VIDEO: Sjećate li se Giovannija? Prošetali smo s njim

Bio je legenda zagrebačke špice, perač prozora, ponekad pilot, u bijelom odijelu je dijelio ruže ženama, a Divasice su čak i pjevale o njemu


Lada Novak Starčević
20.10.2018.20:10
Bio je legenda zagrebačke špice, perač prozora, ponekad pilot, u bijelom odijelu je dijelio ruže ženama, a Divasice su čak i pjevale o njemu

sažeto

Obišli smo centar Zagreba s Krešimirom Ricijašem, poznatijim kao Giovanni i prisjetili se dobrih starih vremena


Lada Novak Starčević
20.10.2018.20:10

"12:05 već je vani cijeli svijet, Giovanni pere prozore" - opjevale su ga Divasice 1997. godine. Giovanni, pravim imenom Krešimir Ricijaš (53), bio je godinama maskota Zagreba i gotovo da nema čovjeka koji ga se ne sjeća iz '90-ih.

Zvonimir Boban poklonio mu je originalni dres golmana talijanske reprezentacije pa je u njemu hodao 'špicom' s loptom i tražio ljude da mu zabiju gol. Subotom bi prolazio centrom u bijelom odijelu, bijelim hlačama i cipelama. Na bijeloj košulji je bio logo 'Croatia bus'. Uletavao bi ženama s ružama, bacao bi se pred njih na koljena. 

Na blagdane i za 'svečanije prigode' obukao bi pilotsko odijelo i ponio veliki putnički kofer. Tada bi redovito pričao o svojim letačkim pothvatima na nekom od pet stranih jezika koje zna. 

Na obične dane kad bi mu splasnula inspiracija obukao bi svoju radničku plavu kutu, uzeo štap za pranje prozora i kantu i bacio bi se na posao po izlozima u centru.

Sve što bi u 'fušu' zaradio skupljao je za putovanja po svijetu. Bio je u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj... Jedina obaveza s putovanja mu je bila donijeti majci dar. 

Svi su ga poznavali, družio se s uglednim odvjetnicima, poduzetnicima, liječnicima, nogometašima. 

Sve je počelo početkom '80-ih kad se zaposlio kao radnik u Čistoći. Povučeni dečko iz gornjogradske Turističke škole, koji je živio u Zaprešiću s mamom, postao je omiljeni lik u gradu. 

No, Giovanni je završio u invalidskoj mirovini, došla je kriza, a onda su mu umrli i roditelji. Legenda grada je završila na analgeticima i antidepresivima.

Jedino se ponekad s nostalgijom sjeti 'dobrih starih vremena' kad vikendom ode do Zagreba. Obuče odijelo, ode na misu, pomoli se i zapali svijeću za svoju pokojnu mamu te krene šarmerski pozdravljati 'Dobar dan, kak ste kaj'.

Ako želite pomoći Giovanniju, koji živi na rubu egzistencije, možete mu uplatiti novac na račun:

KREŠIMIR RICIJAŠ
Svrha plaćanja: donacija za Giovannija
Zagrebačka banka
IBAN HR6923600003211007782

Zagreb

100posto priča

nostalgija

100posto video

Giovanni

špica

Krešimir Ricijaš

legenda grada

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter