Psiholog kaže da bi najbolje bilo izbaciti TV i igrice iz kuće

'Ako tvoje dijete više voli gledati crtiće nego ići s tatom u šetnju, izgubio si bitku, negdje si pogriješio'


100posto
27.12.2018.08:30
'Ako tvoje dijete više voli gledati crtiće nego ići s tatom u šetnju, izgubio si bitku, negdje si pogriješio'
iStock

sažeto

Ako prirodno živimo s djecom, ako smo se na vrijeme i u dovoljnoj mjeri bavili njima, ako znaju koliko su nam važni, razmaženosti neće biti, kaže psiholog Bojanin


100posto
27.12.2018.08:30

Fenomen slušanja kod djece je zapostavljen u posljednje vrijeme, djeca su sve više bića gledanja. Zato im je zakržljala mašta i poslušnost, zato više ne doživljavaju svijet po pravim vrijednostima, piše dr. Svetomir Bojanin, dječji psiholog, za Zelenu učionicu.

Najvažnije je djetetu puno pričati, a onda mu dati da to reproducira tako što će crtati. Tako razvija svoje mentalno i asocijativno polje. Otud potječe i riječ poslušnost - moramo prvo slušati, da bi čuli. Najbolje bi bilo izbaciti TV i igrice iz kuće. Ako dijete više voli gledati crtiće nego ići s tatom u šetnju, izgubio si bitku, negdje si pogriješio.

Treba živjeti s djecom prirodno, treba ih uključivati u život, imati sluha za njih, stalno im se posvećivati, baviti se njima. Onda nema propusta, nema razmaženosti, smatra psiholog.

Ako dijete nije dobijalo adekvatnu pažnju, onda je grabi od drugih

Ako prirodno živimo s njima, ako smo se na vrijeme i u dovoljnoj mjeri bavili njima, ako znaju koliko su nam važni, razmaženosti poput divljanja u gostima ili traženja neke igračke u dućanu uz suze neće biti.

Ako si ga navikao da mu kupuješ pažnju preko poklona,  onda će ono u tražiti da mu nešto kupiš jer mu je to zamjena za ljubav i pažnju. Ono tad ne traži keks, nego tvoju pažnju, a ti ga grdiš ili tučeš zbog keksa. 

Objašnjava da djetetu treba na vrijeme objasnitu da ne može svaki put nešto dobiti, da mama nema toliko novca, ali ga zato vodi u šetnju i priča s njim, što je mnogo značajnije. Ako dijete nije dobijalo adekvatnu pažnju, onda će je grabiti od drugih ljudi.

Bojanin dodaje da ne treba kažnjavati djecu, a ponajmanje batinama.

"Taj bol koji smo mu nanijeli će stvoriti mržnju kod njega, a ne željenu reakciju ili promjenu načina ponašanja. Bolje je tad pričati o svojim emocijama. Ako nas dijete voli, ako je poslušno (poslušnost koja dolazi iz ljubavi, ne iz straha), ono će prije shvatiti ako mu kažemo da nas je nešto povrijedilo nego ako ga izubijamo. A ako smo ga povrijedili batinama, nanijeli mu bol, ono neće moći suosjećati s nama", zaključuje.

djeca

psihologija

odgoj

razmaženost

newsletter

Prijavite se na Newsletter