Od Vardara pa do Triglava

Ako ste mislili da se u Jugi švercalo samo iz Trsta, prevarili ste se. Poduzetne su Vojvođanke potezale čak do Čehoslovačke kako bi krijumčarile oružje


Robin Mikulić
16.10.2018.11:30
Ako ste mislili da se u Jugi švercalo samo iz Trsta, prevarili ste se. Poduzetne su Vojvođanke potezale čak do Čehoslovačke kako bi krijumčarile oružje
istock

sažeto

'Vojvodina je u posljednje vrijeme postala pogodna za šverc mnogih artikala, a sad su pištolji najtraženiji i najskuplji proizvodi', moglo se onih dana čitati u tisku


Robin Mikulić
16.10.2018.11:30

Da se u Jugoslaviji švercalo kao u priči znaju već i ptice na grani. Samo pitajte svoje doma što im pada na pamet kad im spomenete Trst. Priče o tome s koliko su se novih slojeva odjeće ljudi vraćali iz Italije počet će se redati jedna za drugom. Gotovo sam siguran da u Hrvatskoj ne postoji obitelj koja na lageru nema barem nekoliko anegdota o ilegalnim levisicama i najnovijem modelu adidasica. Uostalom, dovoljno je samo pogledati na fotografije kultnih zvijezda iz onog vremena, prisjetiti se ograničene ponude robe na jugoslavenskom tržištu i pametnome dosta.

Tu je naravno i Njemačka koja je bila popularna gastarbajterska Meka. Još se uvijek živo sjećam bakinih priča koja je za svoje rođake, koji su ostali ovdje svakog ljeta, u vrećama dovlačila robe ekstra njemačke kvalitete. Čim bi sišla s busa, oko nje bi se već skupila sva silina djece koja su samo čekala na neki kul darak iz Švabije. Da sad ne bi bilo, moji su se odavde za Njemačku redovito vraćali s nekoliko kila Vegete. Jer, nema okusa doma bez dodatka tog još uvijek popularnog začina.

Epidemija nove vrste

No, da se može i drugačije pokazuje priča poduzetnih žena iz Novog Sada. One su, za razliku od svojih kolegica švercerica usmjerenih na Zapad, operirale po Čehoslovačkoj. Bile su to lude šezdesete dok je Čehoslovačka još čučala iza debele Željezne zavjese. A od uobičajenog profila švercerice razlikovale su se i po robi koju bi ilegalno unosile u zemlju. Nikad nećete pogoditi o čemu je riječ. Švercale su oružje.

profimedia

Čitava je priča poprimila čak razmjere epidemije, barem ako je za vjerovati ondašnjem dnevnom tisku koji vrlo detaljno opisuje pošast ilegalnog oružja na novosadskoj tržnici lokalnom stanovništvu poznatijoj pod imenom najlon pijaca.

"Vojvodina je u posljednje vrijeme postala pogodna za šverc mnogih artikala, a sad su pištolji najtraženiji i najskuplji proizvodi", moglo se onih dana, kako prenosi Yugopapir, čitati u tisku. "Na novosadskoj tržnici pištolji su se još nedavno prodavali kao krumpiri."

A ako ste se baš htjeli dokopati jednog od tih vrućih krumpira, pa makar i da poput naše bivše premijerke radite krumpir salatu, proces je izgledao otprilike ovako: Ljude koji se time bave prepoznat ćete lako, odaje ih izgled. Oni će vas, jednom kad procjene da su vam namjere ozbiljne, uputiti na odgovornog čovjeka koji će vam prodati robu. Tj., sve dok ćete njegovo ime ponijeti u grob.

Snalažljive kriminalke

Imate li pak dozvolu za držanje pištolja, jedini je sugovornik izvjesni Tošo Vasiljević, muzičar bez angažmana, ali snažnih veza s milicijom i podzemljem – kako ga opisuje tisak. No, mnogo je od toga zanimljivije zaviriti u sudske spise iz onog vremena i vidjeti tko je oružje iz Čehoslovačke prenio u Jugoslaviju.

U oko odmah upada popis švercera: „Ljubica Nikolić kupila je 5. Mira Dan 9, Ivanka Nikolić 6, Anđela Jovanović 6 pištolja i 125 metaka, Marija Predin 9, Roza Manojlović 10, Stojanka Dumitrov 8 pištolja i 125 metaka, Danilka Vladović 10 pištolja i 25 metaka, Ana Kiš 4 pištolja itd.", prenosi Yogopapir.

I ovo je tek djelomična lista švercerica uhvaćenih na djelu. U stvarnosti ih je bilo mnogo više, a preprodavači su ih angažirali jer su smatrali da ih granična policija neće pregledavati. Ruku na srce, s obzirom na količinu ilegalnog oružja na tržištu, strategija nije bila glupa.

Sad pak pogledajte količinu oružja s kojom su neke od njih uhićene. Nije baš zanemariva, a postaje još i impresivnija kad se u obzir uzme činjenica da su žene svo to oružje i pripadajuće im metke preko granice švercale tako što su vruću robu pričvrstile o pojase ispod širokih suknji. Mora da su to bile krinoline novog doba!

Jugoslavija

Vojvodina

šverc oružjem

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter