OČEVI TRAŽE VEĆA PRAVA

Borit ćemo se za svoju djecu i izlaskom na prosvjede!


Slavica Parlov
20.03.2017.22:20
Borit ćemo se za svoju djecu i izlaskom na prosvjede!
Profimedia

sažeto

Udruga za ravnopravno roditeljstvo broji 200 očeva koji se bore za zajedničko skrbništvo nad svojom djecom


Slavica Parlov
20.03.2017.22:20

Oliver Čanić osnovao je Hrvatsku udrugu za ravnopravno roditeljstvo s još tri oca s kojima dijeli istu sudbinu. Upoznao ih je na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu u stankama između mučnih rasprava. Udruga do danas broji 200 očeva koji se bore za zajedničko roditeljstvo nad djecom. Riječ je o očevima koji nemaju zabrane viđanja djece, dakle kod njih nisu upitne roditeljske sposobnosti, niti imaju nasilničku prošlost. 

Oliver je svoju borbu za viđanje sina počeo prije 11 godina. Do sada je vodio tri sudska postupka traženja zajedničkog roditeljstva. Zadnji put mu je sutkinja općinskog suda u Zagrebu, tvrdi, rekla da 'ako ne prihvati odluku suda, neće vidjeti svoje dijete ni ovo ljeto', aludirajući na činjenicu da se previše žali na svoj status.

On smatra da je nepravedno zakinut jer ima ograničeno pravo viđanja sina iako je i mališan izrazio želju za svakodnevnim viđanjem s njim. Dijete smije viđati dva puta tjedno po nekoliko sati, svaki drugi vikend te pola zimskih i ljetnih praznika. Kao otac osjeća se uskraćeno jer bez ikakvog razloga nema pravo provoditi sa sinom jednako vremena kao majka. Kaže da se bez sina osjeća usamljeno i tužno.

Sustav majkama daje prednost

Ivan Sever vodi sličnu bitku. Nakon konfliktnog razvoda od supruge, ima pravo viđanja djeteta dva puta na tjedan te svaki drugi vikend. Kada je djetetu rečeno da se roditelji razvode, ono je izrazilo želju da živi s ocem, ali sud ga je dodijelio majci. Nakon što je podnio zahtjev za skrbništvom nad djetetom, supruga ga je, tvrdi, lažno prijavila za obiteljsko nasilje. Dok je bio u terminu viđanja djeteta, igrajući se doma s malenom, supruga mu je pozvala policiju. Policajci su ga odveli na ispitivanje u postaju. Nakon razgovora su, kaže, shvatili da nema razloga za podnošenje prijave te da je optužba lažna.

Pokušavao je godinu dana s bivšom suprugom razgovarati daleko od institucija o normalizaciji situacije te čak išao na radionice o roditeljstvu nakon razvoda, ali ništa nije pomoglo u uspostavljanju normalnog odnosa. Dijete danas živi s majkom i njezinim roditeljima. Ivan tvrdi kako je djevojčica izložena slušanju konstantnih kritika na njegov račun od strane bake i djeda. Otkriva kako je prilikom sudskog procesa i prijedloga zajedničkog skrbništva, sutkinja bila blizu te odluke, ali je bivša supruga bila protiv.

Ivan misli da je presudio financijski interes. Razočaran je u sustav koji daje apsolutnu prednost majkama te očeve automatski stavlja u inferiorniju poziciju iako oni to svojim uzornim roditeljstvom nisu zaslužili. 

Samo tri posto očeva dobije zajedničko skrbništvo

Oba oca smatraju kako je krajnji čas za redefiniranje uloga i prava očeva nakon razvoda. Tome u prilog navode i rezultate znanstvenih istraživanja koja navode da su za mentalno zdravlje djece važna viđanja očeva najmanje 35 posto vremena kojeg ima majka. 

Tvrde kako majke često opstruiraju viđanja djece i očeva. Najčešće iz osvete očevima za razvod ili posesivnosti nad djetetom.

Smatraju kako dio problema leži i u centrima za socijalnu skrb koji ne reagiraju kada majke opstruiraju viđanja očeva i djece. Kažu kako je sustav apsolutno na strani majki zbog standardne prakse po kojoj se majci dodjeljuju najviša prava.

Navode statistiku gdje 88 posto majki u Hrvatskoj ima skrbništvo nad djecom u odnosu na 9 posto slučajeva gdje su očevi skrbnici te samo 3 posto slučajeva zajedničkog skrbništva. Naglašavaju potrebu zajedničkog skrbništva kao najboljeg scenarija za dobrobit djece. 

Žele senzibilizirati javnost na probleme očeva u Hrvatskoj. U borbi za svoja prava najavljuju i izlazak na ulice kako bi upozorili na svoj nepovoljni status u društvenom sustavu i nepravdu koju osjećaju.

razvod

skrbništvo

očinstvo

prava djece

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter