnozu - ja rađam nezahtjevnu djecu.

'Lako je tebi', ponavljaju kao papige neke mame u parku. One čija su djeca zahtjevna, naravno. Grčevi, neprospavane noći, hitne u pola noći, muke po hranjenju, prohodavanje, najbolnije nicanje zubi ikad, najteže privikavanje u vrtić pa privikavanje na školu - to se sve događa samo onima s teškim sudbinama. Nama koje se ne znamo žaliti - ne.

Mame kao da se natječu u problemima

'On je toliko zahtjevan, toliko živ. Ima tako težak karakter. Moje dijete je običan terorist. Nikad ne spava', 'hvale' se brojne mame koje susrećem. Ako ne trpiš, nisi majka. Barem ne prava majka.

'Da, lako tebi kad su tvoja djeca tako mirna. Ne znaš ti kako je to'.

Ma da, ja sam srećković. Nema ta dječja dobrota ništa sa mnom. Nema ništa s tim što sam brižna, što se žrtvujem, što ih ne zapostavljam, što im ne govorim da su idioti ako naprave nešto glupo, što ih ne tučem i pričam ružno o drugima pred njima...

Privatni album

Evo priznajem - Ja mislim da sam dobar roditelj. Jednostavno jesam. Moja djeca su zadovoljna. I lijepo nam je svima skupa. Znam da je to u današnje vrijeme prilično nepopularno jer kako uopće reći da si zadovoljan s nečim?!

Kako uopće priznati da stvarno ne vidiš svoju djecu kao smetnju, kako priznati da u mojoj kući odrasli (tj. muž i ja) odlučuju hoće li nam netko od mališana skakati po glavi ili neće? 

Također, mi odlučujemo o tome kako će nam život izgledati. Jer da pustim djecu od 6 i 8 godina da odlučuju naravno da bi vrlo brzo i moj život postao pakao.

Sve je sigurnije - moj život nema ništa sa mnom

E da, i porod mi je bio lagan. Bez epiduralne, na dripu... Ma pjesma. Još jedna moja glupa greška. Ispričala sam da sam uživala i da bih to ponavljala opet i opet.

A majke paćenice su rađale deset sati. 10 sati bez vode, 10 sati u nadljudskim bolovima koje nitko nikada nije doživio!

Neke su rađale i nekoliko dana. Molim da mi netko objasni kako je to uopće fizički moguće.

Ma, mene ni porod ne boli toliko kao 'prave majke', moguće da sam zdravstveni fenomen.

Ja jednostavno imam sreće, to je jedino rješenje. Moguće je da je sve zato jer su mi djeca toliko nezahtjevna pa je čak i njihovo rađanje jednostavnije od ostalih.

Kad dobijem otkaz isto sam srećković jer sam se 'zapravo spasila'. 'Blago tebi, sad si slobodna', rekla mi je jedna koja je ostala na svom sigurnom poslu kojim plaća svoje račune svaki mjesec na vrijeme. Ta koja se nije nikad vukla po burzi i očajavala nad svakom kunom.

Ona zna da ja jednostavno uvijek imam sreće. Jer UVIJEK nađem posao. A to može samo netko sa puno sreće. Posao kod nas ne dobivaš ako krvavo radiš, ako si dobar, ako si se godinama žrtvovao i trudio. Ne, očito si imao sreće.

I tako sa svakom stvari oko mene sve je sigurnije - moj život nema ništa sa mnom. Samo se nadam da me ta sreća neće napustiti jer nekako nemam snage kukati.

roditeljstvo

Ladanje

sreća

odgoj

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter