Prekinuo šutnju

Bivši NASA-in znanstvenik tvrdi da je pronađen dokaz života na Marsu, a objasnio je i zašto se o tome ne govori


Mia Mitrović
20.10.2019.13:00
Bivši NASA-in znanstvenik tvrdi da je pronađen dokaz života na Marsu, a objasnio je i zašto se o tome ne govori
Reuters

Mia Mitrović
20.10.2019.13:00

NASA je lansirala brojne misije na Mars, no ni jedna do sad nije pronašla dokaz života. Jedan bivši NASA-in znanstvenik tvrdi da to nije točno.

U članku koji je nedavno objavio u časopisu Scientific American, Gilbert V. Levin, bivši NASA-in znanstvenik koji je 1970. rukovodio misijom u kojoj je na Mars poslana letjelica Viking, tvrdi da je dokaz života pronađen.ž

NASA odbacila rezultate

Vikingove sonde ubacile su nutrijente u tlo Marsa kako bi pronašli tragove CO2. Ako ih ima, to je mogući znak da su mikroorganizmi metabolizirali nutrijenta koje je sonda izbacila što bi pokazalo prisutnost života. Levion je u članku test nazvao 'jednostavnim indikatorom živućih mikroorganizama'.

Zanimljivo, rezultati testa bili su pozitivni što je, prema Levinovom mišljenju jasan dokaz da na Marsu ipak ima života. Međutim, NASA nije dijelila njegovo mišljenje. Odbacili su rezultate jer Viking nije pronašao organsku tvar pa je utvrđeno da je supstanca 'oponašala život'.

Znanstvenik sada propituje zbog čega NASA nije provela daljnje istraživanje s boljim instrumentima. Umjesto toga, proučavaju je li Mars potencijalno naseljiv, umjesto da se fokusiraju na pronalazak života na crvenom planetu.

"Možda zvuči preuveličano, no da je Mars sterilan i bez života, to bi bilo ravno čudu", napisao je.

Crvoliki fosil?

Na primjer,, svaki puta kada komet ili meteor udari u Zemlju ili Mars, oni 'razmjenjuju pljuvačku', odnosno ostatke udara koji omogućuju mikroorganizmima da 'stopiraju' između dva planeta. U laboratorijskim je uvjetima već dokazano da mikroorganizmi sa Zemlje mogu preživjeti boravak na Marsu.

Na Marsu je također otkrivena vodena površina u kojoj je mikroorganizmima moguć život. Višak ugljika-13 u odnosu na ugljik-12 snažan je indikator biološke aktivnosti, kao i regeneracija CO2 u atmosferi. Tu je i crvoliki oblik nalik na fosil koji je slikalo vozilo Curiosity.

Vozilo koje crvenim planetom šeće od kolovoza 2012.prikupilo još dokaza mogućeg života. Lani je pronašao organsku tvar, a prošli tjedan sedimente prastare oaze koji sugeriraju da je Mars u prošlosti bio pokriven slanim jezerima.

Zbog svega Levin apelira na NASU da u svoje misije uključi testove detekcije života, kao i da ponovno prouče podatke koje je omogućila sonda Viking.

NASA još uvijek nije komentirala tvrdnje svog bivšeg zaposlenika, no nije nemoguće da u idućim misijama njegove tvrdnje uzmu u obzir.

NASA

Mars

život u svemiru

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter