'Tragedija koja se nije smjela dogoditi'

Američki misionar je možda na otok donio smrtonosni patogen koji bi mogao desetkovati pleme


100posto
27.11.2018.07:55
Američki misionar je možda na otok donio smrtonosni patogen koji bi mogao desetkovati pleme
Profimedia

sažeto

Nakon što su domoroci ubili Johna Allena Chaua koji je pokušao doći na njihov otok kako bi širio kršćanstvo i oni su u velikoj opasnosti


100posto
27.11.2018.07:55

Nakon što je pleme na otoku Sjevernog Sentinela ubilo američkog misionara Johna Allena Chaua koji je pokušao doći k njima kako bi širio kršćanstvo, javnosti se obratio Stephen Corry, predsjednik udruge Survival International koja se bori za prava plemena diljem svijeta.

"Ova tragedija nikada se nije trebala dogoditi. Indijske vlasti trebale su nastaviti provoditi zaštitu plemena Sentinel i njihova otoka zbog njihove zaštite, ali i autsajdera. Umjesto toga, prije nekoliko mjeseci vlasti su maknule ograničenja koja su trebala štititi pleme od stranih turista što je poslalo krivu poruku i vjerojatno je pridonijelo ovom groznom događaju", smatra Corry, prenosi udruga Survivol International.

Predsjednik udruge tvrdi kako nije nemoguće da su Sentineli inficirani smrtonosnim patogenima na koje nemaju imunitet i koji imaju potencijal da desetkuju pleme.

Screenshot

Podsjetimo, jedan od najzatvorenijih i najmanje tehnološki razvijenih naroda živi na otočiću Sjeverni Sentinel u Bengalskom zaljevu, koji je najopasnije mjesto na koje se brodolomac može iskrcati. Pretpostavlja se da na otoku živi oko 250 domorodaca, a pričaju neklasificiranimim jezikom.

Prije desetak godina ubili su i dvojicu ribolovaca koji su zalutali u njihove vode i približili se otoku. Sve što se zna o njima otkriveno je promatranjem otoka iz zraka.

Sentinel

John Allen Chau

newsletter

Prijavite se na Newsletter