FOTO: ZA TETOVAŽU SPREMNI

Ako vas je zgrozio Đakićev nacist, imamo lošu vijest - nevjerojatan broj Hrvata ponosi se sa sličnim znakovljem na svom tijelu. Ovo su neki od njih


Robin Mikulić
14.01.2019.18:00
Ako vas je zgrozio Đakićev nacist, imamo lošu vijest - nevjerojatan broj Hrvata ponosi se sa sličnim znakovljem na svom tijelu. Ovo su neki od njih
screenshot

sažeto

Sad već bivši mladi HDZ-ovac Josip Đakić nije sablaznio Hrvatsku samo svojom božićnom čestitkom već se danima priča i o njegovoj kontroverznoj tetovaži


Robin Mikulić
14.01.2019.18:00

Opće je poznata stvar da Hrvatska muku muči sa zabranom isticanja profašističkog znakovlja. I kad kažem opće poznato, ne mislim da se o tome govori u zabačenim dijelovima Afrike (iako tko zna, možda im nije samo do našeg standarda), nego nas zbog ustaštva i njegovih suvremenih izvedenica proziva čitava majka Europa.

Premijer je, doduše, tome doskočio. Formirao je specijalno povjerenstvo koje je dobilo povijesnu zadaću da nas suoči s našom problematičnom historijom, poglavito onom poslijeratnog datuma. Zaključci su bili sljedeći: nemoj, brate, ako ne moraš, ali kad već hoćeš, daj barem ubaci HOS pa će proći. Đe ne bi, ako je endehazijski grb urešen poznatim starohrvatskim pozdravom dobrodošao čak i u Jasenovac.

Ni za šaliti se

Jezik si pregrizao! Naravno da se s tim stvarima nije niti za šaliti. Štoviše, trebalo bi nas biti sram što živimo u ovim revizionističkim vremenima. Pa ipak, za sve one obeznađene, svjetlo na kraju tunela postoji. U Hrvatskoj, naime, postoji zakonski okvir koji regulira uporabu ideološki nepodobnog znakovlja povezanog s profašističkim režimima.

Navodno.

Jer, kako drugačije protumačiti činjenicu da se istog ne drži čak ni hrvatska policija koja na koncertima našeg najraspjevanijeg hrvatskog branitelja zažmiri na obje oči čim se na obzoru ukaže neko starohrvatsko u s križem usidrenim u krivulju. Kažu, što će časiti časa kad je sudska praksa takva da se ne isplati ulagati dodatni napor u nešto što ionako neće uroditi plodom.

Mario Pusic / CROPIX

No, što ako nas onaj isti Bruxelles, čijim se direktivama može pripisati većina progresivnih promjena koje su dobrano narušile temelje hrvatske tradicije, prisili da se uporaba starohrvatskih usklika, poklika, grbova, zastava i simbola doista počne kazneno progoniti?

Što će onda biti sa svim onim ljudima koja su svoja tijela odlučili dekorirati domoljubnim znakovljem koje svoje korijene vuče iz obljetnice koja pada na 10. travnja još od ’41.? I, začudili biste se koliko se Hrvata odlučilo na taj korak. Ili ste ipak upućeniji od mene pa vam je sasvim jasno gdje i s kim živite.

Uglavnom, kao netko tko je i sam ovisnik o igli koja strši iz mašinice za tetoviranje dobro razumijem poriv za pikanjem. Ono što ne razumijem je veličanje zločinačkih režima. I nemojte ni počinjati, gdje ste ovdje vidjeli Tita, petokraku ili čuli za Jugoslaviju? Ustav, svetinja.

Osim toga, prije no što odete do dijela po koji ste zapravo došli, volio bih istaknuti kako vjerujem, kao i ostatak redakcije 100posto, da je Domovinski rat bio obrambeni, da su branitelji očevi naše slobode te da u domoljublju ne postoji apsolutno ništa loše sve dok ono nije isključivo ili mrziteljsko prema bilo kome. Ako mislite drugačije, Anić: demokracija i sloboda.

nacizam

NDH

tetoviranje

ivan đakić

ustaša

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter