Prodano šokantno Einsteinovo pismo

'Bog je proizvod ljudske slabosti, Biblija kolekcija primitivnih legendi i ne vidim po čemu bi Židovi bili izabrani narod'


100posto
05.12.2018.18:00
'Bog je proizvod ljudske slabosti, Biblija kolekcija primitivnih legendi i ne vidim po čemu bi Židovi bili izabrani narod'
Profimedia

sažeto

Slavni fizičar uvijek je isticao da se ponosi time što je Židov jer se kao takav rodio i tako je odgojen


100posto
05.12.2018.18:00

Albert Einstein često je teoretizirao o bogu, religiji i Židovima, narodu kojem je pripadao. U pismu iz 1954. godine, koje je napisao godinu prije smrti, kaže: "Riječ bog je za mene samo ekspresija i proizvod ljudske slabosti, a Biblija kolekcija primitivnih legendi. Nema te interpretacije, koliko god suptilna bila, koja može promijeniti moje mišljenje o tome".

Ono bi danas bilo jedan žestoki tweet koji bi vjerojatno uzrokovao oluju neviđenih razmjera, piše The New York Times, posebno zato jer je Einsteinov odnos s onime sto je on smatrao bogom uvijek bio vrlo nejasan, tj. dvosmislen. Smatra se ključnim rukopisom u raspravi o znanosti i religiji i najjasnije je Einstenovo razmišljanje na tu temu.

Pismo je ovaj tjedan bilo ponuđeno na dražbi Christie'sa u New Yorku i prodano je za četiri minute za gotovo 2,9 milijuna dolara.

Spomenuto pismo na njemačkom jeziku poslao je filozofu Ericu Gutkindu s čijim se stavovima nije slagao. Gutkind je napisao knjigu 'Choose Life: The biblical Call to Revolt', koja prezentira Bibliju kao 'poziv ka oružju' u obranu 'židovstva i Izraela' koje je vidio kao svete i bezgrešne, a sve u pripremu dolaska 'kraljevstva nebeskog na svijet'.

Slavni fizičar bio je zgrožen. Uvijek je isticao da se ponosi što je Židov zato jer se kao takav rodio i bio odgojen, a ne zato jer je zaista vjerovao u ideju 'izabranog naroda'.

Vjerujem u Spinozinog boga, koji otkriva samog sebe u zakonitoj harmoniji svijeta

"Za mene je židovstvo baš kao i sve druge religije, utjelovljenje primitivnih praznovjerja. I Židovi, kojima rado pripadam, i u čijoj se kulturi osjećam kao kod kuće, za mene nemaju dignitet drugačiji od bilo koga drugoga. Što se mog iskustva tiče, nisu niti bolji niti lošiji od drugih skupina, ne vidim što je to posebno kod njih što ih čini odabranim narodom", pisao je Einstein.

Zanimljivu tezu dao je odgovarajući na telegramsko pitanje njujorškog rabina Herberta S. Goldsteina, 1929. godine: 'Vjerujete li vi u Boga? Odgovorite mi u 50 riječi.

Einstein je odgovorio: Ja vjerujem u Spinozinog boga, koji otkriva samog sebe u zakonitoj harmoniji svijeta, ali ne u Boga čiji je vlastita briga vjera i činjenje ljudskih bića. Einsteinov odgovor sadržavao je samo 25 riječi.

Ja ne mislim da su neophodni slučajevi u kojima su znanost i religija u prirodnoj suprotnosti. U stvari, ja mislim da ima malo veze između ovo dvoje. Dalje, ja mislim da je znanost bez religije hroma i, u obrnutom smislu, da je religija bez znanosti slijepa. Oboje su značajni i zato trebaju raditi ruku pod ruku.

Rekao je da se teško može naći bar jednog među iznimnim znanstvenim umovima koji je bez naročitog religioznog osjećanja koje je njegovo osobno. "Ali to je drugačije od religije naivnog čovjeka", naglasio je.

Albert Einstein

Bog

Židovi

Christie's

judaizam

newsletter

Prijavite se na Newsletter