Tko bi rekao

Ako se iznova i iznova prisjećate bolnog prekida, brže ćete se oporaviti


100posto
21.09.2018.17:00
Ako se iznova i iznova prisjećate bolnog prekida, brže ćete se oporaviti
iStock

sažeto

Savjet da se nakon prekida fokusirate na pozitivne stvari nije baš toliko učinkovit


100posto
21.09.2018.17:00

Svatko tko je bio ostavljen zna kako je to teško i bolno iskustvo. Iako ne postoji čarobni štapić koji će odnijeti bol, čini se d aje najbolji način u prebolijevanju prekida - često razmišljanje o istom. Koliko god se činilo kontraproduktivno ponavljanje scenarija prekida u glavi pomaže da se čovjek brže osjeća bolje, tvrdi znanost.

Obično se nakon takve životne traume savjetovalo ljudima da se fokusiraju na druge stvari kako bi si odvratili pozornost od boli. Međutim, istraživanje je pokazalo da upravo suprotno ponašanje ima zacjeljujući učinak i ubrzano poboljšava stanje.

Neprestano pričanje i razmišljanje o osjećajima koji su povezani s prekidom zapravo dovodi do pojačanog samopouzdanja piše u studiji objavljenoj u časopisu Social Psychological and Personality Science, piše The Independent.

Sudjelovalo je 210 ispitanika koji su nedavno proživjeli prekid, jednima je ponuđen jednostavan upitnik, a drugi su rješavali dubinske i detaljne upitnike, psihološka mjerenja i intervjue. Znanstvenici su se iznenadili kada su shvatili da oni sudionici koji su bili primorani razmišljati i raspravljati o svojim prekidima - brže napreduju. Mogli su se psihološki otpetljati od svojih bivših partnera.

"Bolan je proces kada moramo poništiti psihološko ispreplitanje s partnerom. Ovo istraživanje pruža dodatne dokaze da popravak pojma o sebi poboljšava opće stanje. Iako znanstvenici nisu sigurni zašto je metoda pomogla sudionicima da zaliječe, postavlja se hipoteza da to ima veze s gledanjem na prekid s druge perspektive. To može biti efekt uzastopnog razmišljanja o tom iskustvu i stvaranje druge priče - one u kojoj se pojedinac oporavlja", kazala je glavna autorica dr. Grace Larson.

Svjesni su znanstvenici da ne mogu svi ljudi na svijetu koji su prekinuli vezu sudjelovati u psihološkim analizama i istraživanjima, ali vjeruju da sličan proces može svatko proći sam, na primjer pisati dnevnik na tjednoj bazi o fazama koje proživljava.

ljubav

psihologija

prekid

oporavak

newsletter

Prijavite se na Newsletter