Turisti oprez

Od hranjenja golubova, do pisanja na mobitel dok hodate, ovo je 12 neobičnih zakona zbog kojih možete nastradati


Valerija Bebek
17.11.2017.08:00
Od hranjenja golubova, do pisanja na mobitel dok hodate, ovo je 12 neobičnih zakona zbog kojih možete nastradati
Reuters

sažeto

Ako putujete u spomenute zemlje ovih 12 pravila mogu vas poštedjeti nepotrebnih neugodnosti i plaćanja globe


Valerija Bebek
17.11.2017.08:00

Svaka zemlja ima svoja pravila i zakone koji turistima ne bi ni pali na pamet. Gotovo svakome tko putuje jasno je da je u droga ilegalna gotovo svugdje, kako se ne smije razgovarati na mobitel u vožnji ili da je potrebno sa sobom imati osobne dokumente. No postoje pravila i zakoni, zbog kojih možete nadrapati, ako ih niste svjesni.

Avionska kompanija Hoppa sastavila je popis zakona u popularnim turističkim destinacijama koje je dobro znati. Ovih 12 pravila mogli bi vas poštedjeti nepotrebnih neugodnosti i plaćanja globe.

1. Hranjenje golubova u Veneciji

Hranjenje golubova postalo je ilegalno 2008., a zakon je donesen kako bi se minimalizirala količina ptičjeg izmeta koji uništava fasade i spomenike u gradu.

2. Visoke potpetice u grčkim povijesnim mjestima

Obuća s visokim potpeticama zabranjena je na mnogim antičkim spomenicima i ruševinama diljem Grčke, zbog toga što dodatno oštećuju površinu povijesnih građevina. Zakon je donesen 2009.

3. Zaustavljanje na autoputu u Njemačkoj

Popularni 'Autobahn' ima stroga pravila o 'zabrani zaustavljanja'. Vozači koji blokiraju promet zato što su stali mogu dobiti kaznu u visini od 230 do 530 kuna.

4. Popodnevno kupovanje alkohola u Tajlandu

Zemlja je poznata u svijetu kao party destinacija zato mnogi turisti ne shvaćaju kako je ilegalno naručiti bilo kakvo alkoholno piće osim u periodu od 11 do 14 sati, te od 17 do ponoći.

Što bi značilo da nema naručivanja koktela na plaži u 16 sati ili ispijanja alkohola u sitne jutarnje sati. Svi ugostitelji, prodavači, klubovi, barovi i dućani, ako ih uhvate u prekršaju mogu platiti kaznu od 700 kuna ili čak otići u zatvor na dvije godine.

5. Pisanje na mobitel dok hodate u Honolulu

Nedavno je zabranjeno pisanje poruka i gledanje na mobitel tijekom hodanja, kako bi pješaci podijelili odgovornost za sigurnost na cesti zajedno s vozačima. U Honoluluu u Havajima svatko koga ulove da tipka poruke ili gleda u bilo koju vrstu elektronske naprave dok prelazi cestu može platiti kaznu od 635 kuna.

6. Plesanje u mraku u Japanu

Od 1948. postalo je ilegalno plesati iza ponoći u Japanu, taj zakon je donijet kako bi se regulirala seksualna industrija. Tek prije dvije godine zakon je izmijenjen nakon kampanje da se ukine ta zabrana. Sada je ples iza ponoći dozvoljen, ali samo pod jakim svjetlom od najmanje 10 luxa (to je 10 jedinica lumena po metru kvadratnom).

7. Pušenje na otvorenom u Singapuru

Iako pušenje u javnosti nije ilegalno u Singapuru, pravila su takva da pušenje u javnosti gotovo nigdje nije dozvoljeno. 

Ne smije se pušiti na autobusnim stanicama, igralištima, parkiralištima, sva su ta mjesta pretvorena u stroge nepušačke zone. Pušači s upaljenom cigaretom u rukama ne smiju prići na pet meta od bilo koje zgrade, autobusnih stanica ili zajedničkih prostora. U protivnom mogu platiti kaznu od oko 47.000 kuna.

8. Psovanje u javnosti u Australiji

U tri australske države - Novom Južnom Walesu, Victoriji i Queenslandu - zabranjeno je opsovati na javnom mjestu. Ako vam pobjegne koja sočna psovka na mjestu vas mogu globiti između 500 i 1200 kuna.

9. Tablete protiv bolova u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Regulacija lijekova u UAE je iznimno stroga, mnogi lijekovi koji su uobičajeni u EU i diljem svijeta u toj se arapskoj zemlji smatraju narkoticima. Pogotovo oni koji sadrže kodein.

Turistima je najsigurnije da svoje tablete protiv bolova ostave kod kuće, jer posjedovanje zabranjenih supstanci, pa čak i tragovi u krvi, mogu dovesti do zatvorske kazne od četiri godine.

10. Hodanje mimo pješačkog prijelaza, mnoge zemlje

Iako je prelazak mimo 'zebre' u mnogim zemljama pa i u Hrvatskoj prekršaj, stanje je nešto strože u SAD-u, Iranu i Singapuru. Tamo prelazak ceste na mjestu gdje nije označen može rezultirati ne samo globom, nego pozivom na sud pa čak i zatvorskom kaznom.

11. Nošenje kupaćih kostima u gradu u Španjolskoj (i Hrvatskoj)

Popularne ljetne destinacije, poznate po sunčanim plažama, ipak ne dozvoljavaju da se svugdje šeće u kupaćem kostimu. Sve više gradova u Španjolskoj takvu odjeću, odnosno golotinju izvan plaže kažnjava globom između 760 i 1500 kuna. U Hrvatskoj takva regulacija ovisi o lokalnoj samoupravi, u Hvaru je na primjer kazna za šetnju u kupaćem kostimu potrebno izdvojiti troduplo više novca nego u Španjolskoj, odnosno 4562 kuna. Dubrovnik globi za 1000, a Novalja za 500 kuna.

12. Ružičasti šorc nedjeljom, Australija

Zbog starog zakona iz viktorijanskog doba, zabranjeno je nositi roze kratke hlače nedjeljom popodne u državi Victorija u Australiji. Zbog čega je donesen ovaj zakon, nije baš najjasnije, no ako prošećete svoje ružičaste hlačice od podneva na kasnije - doslovno ćete počiniti modni zločin.

turizam

putovanje

turisti

Zakoni

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter