Postoji li recept za uspješnu vezu na daljinu?

Da, seks je sjajan, ti si stalno najbolja verzija sebe, ali pakao te dočeka kad pomisliš da si sve riješio


Robin Mikulić
24.04.2019.14:00
Da, seks je sjajan, ti si stalno najbolja verzija sebe, ali pakao te dočeka kad pomisliš da si sve riješio
Profimedia

sažeto

Nije lako, ali je moguće. Treba znati par stvari, uložiti mnogo vremena, truda, živaca i novaca i tko zna, možda sve završi pred matičarem


Robin Mikulić
24.04.2019.14:00

Od veza na daljinu većina nas zazire. Nagledali smo se i naslušali horor priča koje su prolazili naši prijatelji dovoljno zaljubljeni da se upuste u takvu ludost, a većina njih je znala koji ih i kakav kraj dočekuje. Mali hint, ne pričamo o happy endu iz Disneyeve bajke.

Stvarnost je naprosto takva da odnosi na daljinu dugoročno ne funkcioniraju, iz niza razloga, ali mi smo ipak iskopali i drugačija iskustva koja bi mnoge mogla ohrabriti. Ruku na srce, živimo u Hrvatskoj - kolike su šanse da se nećete zaljubiti u nekoga tko će već sutra sjesti na avion za Dublin ili autobus za Minken?

Bolje se pripremiti pravovremeno. Stoga, učite na iskustvima Hrvata i Hrvatica koji ih nesebično dijele.

Ana

Kao netko tko je u braku već nekoliko godina s nekim s kim je imao vezu na daljinu godinu dana, mogu reći da nije lako, ali je moguće.

iStock

Međutim, krucijalno je to koliko vremena ipak uspijete provesti zajedno. Mi smo se viđali jednom do dva put mjesečno, svaki put na tjedan dana. I bilo je teško. Čim smo ostvarili egzistencijalne uvjete, uselili smo zajedno. 

I mogu samo reći da je to bio popriličan šok. Vjerojatno mnogo veći nego kod onih koji iz neke običnije veze uđu u zajedničko gnijezdo.

Tih prvih tjedana shvatila sam da je on dosta drugačiji negoli sam ga zamišljala, unatoč tome što bi u vezi na daljinu provodili i po tjedan dana skupa.

U nekim običnim vezama gdje se partneri često viđaju, oni s vremenom upoznaju i one ne tako lijepe strane svoje polovice. Kad tad oni ih vide i nanervirane, depresivne, tužne, bijesne, ljubomorne, nenaspavane, isprovocirane, frustrirane... I to je onaj segment koji vezi na daljinu nedostaje.

Ivan

U vezi smo, ja (29) i ona (24), već četiri godine. Upoznali smo se na jednom domjenku gdje je ona inicirala naše upoznavanje i da nije bila uporna vjerojatno nikad ne bi bili u vezi jer sam puno tako cura upoznao i zaboravio dan nakon. 

Prva godina dana veze je bila najsretniji period mog života, sve smo radili skupa i veza je bila točno onako kako sam mislio da će biti jednog dana kada nađem onu pravu. I bila je. 

Lebdio sam. I drugu godinu je isto bilo fantastično, a onda je ona donijela odluku da će nastaviti studij u Zagrebu. 

CROPIX/arhiva

Šok! Veza na daljinu! 

Iako sam znao da nas s tim stavlja u vezu na daljinu i da će biti teško, nisam joj htio stajati na putu. Objasnio sam joj da će biti teško i da bih volio da ne ide, ali ako želi da može i da ću je čekati.

Potajno sam se nadao da će sama shvatiti da ne može biti bez mene. Nije shvatila. Otišla je. Ja ne bih otišao raditi za 10 000 eura mjesečno u drugi grad, ako bi to značilo da bi mi bili u vezi na daljinu, a kamoli studirati. Pogotovo jer smo ovdje imali sve. Baš sve. 

Pustio sam je, a srce mi je pucalo. Neobično je bilo ispočetka, ali živjela je sama u stanu pa smo se često čuli i preko skypea razgovarali i tako provodili vrijeme skupa. 

Ona bi se vraćala kući svako 3 mjeseca otprilike i tada bi se vidjeli. Kad se vrati bude fino, nimalo nema udaljenosti između nas nego smo ostali bliski kao da smo se viđali svaki dan. Valjda to možemo zahvaliti ovim tehnologijama koje su nam omogućile to da se čujemo stalno. 

Goran Sebelic / CROPIX

Onda počinju dodatni problemi. Prvo ljeto nakon povratka iz Zagreba većinu je vremena provela na moru s raznim novim prijateljicama s faksa (svaka od tih prijateljica živi u nekom dalmatinskom gradu pa je to trebalo obići). Tu su naši problemi počeli. 

Ponovo od sebe polazim kako bih ja postupio da sam na njenom mjestu, nadoknadio bih joj sve vrijeme koje smo izgubili na daljinu. Ali ona ne, ona je radije većinu vremena ponovo provela s nekim drugim. Da ne bi bilo zabune, naša veza je naizgled sretna. 

Ona meni bajke priča o ljubavi i ja njoj, ali u praksi puno toga fali. Ostaju samo riječi. Da li da vjerujem riječima?
Druga godina veze na daljinu je počela strašno. Više ne živi sama, sada je u domu. Stalno je s cimericama, stalno je na kavama, jednom-dva puta tjedno izlazi u noćne klubove. Nema više skype, nema više telefonskih poziva, ostale samo WhatsApp poruke i slike i tu i tamo poneki kratki poziv kad nema cimerice ili dok ide do tramvajske stanice. 

Opet sam sebi kažem, pusti je neka se proživi. To su studentski dani to je fino razdoblje i nemoj je sputavati. I ne radim to. Sve jedno drugom pišemo preko poruka i znamo jedno drugom većinu važnih dijelova svakog dana, tako održavamo vezu. Ali ništa drugo. Samo kao dnevni izvještaji. 

Usamljen sam. Na raskrsnici sam života i karijere. Radim u dobroj firmi i napredujem svaki mjesec, ali ovo mi opterećuje misli previše jer nemam onaj mir i podršku od osobe s kojom sam u vezi. 

Veza bi trebala donositi sreću i stabilnost u život, a meni donosi nesreću, nemir i nepredvidivost. 

Marta

Veza na daljinu može uspjeti, ja i moj muž smo živi primjer toga.

Dvije godine veze na daljinu, godina dana braka na daljinu, a sad smo već dvije godine na istoj adresi s našim kikićem između nas. 

Prije nekoliko dana smo proslavili treću godišnjicu braka i ja ništa ne bih mijenjala. 

Profimedia

Kod nas je presudno bilo to što smo se i ja i on 100 posto dali u vezu na daljinu. Imali smo sreću što smo oboje bili zaposleni, nismo više živjeli s roditeljima i svaki slobodni trenutak išli jedno kod drugoga. 

I ja i on bi radili 12-13 sati u toku tjedna kako bismo imali slobodne vikende. Godišnje smo također provodili zajedno i uvijek ih uzimali u različito vrijeme kako bismo više vremena proveli zajedno. 

Sad kad se sjetim to su mi najdraži dani naše veze, onaj trenutak kad bi on došao po mene na posao i onda se ruka u ruci zajedno vratili kući. 

Svaka veza ima svoje čari, bila ona na daljinu ili ne. 

Meni sad pomalo i nedostaje onaj grč u želucu koji sam imala prije nego što bih ga zagrlila u petak navečer, ali ga je zamijenilo toliko toga lijepog.

Josip

Vezu na daljinu ne bih poželio ni psu, baš zato što sam u istoj bio nekoliko godina.

Veza je krenula kao ljetna avantura od dva mjeseca, nakon toga je odselila u drugi grad na studiranje. Pokušali smo ne znajući koliko će biti teško, i bilo je vraški teško…

iStock

Pozitivne strane: seks je jebeno ludilo, kad nekog ne vidiš po nekoliko tjedana i kad napokon osjetiš njenu blizinu, miris i mekoću kože to je garancija je*eno dobrog seksa, uvijek svježeg i jako željnog.

To je također i odličan test karaktera, mnogo puta dođete u situaciju da vam jednostavno zafali blizine, seksa i pitate se da li to uopće ima smisla, mnogo suza se isplače, mnogo pitanja postavi…
Ukratko, pozitivne strane su što vaše mane ne dolaze do izražaja, seks je vrhunski, strast na vrhuncu, zabava na vrhuncu, svo zajedničko vrijeme uvijek iskoristite najbolje što možete i to je jedna idealizirana veza... 

Mane, pokazuješ se u najboljem svjetlu, nema ozbiljnijih problema, ne vidi te bijesnog, grintavog, prljavog, umornog, dok prdiš i podriguješ… Kasnije to može biti popriličan šok ponajviše što postane svjesni da kad se odlučite na zajednički život zaista slabo poznajete međusobne loše strane.

Kad, recimo, nakon nekog vremena vrhunski seks od sat-dva preraste u nešto što ti je često dosadno i jednostavno ti se ne da, kad ti se jednostavno ne da podnositi njene mušice, kad ti grozno ide na živce i kad skužite da se u mnogo stvari drastično razlikujete.. 

Zna biti šok, ali onaj tko preživi priča o tome.Tko  zaista nije miljon posto zagrijan da to želi i ima volje pokušati bolje je ne gubiti vrijeme u takvoj vezi.

istina bilo je i trajalo kratko al je teška muka...

Anita

U vezi na daljinu sam već 4 godine. Dečko ima takav posao da je stalno na terenu, prije je to bilo po Hrvatskoj, a prošle godine u 8. mjesecu je otišao u Njemačku. 

I, naravno, kao bit će on tamo par mjeseci dok se situacija ne stabilizira pa ja, kad završim ovdje što imam, idem kod njega. 

Dolazi svaka 2 mjeseca i u početku nije bilo problema, uredno smo se čuli svaki dan, poruke, pozivi (s tim da on nije čovjek od dopisivanja), sve ok. Ali sad je to postalo pravo mučenje. 

iStock

I kad je doma, upravo je došao na tjedan dana, ne vidimo se često jer nismo u istom gradu, a ja i ne stignem zbog posla. Imam osjećaj da se on nekako ohladio, zna biti po par dana da mi uopće ne odgovara na poruke koliko god se ja trudila, a fakat dajem maksimum od sebe. 

I di je problem? 

On je preumoran, radi po 12 sati, dođe umoran, ne da mu se. Sve ja to razumijem. I ima faza kad puknem pa se posvađamo, poželim odustati od svega. Ali za pola sata k'o da se ništa nije desilo.

Tako da, ako oboje daju svoj maksimum, mislim da može funkcionirati, ali moraju biti oboje sigurni u ono što žele. Mislim da mi nismo.

Marko

Ja sam u vezi na daljinu skoro 3 godine i, evo, baš se za 10 dana se vraćam kući na par mjeseci. 

Ukratko, počeli smo rano - ja 20, a ona 19 godina, a daljina je da živimo jedno 15-tak sati avionom jedno od drugoga. 

Stvari se uskoro mijenjaju jer ja od sljedeće godine se vraćam u Europu i bit ću relativno blizu, tj. na 1.5h letom od kuće. Pokušavam pratiti nekakav svoj plan polaganog povratka kući. Plan mi je da završim faks i odradim 2-3 godine vanka da skupim malo iskustva i onda da se vratim kući.

Profimedia

To će za mene biti već jedno desetljeće da izbivam od kuće i to mi ponekad teško pada. Volim dom, volim svoju obitelj, volim nju i jednostavno me sve vuče doma. Stvari nisu neke ekstremne da bih ja morao ostati vanka zbog novca ili nešto tako da moramo trbuhom za kruhom.  

Došli smo do situacije da razmišljamo o budućnosti i problem je koji mi ona govori da ne želi čekati još par godina pa da vidi da se ne slažemo kad počnemo živjeti skupa, što je sasvim razumljivo.

Usto, ona je u nekom elementu da hoće raditi dok studira (poštujem to i divim joj se kako to sve stigne), ali imam doživljaj da više nema vremena za mene i da je nekako mene stavila u drugi plan. 

Došao sam do trenutka da me ovo stanje boli i da jednostavno više nisam sretan, ma koliko god je volio…

veza na daljinu

problemi u vezi

razlozi za prekid

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter