NAPOKON OTVORENA

Tomašević: ‘Projekcije poslovanja žičare ovise o sadržajima na Sljemenu‘

S TZ-om Zagreba osmišljavat će se programi kako bi se Sljeme ukomponiralo u velike događaje u gradu, od Adventa nadalje

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević

 Tomislav Kristo/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u srijedu da projekcije poslovanja žičare ovise o sadržajima na Sljemenu, koje će osmišljavati u suradnji s državnim institucijama, Parkom prirode Medvednica i zagrebačkom Turističkom zajednicom.

Nakon što je žičara svečano puštena u pogon, Tomašević je nakon prve vožnje rekao kako je žičara udobna, ugodna i tiha, a tijekom vožnje je s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem razgovarao o nekim budućim projektima.

Žičara ukomponirana u skijašku kartu

"Sve projekcije ovise o tome što će biti s dodatnim sadržajima na Sljemenu, to je sad glavni prioritet, da unaprijedimo infrastrukturu, uskoro bi trebalo krenuti asfaltiranje ceste, ali i dodatni sadržaji", rekao je Tomašević komentirajući prve projekcije po kojima bi žičara u prvih godinu dana trebala zaraditi 14,5 milijuna kuna.

Naveo je kako će dodatni sadržaji privući posjetitelje i povećati prihode, što je ključno za smanjenje operativnih troškova.

S Turističkom zajednicom Zagreba osmišljavat će se programe i aktivnosti kako bi se Sljeme ukomponiralo u velike događaje u gradu, od Adventa nadalje.

Ideja je da žičara bude ukomponirana u skijašku kartu, odnosno ski pass, a po tome će se mijenjati i radno vrijeme žičare.

Vezano za cijene karata koje su podijeljene u tri kategorije, a posjetitelji izvan Zagreba platit će veću cijenu, Tomašević kaže da takvih primjera ima u drugim hrvatskim i europskim gradovima, a s obzirom na velik trošak žičare primjereno je da Zagrepčani plaćaju jeftinije karte.

Nije želio detaljno komentirati kako će se kontrolirati tko kupuje karte jer ZET ima mjesec dana da to standardizira i uhoda.

u vezi kaznene prijave koju je predao vezano uz poskupljenje radova na žičari, rekao je kako nema nikakvih informacija što se događa s tom istragom.

"I dok sam se vozio žičarom, razgovarao sam o čudnim situacijama kako je uopće došlo do međupostaje. To su sve stvari koje trebaju istraživati institucije, a na nama je da Zagreb maksimalno izvuče korist od žičare i da se okrenemo budućnosti", rekao je Tomašević.

Vezano o međustanici Brestovac i cijeni karte, rekao je kako nisu htjeli komplicirati i raditi posebne tarife do međustanice, no ne bi se trebala naplaćivati samo vožnja od međustanice do vrha, a ZET će izaći s detaljima.

U promotivnom razdoblju neće biti moguće koristiti gondolu s biciklom jer trebaju vidjeti kolike će biti gužve, a bicikli se i dalje mogu prevesti autobusima.

Gondole za bicikle, kućne ljubimce, skije i snowboard

Biciklisti će s vremenom moći koristiti žičaru te će odrediti broj gondola za njih, jer moraju maknuti klupe, odnosno povećati prostor unutar gondola.

Kućni ljubimci mogu u žičaru kao i u javni prijevoz, a skije i snowboard stavljaju se na žičaru i ne naplaćuju se dodatno.

Komentirajući radno vrijeme žičare, direktor ZET-a Marko Bogdanović kaže kako je ovo samo početak.

"Svima je ovo novo iskustvo i nova oprema. Sve je u početnoj fazi, sutra krećemo u komercijalno korištenje žičare, imat ćemo svakako neke promjene i adaptacije radnog vremena", rekao je.

Žičara će za građane biti otvorena od četvrtka, a radit će radnim danom od 9 do 17 sati te vikendom od 8 do 18 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:18