VIDEO: nikome nije jasno što se dogodilo

Čovjek je 14 sati visio naglavačke s dimnjaka visokog 90 metara. Ni helikopter, ni planinari nisu ga uspjeli spustiti, već nešto sasvim neočekivano


Mia Mitrović
29.10.2019.14:10
Čovjek je 14 sati visio naglavačke s dimnjaka visokog 90 metara. Ni helikopter, ni planinari nisu ga uspjeli spustiti, već nešto sasvim neočekivano
Youtube screenshot

sažeto

Nesretnog su Engleza pokušavali spasiti 14 sati, no kada ga je konačno skinulo vozilo za branje trešanja, bio je već mrtav


Mia Mitrović
29.10.2019.14:10

Nesvakidašnja akcija spašavanja odvijala se u ponedjeljak u Carlisleu, gradu na sjeverozapadu Engleske. Slučajni prolaznici u rano su jutro uočili nepoznatog muškarca kako visi naglavce s gotovo 90 metara visokog Dixonovog dimnjaka. Operacija spašavanja koja je trajala 14 sati imala je, nažalost, tragičan kraj jer je 50-godišnjak preminuo čekajući pomoć.

Muškarac bez majice na dimnjak se uzverao u kasnim satima noći nedjelje na ponedjeljak. Pao je preko ruba visokog dimnjaka, no čizma mu se zaglavila između dimnjaka i ljestvi pa je ostao visiti naglavce.

Visio naglavačke14 sati 

Najprije ga je pokušao spasiti helikopter, no bez većeg uspjeha. Potom je poslano vozilo za branje trešanja sa spasiocima koji su ga uspjeli dohvatiti, no bilo je prekasno. Kada su došli do njega, nije davao znakove života.

Operacija spašavanja počela je u 2.20 ujutro kada je hitna služba zaprimila poziv o čovjeku koji visi s dimnjaka. Poziv su uputili susjedi koji su ga začuli da zapomaže. Još uvijek nije jasno zbog čega se popeo i što se točno dogodilo.

Pretpostavlja se da se pod okriljem noći popeo ljestvama do vrha te da se zaglavio nakon što je izgubio ravnotežu na vrhu dimnjaka. Policija je s njim održavala komunikaciju putem drona, sve dok im nije prestao odgovarati. Incident se dogodio najhladnije noći ove jeseni, a temperature su bile ispod nule.

Nije mu bio spasa 

U spašavanju su sudjelovali vatrogasci, helikopter te dva tima za gorsko i urbano spašavanje, koji su činili ljudi specijalizirani za rad na visinama. Dva pokušaja da ga se spasi odozgo, uz pomoć helikoptera i profesionalnog penjača propala su.

U trenutku kada je vozilo za branje trešanja stiglo iz Glasgowa i uspjelo mu se približiti, nesretnik je već bio mrtav. Do tog trenutka, visio je više od 14 sati. O okolnostima njegove smrti pokrenuta je istraga, a britanski mediji i policija poslali su apel građanima koji znaju nešto više o slučaju, da im se jave.

Dimnjak izgrađen 1836. bio je dio tvornice pamuka Petera Dixona. Dugo je bio među najvišim dimnjacima u Britaniji, a i danas je osmi najviši na svijetu.

BIZARNA SMRT

dimnjak

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter