VIDEO: EVO ZAŠTO ZAGREBAČKI MLADI OBOŽAVAJU NARODNJAKE

"Ako idemo vikendom van, idemo tamo... Muzika i riječi pogode me, takvog nečeg nema nigdje"


Iris Hazler
12.10.2017.15:55
"Ako idemo vikendom van, idemo tamo... Muzika i riječi pogode me, takvog nečeg nema nigdje"
REUTERS

sažeto

Lijepe cure u izazovnoj odjeći, veseli dečki, puno alkohola i lake note očigledno su savršen koktel za ono što današnji klinci smatraju dobrim provodom


Iris Hazler
12.10.2017.15:55

Ako poželite ovaj vikend otići na dobru zabavu, a ne znate kuda da odete - sudeći po trendovima, najidealnija opcija je odlazak na narodnjake.

Vikendima su zagrebački narodnjački klubovi puni do zadnjeg mjesta, a mladi ih navode kao savršenu destinaciju za provod. U prilogu za emisiju ''Oči u očii', novinarka Maja Tanasovski provela je vrijeme s djevojkama i mladićima, koji su joj otkrili kako im je ovo najbolji način zabave.

Lijepe cure u izazovnoj odjeći, veseli dečki, puno alkohola i lake note očigledno su savršen koktel za ono što današnji klinci smatraju dobrim provodom.

Djevojke otkrivaju kako svaki slobodan vikend provode na narodnjacima, a navode i kako to nisu sve narodnjaci, već ''balkanska muzika'', dok dečke oduševljava to što klub na narodnjacima ''gori'', a riječi pjesama ih pogađaju ravno u slomljeno srce.

Cijela narodnjačka scena jednako je zanimljiva i turistima koji na to gledaju kao na lokalnu ponudu koja čini lice grada. Dobra hrana, još bolja cuga i cajke. Uz, kao što smo naveli, lijepe žene koje su neizbježne na ovakvim mjestima.

Glazbenik Paolo Sfeci i dalje ne smatra kako je narodna glazba dio mainstream ponude, već kaže kako je u pitanju underground scena. Vjeruje kako je zaluđenost narodnjacima nastala zato što u Hrvatskoj još nema pandana takvom tipu glazbe jer je naša narodna povezana s klapama i tamburašima, a ne s ovakvim tipom glazbenog izričaja.

Glazbeni kritičar Anđelo Jurkas se ipak ne slaže s tom tezom te tvrdi kako je u pitanju povezanost ljudi s ovog podneblja i kako su narodnjaci oduvijek bili dio naše kulture. Naravno, ne izričito samo narodnjaci, ali da smo premelankonični da bi sami krenuli u drugom smjeru.

Tako devetogodišnja djevojčica Uma, koja pohađa četvrti razred osnovne škole, voli narodnjake iako su joj stihovi 'nekad dobri, a nekad loši'. Svoju ljubav prema narodnjacima otkrila je prvo uz Severinu, a zatim je na YouTube kanalima pomalo počela nalaziti nove izvođače i pjesme koje joj odgovaraju. Majka nije pretjerano oduševljena njezinim izborom i povremeno dođe do zabrane korištenja računala, ali sve to prođe za nekoliko dana i Uma nastavlja uživati u taktovima narodnjaka.

Pitanje koje se postavlja jest postoje li samo narodnjački klubovi kao opcija za izlaske i je li zaista tamo najbolji provod? 

narodnjaci

narodnjačka glazba

narodnjački klub

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter