Sada živi bez četiri organa

'Bila sam zdrava, a u nekoliko sati sam se našla na rubu smrti zbog meningokoka'


Valerija Bebek
11.07.2017.16:50
'Bila sam zdrava, a u nekoliko sati sam se našla na rubu smrti zbog meningokoka'
Facebook

sažeto

Mladoj ženi su izvadili slezenu, žuć, 80 posto crijeva, amputirali su joj prste na desnoj ruci i nozi, oba bubrega su joj otkazala


Valerija Bebek
11.07.2017.16:50

"Tek sam navršila 30, radila sam svoj posao iz snova. Tog ponedjeljka osjetila sam kao da me hvata gripa zato sam ostala kod kuće. U utorak sam završila s poslom i otišla u šetnju plažom s prijateljem", započinje svoju priču Sarah Joyce iz Australije koja je u jednom danu od potpuno zdrave mlade žene postala invalid koji preživljava bez četiri ključna organa. Stigla je u kuću roditelja na večeru, nakon 20 minuta počela ju je tresti groznica, temperatura joj je narasla te nije mogla ustati s kauča.

"To što sam ostala kod roditelja, vjerojatno mi je spasilo život. Nakon nekoliko sati probudila sam se i počela povraćati. Na koži su mi se pojavili mali točkasti osipi, a oči i lice su mi je natekli", prisjeća se Sarah. Bilo je to u kolovozu 2016. Roditelji su je odvezli u bolnicu. U roku 12 sati od simptoma obične prehlade potpuno se ugasila. Kada su stigli na prijam intenzivne njege, liječnici nisu bili sigurni hoće li spasiti djevojku.

U međuvremenu je pala u komu, a obitelj je dobila dijagnozu nakon pet dana - meningokok. Srećom Sarah je dobila dobar antibiotik na samom prijamu u bolnicu.
Dok je još bila pri svijesti morali su je staviti na respirator jer nije bila u stanju sama disati. "Moji mama, tata i sestra stajali su oko mene i pokušavali ne plakati. Mene je to zbunilo i stalno sam ih pitala zašto su toliko uzrujani. Sada znam da su im liječnici rekli da se pozdrave sa mnom, jer moguće da neću preživjeti", prisjeća se Sarah.

Facebook

Nakon osam dana probudila se iz kome, još uvijek je imala cijev za disanje. No, kako sama kaže, njezino putovanje tu je tek počelo, a ona je bila potpuno nesvjesna težine situacije. Nije mogla koristiti ruke, bile su zgrčene. Nos joj je pocrnio od bolesti. "Bila sam prikačena na toliko aparata, iako sam bila budna, moje tijelo se još borilo. Kako je vrijeme prolazilo izvadili su mi slezenu, drenirali su mi tri litre tekućine iz pluća i dva puta su me vraćali na respirator", prepričava Sarah. Izvadili su joj žučnu vrećicu i 80 posto crijeva, a sada su oba Sarina bubrega otkazala - što znači da je preživljava bez četiri glavna organa.

Drugom operacijom liječnici su joj amputirali prste i skidali mrtvu kožu. "Bol u mojoj desnoj ruci i amputiranim prstima je nešto što nikad neću zaboraviti, satima sam vrištala", prisjeća se djevojka. Od tada ima intenzivnu terapiju kako bi ponovo počela koristiti desnu ruku, a za to će opet trebati prolaziti operaciju. Nakon prstiju ruke imala je i amputaciju pet prstiju na nozi. "Umetali su mi cijevi u trbuh, no to nije bila najbolja dijaliza za mene. Trenutno sam u posljednjoj fazi otkazivanja bubrega što znači da oni uopće ne rade. Da bih preživjela moram na dijalizu tri puta tjedno, sve dok ne dobijem transplantirani bubreg", objasnila je.

Morala je ponovno naučiti hodati, čak i sjesti uspravno. Sve to je utjecalo na psihu pa je jedno vrijeme odbijala jesti i uzimati lijekove. "Sve šo sam prošla moglo se spriječiti cijepljenjem. Svatko može dobiti ovu bolest, u svako doba. Dogodilo se meni, a može se dogoditi i vama", upozorava Sarah na Facebook stranici na kojoj njezini roditelji prikupljaju pomoć za Sarin oporavak i upozoravaju na opasnost od meningokokne bolesti.

Facebook

Sarah je provela dva mjeseca na intenzivnom odjelu, a zatim još 80 dana na raznim odjelima u bolnici, no njezina borba još uvijek traje. "Jako sam zahvalna što imam tako divne ljude u svom životu. Svaki dan je drugačiji. Nikada ne znam kako ću se osjećati iz dana u dan.

bolest

oporavak

meningokok

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter