Što ako ste jedini preživjeli nakon apokalipse?

Civilizacija je propala, nemate struje niti vode, ulice su jezivo prazne... evo kako bi mogla izgledati izgradnja novog svijeta


100posto
22.10.2018.19:00
Civilizacija je propala, nemate struje niti vode, ulice su jezivo prazne... evo kako bi mogla izgledati izgradnja novog svijeta
iStock

sažeto

Profesor Lewis Dartnell pita se koja su sve znanja i vještine potrebne ljudima za napredak i izgradnju novog društva


100posto
22.10.2018.19:00

Smrtonosna bolest proširila se svijetom. Nevjerojatnom brzinom širi se našim naseljenim gradovima, a međunarodni letovi joj samo pomažu. Civilizacija je propala i većina čovječanstva je mrtva.  Ali vi ste živi. Bili ste ozbiljno bolesni, ali sada vam je bolje. Probudili ste se u hladnoj kući, nemate električne energije, a ni vode više nema. Ulice su jezivo prazne, a na nebu nema zrakoplova. Vi ste jedini preživjeli u postapokaliptičnoj budućnosti’, scenarij je to profesora Lewisa Dartnella, znanstvenika sa Sveučilišta Westminster iz njegove knjige 'Priručnik za preživjele: Kako izgraditi naš svijet iz temelja'.

Pitanje koje on postavlja je - što može jedan čovjek napraviti te koja sve znanja i vještine potrebne ljudima za preživljavanje i izgradnju novog društva?

Nakon određenog razdoblja nemira, ljudska vrsta će se primiriti i na kraju početi s izgradnjom novog društva. 

BBC je na osnovu njegovih zapažanja osmislio korake koji bi nakon razdoblja nemira bili potrebni za izgradnju nove civilizacije.

Prvih nekoliko dana

Nakon što se prestanu održavati elektrane i trafostanice nestat će električna energija. Ako pronađete solarne panele ili prijenosne generatore moći će uživati u blagodatima elektrike barem još neko vrijeme.

Nikola Vilić / Cropix

Internet će prestati postojati čim serveri prestanu raditi zbog nestanka struje. Kamera je i dalje korisna stvar, a neki bolji aparati opremljeni internim kompasom i dalje služe svrsi. GPS također će služiti barem još neko vrijeme. Tek nekoliko mjeseci nakon kraja čovječanstva sateliti zaslužni za GPS će izići iz svoje orbite i sustav pozicioniranja postat će toliko neprecizan da će biti beskoristan.

Prvih nekoliko tjedana

Morate što prije pronaći skupinu drugih preživjelih kako bi im se priključili. Zajedničkim snagama ćete se lakše štititi od divljih životinja ili beskrupuloznih pljačkaša. Također je lakše u grupi tražiti hranu i skupljati plodove zemlje. Drugi bitan cilj je otići iz grada. Bez električne energije za pokretanje svih sustava, kako vodovoda tako i liftova, gradovi su jako loše mjesto za preživljavanje. Odlazak u ruralnu okolicu gdje se možete grijati na drva i vodu uzimati iz bunara pravi je izbor u takvim okolnostima.

Prvi mjeseci

Tijekom prvih nekoliko mjeseci života nakon apokalipse najbitnije je pronaći siguran izvor čiste vode. Tako ćete izbjeći mnoge bakterije iz vode. Prokuhavanje je jedan od najboljih načina za ubijanje mikroorganizama, ali troši puno energije. Uskoro ćete morati primijeniti osnove tehnologije kako bi mogli dezinficirati veće količine vode. Prvo ćete morati početi razmišljati o kloriranju vode. U tu svrhu možete upotrijebiti i obično sredstvo za izbjeljivanje ako ga imate. Problem je što morate znati koliko takvih tvari treba staviti u vodu kako bi ubili štetne organizme, a da se istovremeno ne otrujete. Nemate puno mogućnosti za grešku.

iStock

Solarna dezinfekcija je jedna tehnika kojoj Svjetska zdravstvena organizacije prenosi ljudima diljem svijeta. Postupak je jednostavan, plastična boca se napuni vodom i ostavi dan ili dva na suncu. Ultraljubičasta svjetlost trebala bi ubiti mikroorganizme. Pranje ruku sapunom također je bitan način sprječavanja širenja bolesti. Proizvodnja sapuna također je relativno lagan kemijski proces, a dovoljno je imati nešto hidrolizirane masti i neku lužinu. 

Prve godine

Kako će vam ponestati konzervirane hrane, tako ćete sve više biti prisiljeni na uzgoj vlastitih namirnica. U prvom redu tu je riječ o pšenici, riži i kukuruzu, iako ni one nisu bez svojih problema. Ljudski organizam ne može probaviti žitarice bez intenzivnih procesa obrade. Što se tiče pšenice, tu je riječ o mljevenju u brašno i onda pečenje kruha iz nastalog brašna. 

Jedan od najvećih napredaka u povijesti čovječanstva je rotacija usjeva. Posjed se podijeli na nekoliko dijelova i svake godine se uzgajaju različite biljke na različitim dijelovima. Kad se u igru ubaci djetelina kao vrhunski spremnik dušika, dugoročni uspjeh poljoprivrede je gotovo zajamčen.

Prva desetljeća

Vaša mala zajednica postaje sve veća i sve se više oslanja sama na sebe. Sada je pravo vrijeme da naučite neke davno zaboravljene zanate kao što je kovanje i izrada metala. Ljudska vrsta napredovala je zato što smo umjesto ljudskog napora upregli sile prirode da rade umjesto nas. 

iStock

Nova civilizacija trebat će i gorivo, a kako smo već iskoristili sve lako dostupne izvore nafte, morat ćete pribjeći nekim kreativnijim rješenjima. Suha destilacija drva, izgaranje drva uz minimalnu količinu kisika, jedan je od potencijalnih izvora goriva. 

Prva stoljeća

Za dostizanje nekih novih civilizacijskih vrhunaca potrebno je primijeniti znanost, baš kao što su to nekad davno znanstvenici radili. Istraživanje, eksperimentiranje, repliciranje rezultata, sve su to nezamjenjivi dijelovi društvenog napretka. Takvom društvu nezamjenjiva je jedna svakodnevna stvar - riječ je o običnom staklu.

Kao pravi Robinson Crusoe, sve potrebne sastojke za izradu stakla možete naći na jednoj plaži. A staklo će vam trebati za izradu epruveta kako biste promatrali kemijske reakcije ili izrađivali termometre i barometre. Tih nekoliko jednostavnih alata i radoznao um omogućit će novi uzlet ljudske vrste.

Tko zna, možda bi takvo društvo primijenilo sve što smo do sad naučili i možda bi nastalo čak i bolje društvo nego ovo u kojem živimo?

budućnost

Apokalipsa

newsletter

Prijavite se na Newsletter