NEŠTO DRUGAČIJE

Senegalac Abi vodi radionice afro plesa u centru Zagreba: ‘Osjeti ritam i budi slobodan‘

U Plesnom studiju Edite Cebalo na njegovom satu okupili su se svi - stariji, mlađi, plesači i oni koji u životu nisu ozbiljno zaplesali
 Vedran Peteh/Cropix

Plesati Afro ples u samom srcu Zagreba zvuči kao neobična ideja, no upravo jednom takvom satu prisustvovali smo u nedjelju ujutro. Uzbudljivi ritmovi crnog kontinenta i neobična filozofija plesa, kojeg je vodio Abi Seydi. On je prije sedam godina došao u Zagreb iz Senegala. U našu zemlju ga je dovela ljubav, a ovdje se snašao, solidno naučio jezik i počeo voditi radionice plesa. Onoga koji je za naše plesne pojmove zaista drugačiji. Mi Europljani navikli smo na točno određene plesne korake i pokrete, a afrički ples ima posve drugačiji koncept: pleši prema osjećaju, tako pričaj o onome što se događa i što osjećaš.

image
Vedran Peteh/Cropix


- Zanemari korake, budi slobodan i opusti se. Učit ćemo neke osnovne pokrete, no važno je što osjećate, kao vas ovaj ples pokreće. Najvažnije je, zapravo, da se osjećate slobodni od svega: svih pravila, onoga što ste naučili na drugim satovima plesa, onoga što vas društvo uči. Ovdje možete zaboraviti na sve to i kretati se onako kako želite - kaže Abi grupici plesača svih dobi, koja se okupila u Plesnom studiju Edite Cebalo, gdje održava sat.

I zaista, svi započinju ples. Pokreti nogama, rukama i kukovima su veoma jednostavni, a osnovni je naglasak na glazbi. Potrebno je malo vremena prije nego se svi opuste i počnu zaista uživati u onome što čuju i osjećaju, bez da razmišljaju o tome plešu li dobro. Greške na ovom satu uopće ne postoje - ako se krene krivom nogom, nema veze, nastavlja se dalje kao da se ništa nije dogodilo. Više od tehnike, važno je kretati se na ritam.

image
Abi i Edita Cebalo
Vedran Peteh/Cropix


Još je jedna velika razlika - plesni pedagozi inače nauče svoje plesače kako idu vježbe i uglavnom ne rade baš s njima za vrijeme sata. Abi ima drugačiji pristup - on je taj koji cijelo vrijeme pleše, koji podiže atmosferu, koji uopće ne reagira kad vidi da je netko izveo nešto krivo. Ne postoji krivo, čini se. Postoji samo - zabavno. I tako punih 60 minuta, nakon kojih bole svi mišići.


- U našem studiju nastojimo ponuditi plesačima različite stilove plesa i pokreta, tako da svatko prema afinitetu nađe ritam i tempo za sebe. Jako me razveselio jedan tata, koji je dopratio svoju Gitu, a onda su oboje zaplesali. Pokazalo se da je tata izvrstan - kaže Edita Cebalo, voditeljica studija, koja je na kraju, s nekoliko svojih profesora, i sama zaplesala.

image
Vedran Peteh/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 10:15