Stravično izrabljivanje radnika

U rudnicima kobalta od kojeg se izrađuju mobiteli rade i 4-godišnjaci ▶️️


Jakov Novak
28.02.2017.15:55
U rudnicima kobalta od kojeg se izrađuju mobiteli rade i 4-godišnjaci ▶️️
Dan Kitwood/Getty Images

sažeto

Britanski novinari snimili su užasan život djece koja rudare sastojke za naše mobitele


Jakov Novak
28.02.2017.15:55

Nedavna istraga koju je proveo britanski kanal Sky News bacila je ružno svjetlo na povezanost i lagodu koju uživamo zbog naših pametnih telefona.

Istraga novinara vođena u Demokratskoj republici Kongo otkrila je kako u rudnicima kobalta, ključnog sastojka koji se koristi u izradi baterija za pametne telefone i prijenosna računala, rade djeca od čak 4 godine starosti!

Amnesty International već je upozoravao, zadnji put sredinom 2016. godine, na korištenje dječje radne snage u iskopavanju minerala, kao i u tvornicama u kojima se sklapaju mobiteli i uređaji giganata industrije poput Applea, Samsunga, Sonya i drugih, koje su optužili da ne vrše osnovne provjere od kuda i kako kobalt koji kupuju dolazi na tržište.

Manje-više sve tvrtke na listi su tada dale izjave kako će provesti temeljne istrage o tome od kuda dolazi kobalt.

Novinari Sky Newsa proveli su neko vrijeme u Kongu i obišli rudnike, te uspjeli snimiti tko i pod kakvim uvjetima iskopava milijune dolara vrijedan mineral. U svakom su naišli na izrazito malu djecu radnike. Djeca ne rade besplatno doduše. Za rad u vrlo opasnim uvjetima dnevno mogu zaraditi oko 8 penija.

S obzirom da su regulacije koje zahtijevaju od korporacija da prate opskrbne puteve kobalta koji kupuju vrlo labave, a većina svjetskih zaliha kobalta dolazi iz Demokratske republike Kongo, velike su šanse da pametni telefon s kojeg ovo čitate sadrži baterije čije su sastojke iskopala djeca, piše Sky News.

Jedan od dječaka kojeg su uspjeli intervjuirati, osmogodišnji Dorsen, priznao im je kako u posljednja dva dana nije uspio zaraditi dovoljno da nešto pojede, usprkos radnom vremenu od 12 sati dnevno.

U rudnicima su vidjeli kako rade i trudnice s malom djecom na leđima, golonoge djevojčice (radnici tunele nerijetko kopaju rukama, bez osnovnih alata i s malo ili ništa opreme za osiguranje stabilnosti tunela koji su iskopali).

Nitko od njih ne nosi zaštitne maske niti rukavice, usprkos upozorenjima Svjetske zdravstvene organizacije da izloženost kobaltu može prouzročiti dugoročne zdravstvene probleme.  

Dodatni problem stvara i činjenica da radnicima u lokalnom selu jedini izvor vode dolazi iz rudnika i na njemu se ispire kobalt prije nego dođe do njih.

Kobalt se prodaje kineskim izvoznicima koji ne postavljaju previše pitanja i odlazi u Kinu gdje većina korporacija ima proizvodne pogone.

Niti jedna država na svijetu ne zahtjeva od tvrtki da javno objave od kuda nabavljaju kobalt.

Kako izgleda mučan život djece u Kongu, pogledajte u videu Sky Newsa.

djeca

Afrika

mobiteli

Apple

Samsung

Kongo

pametni telefoni

roblje

Sky News

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter