Zagrepčanin opisuje kako je dobio APN subvenciju

'Bez prodavatelja stana koji će čekati mjesecima da vam se odobri kredit nemate nikakve šanse'


Valerija Bebek
10.10.2018.17:00
'Bez prodavatelja stana koji će čekati mjesecima da vam se odobri kredit nemate nikakve šanse'
Duje Klaric / CROPIX / ilustracija

sažeto

Petar je ove godine pronašao stan i aplicirao za APN-ovu subvenciju, ovo je njegovo iskustvo


Valerija Bebek
10.10.2018.17:00

Zar to još nije gotovo? Uglavnom je to reakcija kada se nekome kažem u kojoj sam fazi kupovanja stana, odnosno stanem objašnjavati papirologiju za kredit i dobivanje APN-ovog poticaja za subvenciju kupnje, kazao nam je sugovornik kojeg ćemo nazvati Petar. Još uvijek ne želi otkriti puni identitet, jer kako kaže i dalje uvijek čeka završno odobrenje iz APN-a. On je jedan od 3033 podnositelja zahtjeva koji su se 2018. godine prijavili za tu poticajnu mjeru.

U srpnju je pronašao stan i prodavatelje koji su bili spremni čekati mjesecima do isplate. Za svoj dogovor sklopili su predugovor i zapečatili ga kaparom od manjeg iznosa ukupne cijene stana u Zagrebu. "Stan sam tražio jedno godinu i pol, odmah sam započeo potragu kada sam stekao uvjete - zaposlenje na neodređeno početkom 2017. I kako u prvih nekoliko mjeseci nisam našao ništa, odjednom su cijene stanova počele rapidno rasti. Prvi puta, 2017. objavljeno je da će taj mistični APN davati neke poticaje. Cijela ta godina prošla mi je u pretraživanju svih mogućih oglasa", ispričao je.

Nakon što je konačno našao stan koji mu po svemu odgovara, s prodavateljima je razgovarao o mogućnosti apliciranja za subvenciju, odnosno ono što je najbitnije - jesu li voljni čekati da se to realizira. Jer iako su prodavatelji iskoristili hype oko subvencija kredita za podizanje cijene stanova, nisu voljni pričekati i troduplo više vremena za isplatu novca. Za usporedbu 'običan' kredit bio bi gotov za otprilike 30 do 45 dana, a ako sve bude prema planu objašnjava Petar, za APN-ovu subvenciju i kredit bit će mu potrebno tri mjeseca i koji tjedan. Nakon što su prodavatelji pristali, uobičajenu papirologiju potrebnu za 'običan' kredit počeo je nadopunjavati onom za APN.

Zbrka i krive informacije oko uporabne dozvole

"Znate da se za APN ne smije kupovati novogradnja? Sva papirologija nije toliko komplicirana dok se ne dođe do stavke - uporabna dozvola. Moja zgrada je izgrađena 50-ih godina i samim time nije morala imati taj dokument. Niti ga ima. Budući da postoji sva sila kategorija građevina i načina na koji se za svaku od njih vadi ili ne vadi uporabna, stvorila se velika kakofonija oko toga koji papir meni treba", pokušao je objasniti sugovornik. Kaže da je poslao upit u Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) i oni su mu kao i prva bankarka s kojom je razgovarao rekli da mu je potrebno Uvjerenje da je zgrada izgrađena prije 15. veljače 1968.

Tu informaciju dobio je i od nekih poznanika koji su prošle godine prolazili istu stvar, kao i od nekih drugih zaposlenika drugih banaka. "Naravno da sam se dosta raspitivao na sve strane, a u mojoj banci odgovor je cijelo vrijeme bio 'Za sada još ne znamo točno, čekamo da objave, ali prošle godine je bilo dovoljno samo to uvjerenje'. A to su mi odgovorili i iz APN-a direktno. Mail nije bio potpisan doduše, ali bio je sa službene adrese", objašnjava.

Uz izjavu kako nema u vlasništvu nikakvu nekretninu (ovjerenu kod javnog bilježnika), originalni izvod iz katastarskog plana, rodni list, priložio je i uvjerenje da je zgrada starija od 1968. kao i mail koji je dobio. Kako se približavao rok iz banke su mu sugerirali da ipak nabavi uporabnu. "Onda sam i zvao APN, i neki gospodin mi je objašnjavao da - trebam ili uporabnu ili bilo koji dokument stariji od 2014. u kojem se vidi da je zgrada izrađena te i te godine. Ništa mi više nije bilo jasno... Pa upravo oni iz Agencije su mi rekli da ne trebam uporabnu.

Proces ishodovanja uporabne za staru zgradu

S čekanjem datuma krenuo sam paralelno s pokretanjem tog postupka u Gradskom uredu", objašnjava Petar. U punom nazivu riječ je o Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, a podnošenje zahtjeva za izradu uporabne dozvole napravio je na Trgu Stjepana Radića u Zagrebu u Pisarnici.

Proces je trajao 10 dana, što je kaže sugovornik super brzo, zahvaljujući tome što je odmah pronašao originalnu građevinsku dozvolu i nacrt u Državnom arhivu Zagreb (DAZ u Opatičkoj ulici) te što je referentica iz gradskog ureda odmah obavila uviđaj na terenu. "Ono što vam kažu - ako je zgrada starija od '68. znači da morate samo doći u neki ured i platiti tamo neke štambilje ne stoji. Jer to je moguće napraviti isključivo za cijelu zgradu. Ako nije izmijenjena od originala. Budući da je u mom slučaju riječ o ogromnoj zgradi s pet ulaza i mnogo stanova, velika je vjerojatnost da je netko zatvorio lođu koju nije legalizirao i eto nemoguće je dobiti uporabnu za cijelu zgradu. Ali moguće je dobiti uporabnu za samo jedan stan, ili dio građevine na to smo išli. Moram reći da me gospođa iz Gradskog ureda spasila. Objasnila mi sve korak po korak što mi sva sila 'stručnjaka' nije znala", rekao je.

Uporabnu dozvolu, posljednju stavku koja mu je trebala dobio je nekoliko dana nakon što je APN 3. rujna otvorio natječaj. S bankom je dogovorio unaprijed da oni neće ni slati dokumentaciju dok nije potpuna. "Preslike nacrta i ovjeravanje platio sam nešto više od 100 kuna u DAZ-u zato što nisam bio siguran koji je točno stan moj pa sam kopirao sve. Nacrte za sve katove i cijelu zgradu. Nisam arhitekt ni građevinar, a budući da Arhiv radi od 9 do 14 sati morao sam uzeti dan godišnjeg te nisam mogao zamoliti nikoga od poznanika iz te struke da mi dođe pomoći. Kotizacija za uporabnu jednom kada je odobrena je 600 kuna. Morao sam za samo pokretanje postupka dati oko 70 kuna biljega i Uvjerenje da je zgrada starija od 1968. (original u katastru košta 45 kuna). Priložio sam i predugovor kako bih dokazao pravni interes", detaljno je opisao Petar.

Još uvijek čeka finalno rješenje i isplatu

Istog dana kada je dobio uporabnu odnio ju je u svoju banku i ubrzo su mu javili da je kredit što se njih tiče odobren. Odnijeli su ga u Agenciju. Za 20 dana dobio je pozitivno očitovanje Agencije. "Nakon toga sam s prodavateljima potpisao kupoprodajni ugovor i ovjerio ga kod javnog bilježnika. Dvije ovjerene kopije (jedna za banku, druga za APN) vratio sam natrag u banku gdje su oni izradili ugovor o kreditu što dalje ide na odobrenje opet kod banke i u APN. Svaki dan bi se to rješenje trebalo vratiti (pozitivno nadam se) i nakon toga slijedi solemnizacija, i sva ona papirologija koja je potrebna i za 'obične' kredite. Isplata te preuzimanje stana", kazao je.

Budući da je rođen Zagrepčanin koji je stan kupuje u Zagrebu ove godine Agencija je odlučila za razvijene krajeve subvencionirati 30 posto otplatnog obroka. No i tu postoji limit, subvencionira se do ukupnog iznosa od 100.000 kuna i do 1500 eura po kvadratu. "Moj kvadrat je skuplji od tog njihovog limita, ipak je riječ o Zagrebu, a ne o Babinoj Gredi. Znači ne znam koliko će mjesečna subvencija iznositi, odnosno, znam otprilike", kazao je i dodao da sada čeka završetak cijelog postupka. Ono što može savjetovati svima je da pronađu vrlo strpljive prodavatelje i da ne čekaju posljednji čas jer male su šanse da će pronaći odgovarajući stan na primjer 27. kolovoza, a prijave kreću od 3. rujna.

Kaže da je cijeli postupak za njega prošao u znaku mnogih nagađanja - od datuma početka, definitivnog popisa potrebne dokumentacije, zatvaranja natječaja. "Bilo bi mnogo korisnije da se dogovore čvrsti parametri i već ove godine objavi sve to za iduću godinu. A ne da se vi i vaš bankar 16. kolovoza gledate, nagađate što će to biti za dva tjedna i razgovarate o tome što ste čuli iz medija jer je jučer bila konferencija za novinare. Što mi očito ukazuje da nije bilo direktne komunikacije s bankama, naglašavam da je to moj dojam", zaključio je naš sugovornik koji još dok razgovaramo i dalje čeka finalno rješenje svog kredita.

Zagreb

100posto priča

stambeni kredit

APN

subvencionirani krediti

kupovina stana

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter