'Nestali na 48 sati'

Bolesna 'igrica' kojom djeca izluđuju roditelje sve popularnija: Ti klinci misle da je to smiješno, a ja sam mislila da su silovani i ubijeni!


Valerija Bebek
17.10.2017.18:00
Bolesna 'igrica' kojom djeca izluđuju roditelje sve popularnija: Ti klinci misle da je to smiješno, a ja sam mislila da su silovani i ubijeni!
Reuters

sažeto

Posebne bodove dobivaju ako se na društvenim mrežama raspišu zabrinuti prijatelji i rodbina


Valerija Bebek
17.10.2017.18:00

Među mladima i djecom pojavila se nova igra koja je prestravila roditelje '48-satni izazov' novi je trend koji kruži Facebookom. Pravila igre su okrutna - ohrabruju dijete da nestane na dva dana. Ovaj bolesni viralni trend također priznaje 'dodatne bodove' za svaku objavu na društvenim medijima dok djeteta nema. Poželjno je, znači, da roditelji i prijatelji budu izvan sebe i objavljuju zabrinute poruke, kojima traže i mole sve koji su vidjeli njihovog nestalog tinejdžera da im jave.

Slične bolesne igrice pojavljivale su se u zapadnoj Europi i prije nekoliko godina, tako je inačica iz 2015. imala naziv Igra 72, u kojoj su djeca nestajala na period do 72 sata.

Majka iz Sjeverne Irske progovorila je za medije o svom iskustvu. Njezino je dijete, zajedno s drugima napustilo njihov okrug, pronađeni su 55 sati nakon nestanka u potpuno drugom gradu.

"Bila sam prestravljena, bojala sam se da će biti mrtvi, prodani ili silovani. No ti klinci samo misle kako je to smiješno. Nisu osjećali niti trunku žaljenja. Kada je policija privela moje dijete i kad su ga dovezli doma, vidjela sam objave selfija iz policijskog auta", prepričala je mama.

Žena kaže kako je od tada shvatila da je to sve dio veće igre koja se u njihovim krugovima vodi na društvenim mrežama. "Bilo je stravično, a moje dijete koje ima 14, čini se da to ne kuži. Treba ih nešto trgnuti, ali bojim se što bi to moglo biti", brine se mama.

Društvene mreže plodno su tlo za glupe i opasne trendove, kao i izazove koje si mladi zadaju ili na koje ih namame. Nedavno je igra 'Plavi kit' širila strah među roditeljima.

Njezin tvorac Philipp Budeikin (21) pritvoren je zbog optužbi da je naveo najmanje 16 srednjoškolki da se ubiju. One su sudjelovale u igri Plavi kit koja se proširila društvenim mrežama.

Malo manje opasne igre i izazovi uključivale su samoljepljivu traku - zadatak je bio obljepljivati jedni druge i postati to na Fejsu. Zatim popularno je bilo i jedenje cimeta, sudionici su kašljali i grcali nakon što bi pokušali pojesti cijelu žlicu začina. Iako su videa bila smiješna većini onih koji su ih gledali, liječnici su upozorili da prah cimeta može uzrokovati kolaps pluća.

djeca

društvene mreže

Roditelji

igrice

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter