Ljubimci umjesto potomaka?

Ako imate blizu 40, posao, stan, psa i ne želite dijete sigurno ste si satrali jajnike u 150-om pokušaju umjetne oplodnje i pitanje je vremena kad će vas muž ostaviti


100posto
18.12.2018.11:50
Ako imate blizu 40, posao, stan, psa i ne želite dijete sigurno ste si satrali jajnike u 150-om pokušaju umjetne oplodnje i pitanje je vremena kad će vas muž ostaviti
Matija Peček

sažeto

Rujana Jeger piše o pritisku okoline/društva/obitelji na ljude bez djece


100posto
18.12.2018.11:50

"Ako ste pri kraju dvadesetih i u stalnoj vezi - a pogotovo ako ste žensko, sigurno se počinjete susretati sa značajnim upadicama, pogledima, migovima ili direktnim pitanjima bližnjih o tome kada se kanite prokreirati. Ako ste, nedajbože, u braku - nadrapali ste. Samo što vas oboje ne zaključaju u sobu bez vode i hrane dok ne pružite dokaz o trudnoći! 

Ako ste zagazile u tridesete, počinju spontane upadice o 'starim rodiljama', poteškoćama, mongoloidnosti, umjetnoj oplodnji, a sve to je potencirano ako dakle imate partnera, a pogotovo ako ste si osigurali i životni prostor! Ako još k tome imate i posao, biti ćete optuženi da 'živite za karijeru'. Ako nemate, onda - nemate niti izgovor da se ne razmnožite na licu mjesta, jer 'nigdar ni bilo da ni nekak bilo' - kao da živimo na selu pa će vam čopor djece pomagati oko oranice i stada ovaca, recimo.

Ako imate blizu četrdeset, posao, stan, partnera i imate psa - vi ste nenormalni. To je posve sigurno. Počinju glasine - sigurno se se petnaest godina šopali hormonima i posve si satrali jajnike u 150-om pokušaju umjetne oplodnje, a naravno, samo je pitanje vremena kada će vas muž ostaviti jer svi se muškarci barem instinktivno žele rasploditi, to je barem jasno.... 

A ako pri tome jasno i glasno nekome kažete kako nemate djece jer ih niste željeli, nakon čega ste (uvijek dobronamjernom, da se razumijemo) interesentu objasnili da se i vaš partner slaže - pa sve je odjednom jasno i pritisak prestaje; pas vam je zamjena za djecu! Što drugo?

Cropix/arhiva

A kada eventualno uzmete drugoga, počinju vas još i sažaljevati, jer je vaša rupa u životu tolika kao ona u svemiru koja sveudilj usisava još materije pa vas tako već vide za kojih 20 godina samu (jer partner će vas naravno kad - tad ostaviti, pošto niti jedan muškarac nikada nije nađen mrtav sam u kući s 15 mačaka/pasa - no to je prije stoga što su muškarci generalno prekomotni, ili zato jer obično znaju živjeti i umrijeti od nekih drugih životnih stilova, ali pustimo to sada)", piše Rujana Jeger o pritisku okoline/društva/obitelji na ljude bez djece. 

Mnogi često vuku paralele između pasa i djece pa se ona pita ima li to smisla i donosi humorističku priču iz tog ugla uz napomenu da njoj njezina tri psa nisu zamjena za djecu.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

djeca

majčinstvo

psi

stara rodilja

newsletter

Prijavite se na Newsletter