foto: na ovu priču nemoguće je ne zaplakati

14 godina ovaj je starac čekao da ugleda svoj dom. Želja mu se napokon ispunila! Ako je netko zaslužio sretan završetak priče, onda je Žak taj. No, mnogi nažalost nisu te sreće


Mia Peretić
11.10.2019.13:45
14 godina ovaj je starac čekao da ugleda svoj dom. Želja mu se napokon ispunila! Ako je netko zaslužio sretan završetak priče, onda je Žak taj. No, mnogi nažalost nisu  te sreće
iStock

sažeto

'Obožavali su ga svi koji su ga upoznali i našem djedici nije odolio ni udomitelj'


Mia Peretić
11.10.2019.13:45

Objava Noine arke, udruge zaštitnika životinja koja ima i prihvatilište za ostavljene životinje posebno nas je raznježio i jedna je stvar sigurna: u moru sivila ovo je naša dobra vijest ovoga petka.

Starčić Žak našao svoj dom u 14. godini

Naime, Žak, pas mješanac u tipu goniča, udomljen je u svojoj 14. godini, što ga u psećim godinama svrstava u starčića. Ova je vijest sama po sebi maleno čudo s obzirom na to da kod nas psi stariji od sedam godina još uvijek teško pronalaze dom, a često se događa da čitav životni vijek provedu u nekom od azila.

"Obožavali su ga volonteri, obožavali su ga svi koji su ga upoznali i našem djedici nije odolio ni udomitelj. Ovo je trenutak kada je Žak krenuo iz Noine arke njegovoj kući. I samo da znate – dobro se snašao", piše u objavi na Facebook profilu Noine arke. 

Ovo je divan primjer, no priče ljubimaca koji završe u azilu znaju biti vrlo tužne: 'Stigla nam je u lipnju 2018., s uraslim lancem u vrat. Očito joj život do tada nije bio bajka'

Iako je svaki ovakav slučaj sa sretnim završetkom pozitivan, priče životinjica koje završe u azilu često nisu. Naprotiv, bivaju vrlo tužne. Neodgovorni vlasnici pasa svojih se dojučerašnjih ljubimaca rješavaju iz samo njima poznatih razloga, često zato što najednom shvate da je to odgovornost za koju nisu bili spremni, pa sirote životinjice završe na cesti ili u gluho doba noći bivaju ostavljene pred vratima prihvatilišta.  

"Moju bebicu su stavili u kutiju, mene nisu trebali. Ja njega nikad ne bih ostavila, nijedna mamica ne ostavlja svoju bebu. Ostavili su nas pred vratima i "riješili" se brige i odgovornosti" i "Stigla nam je u lipnju 2018., s uraslim lancem u vrat. Očito joj život do tada nije bio bajka. No odavno se oporavila, a nikad, baš nikad nije nam pokazala da je zapamtila zlo koje joj je nanio čovjek (ili nečovjek)", samo su neke od priča ostavljenih životinja koje objavljuje Noina arka uz fotografije spašenih ljubimaca. 

'Gdje je zakon? Gdje su kazne? Gdje su obavezna čipiranja, a gdje sterilizacije? Javite nam ako ih negdje vidite!'

U srpnju ove godine na svojim su službenim stranicama objavili i komentar na alarmantnu situaciju s napuštenim životinjama. Problem je, kako pišu i kako u Hrvatskoj to često biva, s neprovođenjem zakona.

"Da, novi zakon je dobar… da se provodi. U nekim stvarima ni stari zakon nije bio loš, pogotovo imajući u vidu da je još od daleke 2004. čipiranje pasa zakonska obaveza…. da se zakon provodio. I zato se pitamo kako je moguće da je većina pasa koja nam stigne nečipirana, a čipiranje je zakonska obaveza već 15 godina??? Pa se pitamo kako to da su kujice i mace masovno nesterilizirane, a napušteni štenci i mačići niču na svakom ćošku? Pa se pitamo kako je moguće, kada je napuštanje životinja kažnjivo djelo, da se životinje masovno napuštaju?Noina arka vam je krcata. I ne samo krcata nego doslovno pucamo po šavovima, što zbog broja životinja koje zbrinjavamo što zbog financijske kataklizme.

Samo u ovom trenutku Noina arka skrbi o više od 100 životinja. Od početka godine do današnjeg dana udomili smo stotinjak životinja, što vam govori da je jedna siromašna udruga znana kao Noina arka samo u prvih 7 mjeseci zbrinula (a o nekima se još brine) dvjestotinjak napuštenih životinja grada Zagreba. Gdje je zakon? Gdje su kazne? Gdje su obavezna čipiranja, a gdje sterilizacije? Javite nam ako ih negdje vidite! Na slici: kutija s napuštenim štencima koje smo zbrinuli ove godine, samo jedna u nizu ovakvih kutija", pisali su tada djelatnici prihvatilišta.

Ako niste spremni na veliku odgovornost koju sa sobom nosi držanje kućnih ljubimaca, radije nabavite biljku

Možemo samo reći da se nadamo da će podizanjem svijesti o važnosti adekvatne skrbi kućnih ljubimaca, te revnije provođenje zakona uskoro uroditi plodom, te da ćemo više čitati o primjerima poput Žakovog, a manje o okrutno napuštenim macama i psićima. Jer, kućni ljubimac zasigurno će oplemeniti vaš život, donijet će vam neopisivu sreću i zaista ćete imati osjećaj da ste stekli najodanijeg prijatelja na svijetu.

S druge strane, oni su ogromna odgovornost jer ovise isključivo o vama. Dakle, hrana, odlazak na vršenje nužde, adekvatna šetnja, igra i, po potrebi, veterinarska skrb, obaveze su svih potencijalnih i aktualnih vlasnika. Oni to nikako ne mogu sami, a ako ne možete ni vi, možda je za vas sobna biljka ipak bolji izbor.

Privatni album

azil

udomljavanje pasa

stariji psi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter